EDO-platform Hoe maken de verschillende ‘educaties’ werk van de global goals? Wat kunnen we verwachten van een ‘Internationaal Thematisch Netwerk’ EDO?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wereldburgerschap Zaakvakonderwijs in (inter) actie?!
Advertisements

EDO in de lerarenopleiding
Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
GRUNDTVIG & KA1 14/02/2014. De hoofdlijnen van Erasmus+ DRIE kernacties (key activities): 1.Leermobiliteit voor individuen 2.Samenwerking voor innovatie.
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
Stellingen en aanbevelingen in relatie met de praktijk Mr. S. Alfaisi, MA, 8 februari 2013 National Competitiveness Forum Suriname februari, 2013.
De beleidsronde: een verkenningsronde van kabinet vs. lokale erfgoedactoren Erfgoedcel TERF.
BROEDERLIJK DELEN KOFFIESTOP Vrijdag 18 maart 2011.
Meeting Vlaamse ASP- scholen Overzicht van mogelijke initiatieven rond internationalisering in het onderwijs.
UNESCO Marieke Brugman 23 november UNESCO ? United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.
Presentatie UN MDG Jeugdambassadeurs Programma
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Rondetafelgesprek Educatie voor Duurzame Ontwikkeling 9 oktober 2008 EDO-plannen voor de nabije toekomst...
Themabijeenkomst multimedia 22 juni Programma TijdOnderdeel 10.00Welkom en mededelingen 10.10Leren in Onlinecursus video 11.25pauze 11.40Workshop.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Thuis en Actief in Kleurrijk Almelo, wie maakt het verschil? Ondertekening Integratiepact In de Burgerzaal.
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
“Let’s talk about you & me”
TC&M UNESCO unites us all.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Kinderrechten als brug
Programma Inleiding door voorzitter Ingrid Molderez
Projectgroep: Gender en onderwijs. Actieplan 2014 Organisatie van de jaarlijkse conferentie rond “Gender mainstreaming in education”  concrete en praktische.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Opleiding Social Work MWD en SPH= SW Ria Jaspers
Globplex Regio Vlaanderen Campagnes Societale Transitie Societale Proactievering Senioren Alle info, dossier en werkmateriaal op:
Departement Onderwijs Kennismaatschappij Snel aangroeiende en voortdurend veranderende informatie en kennis Flexibiliteit /
Administrateur-generaal
Presentatie UNICEF.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Titel van het slide Global Goals en Nederland: onderzoek naar implementatie en coherentie Ries Kamphof Researcher, Kaleidos Research (NCDO Foundation)
EDO-platform Inspiratieboek voor de NME/EDO professional Tentoonstelling Kies je klimaat 29 oktober PIME.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Onderwijsprojecten in het Zuiden Inleiding: Belang van onderwijs Onderwijs evolutie in de wereld Aandachtspunten bij de opstart, uitbouw, verzelfstandiging.
Samenvatting Spel Mondiaal Beleid AV AROSA – 8 december 2015.
Kompas voor het diplomalandschap. Ik vind het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de diploma’s van Wetenschap & Technologie Internationaal.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
De wereld draait door… ook in jouw gemeente? De toekomst van de Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking.
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
Adaptatie in de wereld Johan Bogaert. Adaptatie in de wereldJohan Bogaert 28 juni 2010 Wat is klimaatverandering?
Een voorstel voor een referentiekader SDG’s. Wie? Bos+, Broederlijk Delen, Caritas International, Djapo, Kiyo, Plan België, Protos, Solidagro, Studio.
SDG4 KWIS 10 meerkeuzevragen over onderwijs in de wereld.
1. Korte historiek -Goedkeuring decreet preventieve gezinsondersteuning november Goedkeuring uitvoeringsbesluiten eind maart Oproep erkenning.
Prof. dr. Fons Coomans UNESCO Chair ‘Human Rights and Peace’
Van object van zorg naar mensenrechten
SDG4 KWIS 10 meerkeuzevragen over onderwijs in de wereld.
Studenten versterken in hun competenties m. b. t
Localizing the SDGs – Brussels, 16/5/2017
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Projectvoorstelling ….
Het ontwikkelen van een REDD+ nationale visie en strategie
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Lokaal loket kinderopvang
Onze Nieuwe Toekomst Our New Future
Wereldburgerschap op de KAK
Kick-off Lerend Netwerk Leerlijn actief burgerschap
TU/e SkillsLab Introductie SkillsLab & competentieontwikkeling
Lokaal loket kinderopvang
Education for Sustainable Development - Budva - May , 2010
International Social Security Association Een gemeenschap, een expertise en een dienstverlening voor excellentie in de sociale zekerheid.
Het Facilitair Bedrijf and the SDG’s
Towards and Africa Europe Partnership
Programma uur Introductie
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Welkom.
Transcript van de presentatie:

EDO-platform Hoe maken de verschillende ‘educaties’ werk van de global goals? Wat kunnen we verwachten van een ‘Internationaal Thematisch Netwerk’ EDO? 26 april 2016 Welkom!

