* Stichting BOEG * Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’ * Stichting Raamsdonks Historie * Stichting Veers Erfgoed Ronde Tafelgesprek 10 september 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vragenuur raadsvergadering 5 november 2009 inzake Egyptische Poort.
Advertisements

Presentatie ontwikkelingen Structuurvisie en Centrumvisie Ermelo
Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
Structuurvisie Buitengebied Limburgs Kwaliteitsmenu
Een huisstijl voor het VIOE PRESENTATIE Agribex: studiedag ruraal erfgoed Kansen en knelpunten voor ruraal erfgoed vanuit Onroerend Erfgoed.
Ruimtelijke Ontwikkeling in (naam van uw gemeente) voor raadsleden
1 Gevolgen nieuwe Wro voor milieumedewerkers InfoMil Schakeldag 13 november 2008 Toos Lander.
Toekomst Omgevingsrecht
Modellering ruimtelijke gevolgen van infrastructuur op GrondGebruik met de LandUseScanner.
Implementeren doe je samen
Beleidsregel vervanging archiefbescheiden Provincie Zuid-Holland 2008
Charles Darwin en de evolutietheorie
Nieuwe ruimte! Ontslakken in Eindhoven 20 september 2013.
Identiteit van de Rivier 10 april Hoofdvraag Wat is de ruimtelijke identiteit van de rivier in laag Nederland buiten de bebouwingskernen? Doel We.
Bescherming van grondwater Via 2 elkaar aanvullende sporen: ruimtelijk spoor (Verordening ruimte) en milieu-spoor (Provinciale Milieuverordening) Daarnaast.
Plattelandsontwikkeling in de Kromme Rijnstreek
Cultuurhistorie in het Markdal
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED 2e Arenabijeenkomst, 20 augustus 2014 Bas Verbruggen & Wim Bomhof Programma: Vaststellen verslag eerste bijeenkomst 16 juli.
Vitale opgaven voor de Stad november 2014
Presentatie Vechtcode. 18 november 2014Vechtplassen Commissie Vechtcode Wat is de opgave? Wat is de Vechtcode ? Hoe is de Vechtcode uitgewerkt? Hoe kan.
P1.2 Cultuurlandschappen in Europa
Bewonersavonden agenda Strategische toekomstvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 4, 5 en 17 november 2008 Jeroen Haan.
Voorgenomen besluit tot een scholenfusie SBaO door de besturen van voorgenomen besluit tot een scholenfusie SBaO door de besturen van Scala & WvO informeren.
Vilém Flusser Hercoderen "De waardigheid van de mens is informatie tot stand te brengen."
Toekomst Financiële Functie
29 juni 2015 Berthy van den Broek
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Symposium: (Geen) zorgen om leegstand #bbdebat. Flexibiliteit in bestemmingsplannen 24 september 2015 mr. T.E.P.A. Lam advocaat Hekkelman Advocaten senior-onderzoeker.
Handhavingsbeleid gemeente Landerd Voorbereidende raadsvergadering 11 september 2013.
1 Passief én energie neutraal bouwen vertaald naar de huurprijs: Uitgangspunt: gemiddelde kapitaallast schoolgebouw als gemeente zelf bouwt (geen indexering)
Presentatie Beheersverordeningen Commissie Ruimte 22 januari 2013.
Bestemmingsplannen Proces Jan Pieters. Wat is een bestemmingsplan? Een plan waarin de bouw- en gebruiksmogelijkheden van gronden en bouwwerken vastliggen.
Raadspresentatie Ruimtelijke Ordening een korte inleiding op het beleidsterrein.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Ruimtelijke Ordening in Dordrecht Presentatie in de adviescommissie fysieke leefomgeving van de gemeenteraad op 20 mei 2014.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Procedure bij de gemeente Cees Ortelee. Opbouw presentatie 1. Stand van zaken bij de gemeente 2. Vervolg: Bestemmingsplanprocedure 3. Vragen.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
Waarom een nieuwe Wro? De huidige Wet op de Ruimtelijke Ordening dateert van 1965 en is door de vele herzieningen onoverzichtelijk geworden. Uitgangspunten.
Bestemmingsplan Buitengebied Landerd, eerste ontwikkelplan 2011.
Presentatie Adviescommissie Ruimtelijke Ordening Stand van Zaken Maasterras 20 januari 2009 inleiding > wat vooraf ging > huidige proces > visie > uitgangspunten.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Wijkplannen: het samenspel in de wijk. Historie September 2014: eerste besluit vorm en inhoud wijkplannen Maart 2015: eerste concept in college Mei 2015:
BIO 8 oktober 2013 inzake actualisatie welstandsnota RMO, 04 oktober 2013.
Woonservice gebieden Resultaten Enquête Door Mark Paalman.
1 Perceelsplitsingen - Nadere uitleg -. 2 Technisch beraad (N.a.v. raadsvoorstel perceelsplitsingen) Begrenzingen in regelingen Mogelijkheden.
Hoofdlijnen Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Informatiemarkt 6 oktober 2011.
Duurzame energie en ruimtelijke ordening Inpassing in het cultuurlandschap Els Romeijn Adviseur erfgoed en ruimte.
Ruimtelijke ordening Thuiskamer Egmond-Binnen Edwin de Waard.
Discussie aan de hand van stellingen. Stelling De kracht van Zuid-Limburg en met name van het zo te noemen Kerngebied ligt in de landschappelijke kwaliteit.
De werking van de Omgevingswet Doelgroep: beginners Schakeldag 21 juni 2016 Arjan Nijenhuis, plv. directeur Eenvoudig Beter.
VD2 Advies Afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening Presentatie raad gemeente Leudal 11 september 2012 T.J.E.A. van der Heijden, directeur VD2 Advies b.v.,
Voorontwerp bestemmingsplan Willevenstraat – presentatie tijdens de voorbereidende raadsvergadering d.d. 11 juni 2012 ir. M.J. (Marjolijn) Nijssen.
Toekomstige veranderingen:
Bestemmingsplan Buitengebied
Kaarten en gebieden Kaarten zijn onmisbaar
Herbestemming in Beeld en de rol van de erfgoed organisaties
Wro structuurvisie Peel en Maas
Duurzame verstedelijking
Nieuwjaarsbijeenkomst Huurdersbelangenverenigingen
Stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
Snelheid, overzicht en transparantie
Bestemmingsplan Zonnepark Daalkampen
Grip op beleidswaarden
Discussiegroep Erfgoed(koepel) Hoeksche Waard
Waar staat de Groene Buffer voor?
Transcript van de presentatie:

