3 Tsarina Catharina Catharina de Grote. Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

Christophel Columbus.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Rembrandt Rembrandt Dagelijks leven •Zondag naar Westerkerk •Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag les geven.
HOLLANDSE MAATJES.
PARIJS Een PowerPoint over de eendaagse reis
Impressionisme 2 De negentiende eeuw.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
John Cabot Op weg naar Canada.
De onsterfelijke Alexander de Grote
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De ontwikkeling van Het Christendom..
De Romeinen Door Dunya en Silke.
gemaakt door: Eshan-joshua & Priya
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage
De onsterfelijke Alexander de Grote 1 Hermitage Amsterdam Morphing Alexander by Erwin Olaf.
Glans en Glorie Kunst van de Russisch-orthodoxe kerk 1 Hermitage Amsterdam.
De onsterfelijke Alexander de Grote 3 Alexander de Mythe Morphing Alexander by Erwin Olaf.
De Germanen.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Geschiedenis hoofdstuk 1
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Geisha en samoerai Quiz
Geisha en samoerai Quiz
Alexander, Napoleon en Joséphine
Alexander, Napoleon en Joséphine
Alexander, Napoleon en Joséphine
Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev"
Expeditie Zijderoute 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Alexander, Napoleon en Joséphine
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Waarom had Siebold schilder Kawahara Keiga in dienst? A – Voor de gezelligheid B – Om voor Siebold.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
De robot en de uitvinder! Geschreven door de kinderen van groep 3 en 4a!
Spaanse Meesters 4 Portretten.
Spaanse Meesters 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Spaanse Meesters 2 Spanje.
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
4 Catharina de verzamelaar Catharina de Grootste.
Catharina de Grootste 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Hoe was het leven in Japan Quiz Japanmuseum SieboldHuis.
Deshima, handelspost in Japan Quiz Japanmuseum SieboldHuis.
Romanovs & Revolutie 3 Oorlog en revolutie.
Romanovs & Revolutie 1 Hermitage Amsterdam.
Vier prinsessen en een prins
Schilderijen uit de 17de eeuw
Hollandse Meesters 1 Hermitage Amsterdam.
Hollandse Meesters 2 De Gouden Eeuw.
Hoofdstuk 3 De Grieken.
Daniël 1:3-16 Koning Nebukadnezar zei tegen zijn knecht:
Het perfecte koppel….
Thema 2 – les 3 Een nieuw geloof.
Peter de Grote een bevlogen tsaar 2 Peter en Rusland.
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Griekse en Romeinse verhalen
De stad van de neoclassicistische kunstenaars
Classic Beauties 1 Hermitage Amsterdam.
Steden en kruistochten
Peter de Grote een bevlogen tsaar
Peter de Grote een bevlogenen tsaar
De schatkamer! 1 Hermitage Amsterdam.
De schatkamer 2 Een reis door de tijd.
Het perfecte koppel….
Wereldkunst: kijken en vergelijken
Transcript van de presentatie:

3 Tsarina Catharina Catharina de Grote

Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was, liet ze dit monogram maken.

Een monogram bestaat vaak uit een letter, een cijfer en een symbool. Kijk goed naar het monogram van Catharina. Wat zie je?  De letter E Het romeinse cijfer 2 Een kroontje

De E is de eerste letter van de Russische naam van Catharina. Weet je nog wat dat was?  Ekaterina. Het cijfer II betekent dat er al eerder een tsarina was die Catharina heette. Wat betekent het kroontje?  Dat Catharina tsarina is natuurlijk!

Weet je nog welk paleis in die stad staat?  In de tijd van Catharina was Sint-Petersburg de hoofdstad van Rusland. Juist. De Hermitage!

Catharina verhuisde naar de Hermitage waar eerst haar man Peter woonde. Weet je nog wat er met hem was gebeurd?  Tsaar Peter was door Catharina van de troon gezet en later zelfs vermoord.

Catharina had in het geheim een kind met de man die haar hielp Peter van de troon te stoten! Die man heette graaf Orlov en ze noemden hun zoon Alexej (a-leks-ee).

Dit maakte Catharina als kadootje voor Alexej. Weet je wat het is?  Het is een paasei!

Catharina trouwde niet met graaf Orlov. Ze vond het veel leuker om steeds een andere vriend te nemen.

Haar vriendjes hielpen Catharina met het besturen van Rusland. Ze maakte haar vriendje Stanislaus zelfs koning van Polen! Als ze genoeg had van een vriendje, gaf ze hem geld en land en stuurde ze hem weg.

Het was voor die tijd heel bijzonder dat een vrouw het land bestuurde. Het was ook bijzonder dat Catharina’s belangrijkste adviseur een vrouw was. Catharina Dasjkova was heel erg slim. Ze zorgde er bij voorbeeld voor dat er een Russisch woordenboek kwam.

Catharina veroverde veel land en ze maakte Rusland moderner. Ze maakte haar paleis in Sint-Petersburg groter. Hoe heette dat paleis?  Juist, de Hermitage.

Catharina maakte het paleis groter om er haar schilderijen in op te hangen. Ze kocht namelijk heel veel schilderijen en andere kunstwerken!

Catharina kocht wel vierduizend (4000) schilderijen en tienduizend (10.000) tekeningen! Ze moest het paleis nóg groter maken om alles op te kunnen bergen.

Catharina hield niet alleen van schilderijen en tekeningen, ze was ook gek op cameeën (ka-mee-en). Een camee is een afbeelding die is gesneden uit een edelsteen, uit een schelp of ander mooi materiaal.

Maar nu eerst: De Tsarina Catharina Quiz! De volgende les gaat over cameeën en de andere kunst die Catharina verzamelde.

1.Hoe heetten de kinderen van Catharina?  Klik voor het juiste antwoord. AWoezel en Pip BAmalia en Alexia CPaul en Alexej

2.Waarom trouwde Catharina niet?  Klik voor het juiste antwoord. A Ze vond mannen stom. BMannen vonden haar stom. C Ze had liever steeds een ander vriendje.

3.Wat gaf Catharina haar vriendje Stanislaus?  Klik voor het juiste antwoord. APolen Been horloge APolen Ceen happy meal

4.Waarom maakte Catharina de Hermitage groter?  Klik voor het juiste antwoord. AZe wilde er voetballen. BZe had meer ruimte nodig voor haar vriendjes. CZe had ruimte nodig voor haar schilderijen.

5.Hoeveel schilderijen kocht Catharina?  Klik voor het juiste antwoord. A 40 B4000 C B4000

6.Wat is een camee?  Klik voor het juiste antwoord. A een baby kameel Been soort kaneel Ceen afbeelding die is gesneden uit een edelsteen

Einde van de derde les. ®OΣLOf jαn MinnΣβoo In opdracht van de Hermitage Amsterdam.