Agenda

9.45Agenda 2030 – SDG’s: waar spreken we over? 10.15Hoe educatief aan de slag met SDG’s? Een referentiekader (Katrien Geens) Voorstel SDG-toolkit voor jongeren en jeudgorganisaties (Vlaamse Jeugdraad, Jessica Guilliams) SDG’s en GAP on ESD? PAUZE Open gesprek – afspraken Internationaal Thematisch Netwerk EDO + discussie Varia

Agenda 2030 en Sustainable Development Goals

13 Open Working Groups Overheden, middenveldorganisaties, kennisinstellingen, bedrijven, burgers 193 landen, september 2015 aangenomen 17 doelen, 169 subdoelen, 1 visie voor jarig avontuur om inspanningen te mobiliseren op alle niveaus om armoede te beëindigen en ongelijkheid en klimaatverandering te bestrijden.

Educatie? Onderwijs?

Extent to which (i) global citizenship education and (ii) education for sustainable development, including gender equality and human rights, are mainstreamed at all levels in (a) national education policies, (b) curricula, (c) teacher education and (d) student assessment. Er tegen 2030 voor zorgen dat alle leerlingen kennis en vaardigheden verwerven die nodig zijn om duurzame ontwikkeling te bevorderen, onder andere via vorming omtrent duurzame ontwikkeling en duurzame levenswijzen, mensenrechten, gendergelijkheid, de bevordering van een cultuur van vrede en geweldloosheid, wereldburgerschap en de waardering van culturele diversiteit en van de bijdrage van de cultuur tot de duurzame ontwikkeling

Tegen 2020 het aandeel aanzienlijk terugschroeven van jongeren die niet aan het werk zijn, geen onderwijs volgen en niet met een opleiding bezig zijn

Tegen 2030 garanderen dat mensen overal beschikken over relevante informatie over en zich bewust zijn van duurzame ontwikkeling en levensstijlen die in harmonie zijn met de natuur

De opvoeding, bewustwording en de menselijke en institutionele capaciteit verbeteren met betrekking tot mitigatie, adaptatie, impactvermindering en vroegtijdige waarschuwing inzake klimaatverandering

Systeembevestigend of systeemdoorbrekend? central-flaw-of-the-uns-sustainable-development-goals/

Hoe educatief aan de slag met de SDGs? Een referentiekader… Katrien Geens

Toolkit SDG’s voor jongeren en jeugdorganisaties Vlaamse Jeugdraad Jessica Guilliams

PAUZE

Open gesprek

Vragen ter verduidelijking?

Op welke manier inspireert het referentiekader/toolkit jullie?

Hoe willen jullie educatief aan de slag met de SDG’s?

Waar zien jullie mogelijkheden tot samenwerking of afstemming?

Welke rol zien jullie voor het EDO- platform? Elkaar op de hoogte houden Onderschrijven/aanvullen van referentiekader Andere…?

Internationaal Thematisch Netwerk EDO Katrien Van Poeck, Centrum Duurzame Ontwikkeling

Varia?

Oproep mondiale uitdagingen De oproep staat online:

SDG-aanbod voor Vlaamse steden en gemeenten een informatiebrochure die de vertaalslag maakt voor lokale besturen (ontwikkeld m.m.v. diverse collega’s uit de VVSG); een stappenplan voor noord-zuidambtenaren om de SDG’s binnen het eigen gemeentebestuur bekend te maken en te gebruiken als kader voor de volgende bestuursperiode ( ) een spelmethodiek om collega-ambtenaren, schepenen en adviesraden te informeren en sensibiliseren een engagementsverklaring dat het schepencollege kan tekenen diverse vormingen Je vindt al deze info ook op deze pagina.deze pagina

Kinderrechteneducatie en SDG’s De kinderrechtencoalitie schreef samen met o.a. UNICEF en Plan vorig jaar een bijdrage rond onderwijs in het politiek dossier van rond de SDG's evenementen/vlaamse-nme-dag- 2015/docs/Dossier_Belgische%20NGOs_Beleidsaanbevelingen_S DGs_belgie.pdf evenementen/vlaamse-nme-dag- 2015/docs/Dossier_Belgische%20NGOs_Beleidsaanbevelingen_S DGs_belgie.pdf (zie p. 16 en 17 er staat ook een paragraaf bij rond KRE) UNICEF heeft een lesmap gemaakt over kinderrechten binnen de SDG's. Je vind deze op onder te downloaden materiaal.

Toegankelijke brochure over de SDG’s Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, 17 Doelstellingen om onze wereld te transformeren, UNRIC, Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties, april 2016 (zie bijlage verslag EDO-platform) ?

MVO Vlaanderen Registratie als netwerk/organisatie op MVO Vlaanderen

Bedankt!