* Stichting BOEG * Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’ * Stichting Raamsdonks Historie * Stichting Veers Erfgoed Ronde Tafelgesprek 10 september 2013 Uitgangspunten voor Erfgoedbeleid Geertruidenberg

Historische clubs zijn ‘het archief’ van onze gemeente; Voorlichting over wat is geweest en wat tot voorbeeld kan zijn voor het heden en toekomst. Erfgoed is meer dan monumenten en archeologie; Erfgoedbeleid gaat ook over kleine (bebouwings)elementen, historische structuren, landschap etc.; Waar zit in de toekomst het afwegingsmoment? Is erfgoedbeleid het toetsingskader in plaats van inspiratiekader?

Inhoud geven aan erfgoedbeleid gemeente Geertruidenberg; Beleid gaat verder dan huidig monumentenbeleid; Op dit moment alleen monumenten- en archeologisch beleid vertaald; Verplichte vertaling van erfgoedbeleid in bestemmingsplannen; Bestemmingsplannen hebben ‘hoge tolerantiegrens’(meer bouw- en gebruiksmogelijkheden) met betrekking tot ontwikkelingen en aanpassingen van bebouwing in de kernen en het buitengebied.

Raad stelt structuurvisie in 2013 vast; Structuurvisie 2030 heeft verschillende doelen o.a.: overzicht van de hoofdlijnen van de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen en programmatische ontwikkeling tot 2030, als strategisch document en ontwikkelingskaders; Inzicht in de wijze van verwezenlijking van de voorgenomen ontwikkelingen (pagina 5 structuurvisie); Status van structuurvisie is: De structuurvisie omvat beleid waaraan wij ons als gemeente zelf binden. Indien wij willen afwijken, zullen wij dat motiveren; Wij hanteren de structuurvisie als toetsingskader bij ontwikkelingen, maar vooral als inspiratiebron voor deze ontwikkelingen (paragraaf 1.4); Wat is de rol van het erfgoed? Wat zijn uitgangspunten voor zowel erfgoedbeleid als structuurvisie?

Deel B van de structuurvisie (het fundament) heeft als kenmerkende structuren benoemd: "Als gevolg van de landschappelijke en stedelijke ontwikkelingen is de typerende structuur van Geertruidenberg ontstaan.

Maar uit historisch oogpunt verschillen; Karakter van de plek wordt bepaald door samenspel van elementen: stedenbouw landschap ruimte en massa openbare inrichting Kenmerkende plekken zijn gegroeid en niet planmatig ontworpen; Verscheiden plekken in gemeente met een eigen karakter; In onze ogen dit karakter respecteren en aangeven wat wel en wat niet is toegestaan; Geen nieuwe structuren ‘bedenken’ maar juist identiteit van plekken koesteren, aanvullen of herstellen.

Wat is reikwijdte van het erfgoedbeleid naar uw mening? Hoe denkt de raad over erfgoedbeleid voor en na de verkiezingen? Welke identiteitsbepalende plekken in de gemeente ziet u? Hoe bepalen we gezamenlijk wat op die plekken wel en wat niet kan? Wat heeft de gemeente er (in financiële zin) voor over om iets te behouden?

ons erfgoed is de kracht van ons bestaan Bedankt voor uw aandacht!