31 maart 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. de vorige keer...  vanuit Athene (Hand.17) vertrekt Paulus naar Korinthe.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Evangelie der genade Vragen :
de genezing te Bethesda
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Zegen & vloek deel II.
Romeinen 15:23-28 Plannen van Paulus.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Bij het kolenvuur Johannes
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
14 maart 2013 bijbelstudie nr. 6 Vanaf hoofdstuk 3:4.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
28 maart 2013 bijbelstudie nr. 7 Vanaf hoofdstuk 3:15 1.
23 maart 2014 Zoetermeer. Galaten 2 1 Daarna ging ik na verloop van veertien jaar weder naar Jeruzalem met Barnabas en nam ook Titus mede; = na het.
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
27 december 2012 bijbelstudie nr. 2 Vanaf hoofdstuk 1:11.
Wie is mijn naaste? Lucas
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
10 aug Zoetermeer. de context...  Paulus' derde 'zendingsreis' (Hand – ) > ± AD.  Lucas' verslag als reisgenoot van Paulus:
18 december 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'
6 november 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen' 1.
15 februari 2015 Urk. Marcus 3 7 En Jezus trok Zich met zijn discipelen terug naar de zee. En een talrijke menigte uit Galilea ging mede.
Bodegraven. 1Korinthe 16 1 Wat nu de inzameling voor de heiligen betreft, doet ook gij, evenals ik het in de gemeenten van Galatie geregeld.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Markus 5: 41 En Hij vatte de hand van het kind…..
Bodegraven. terugblik 1Korinthe 16  1-3:  1-3: aanwijzingen voor de inzameling voor de arme heiligen te Jeruzalem;  4:  4: Paulus' bereidheid.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
15 januari 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
4 december 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
Op heterdaad... Johannes
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
9 april 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'. terugblik  Paulus' toespraak in Antiochië (Hand.13:15-41)  terugblik op Israëls geschiedenis: Gods zevenvoudig.
Een voorbeeld dat navolging verdient
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
1 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik  de apostelvergadering van Handelingen  dezelfde vergadering als waar Paulus aan refereert.
23 oktober 2015 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik: Drie avonden over Handelingen 15 1.vers 1-17 aanleiding van- en bijdragen tijdens de vergadering;
26 november 2015 Bodegraven. terugblik  3:10-11 het gesprek met "de leraar van Israël" stuit reeds op onbegrip over "de aardse dingen";  'wedergeboorte'
13 dec Zoetermeer. Psalm 27 4 Eén ding heb ik van de HERE gevraagd, dit zoek ik: te verblijven in het huis des HEREN al de dagen van mijn leven,
Bartimeüs 10 jan Zoetermeer.
28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene.
30 januari 2016 Urk Jozef bij Potifar (Genesis 39)
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
3 maart 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. Handelingen 18 1 Daarna verliet hij Athene en kwam te Korinte. ± 65 km. westwaarts.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
22 mei 2016 Rotterdam. Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de inwoners;
12 mei 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik: Paulus' verblijf in... 1.Handelingen 16: Filippi 1.
21 april 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik vorige keer...  Vanuit Korinthe maakt Paulus de oversteek naar Efeze. Hij laat Priscilla en.
10 juni 2016 Maarn. inleiding  NBG51 – 'rijkdom der uitverkorenen'  samenhang met thema vorig jaar.
22 september 2016 Bodegraven. Johannes 6 1 Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea. lett. na deze dingen  na zijn verblijf.
IN PAULUS' VOETSPOREN 29 Paulus in 'Handelingen' 24 november 2016
Een lastig onderwerp antwoord komen?.
Transcript van de presentatie:

31 maart 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'

de vorige keer...  vanuit Athene (Hand.17) vertrekt Paulus naar Korinthe.

de vorige keer...  vanuit Athene (Hand.17) vertrekt Paulus naar Korinthe (18:1);  Paulus treft daar Aquilla en Priscilla uit Rome, die hetzelfde handwerk verrichten (tentenmaken);  in de synagoge wordt Paulus verworpen en naast de synagoge komt hij in het huis van een Godvereerder;

de vorige keer...  Paulus wordt bemoedigd van Godswege in een nachtgezicht door de verzekering dat de Heer veel volk heeft in deze stad;  anderhalf jaar verblijft Paulus in Korinthe en is actief in het onderwijs;  de Joden proberen via de landvoogd Gallio, Paulus de mond te snoeren, maar zonder succes.

Handelingen En nadat Paulus daar nog verscheidene dagen was gebleven, nam hij afscheid van de broeders...

Handelingen en voer weg naar Syrie, vergezeld door Priscilla en Aquila, nadat hij te Kenchreeen zijn hoofdhaar had laten afknippen, want hij stond onder een gelofte.

Handelingen en voer weg naar Syrie, vergezeld door Priscilla en Aquila, nadat hij te Kenchreeen zijn hoofdhaar had laten afknippen, want hij stond onder een gelofte. = Paulus... of Aquilla?

Handelingen en voer weg naar Syrie, vergezeld door Priscilla en Aquila, nadat hij te Kenchreeen zijn hoofdhaar had laten afknippen, want hij stond onder een gelofte. = de haven van Korinthe

Handelingen en voer weg naar Syrie, vergezeld door Priscilla en Aquila, nadat hij te Kenchreeen zijn hoofdhaar had laten afknippen, want hij stond onder een gelofte. Nazireeërgelofte een bepaalde tijd onthoudt van alcohol > een Nazireeërgelofte (Num.6) waarin men zich gedurende een bepaalde tijd, onthoudt van alcohol. Aan het begin en einde wordt het haar afgeknipt.

Handelingen En zij kwamen te Efeze aan en hen daar achterlatende, ging hij zelf naar de synagoge en hield besprekingen met de Joden.

Handelingen En zij kwamen te Efeze aan en hen daar achterlatende, ging hij zelf naar de synagoge en hield besprekingen met de Joden. (veel) later zijn Aquilla en Priscilla weer teruggekeerd naar Rome (Rom.16:3)

Handelingen En zij kwamen te Efeze aan en hen daar achterlatende, ging hij zelf naar de synagoge en hield besprekingen met de Joden. > argumenteren

Handelingen Hun verzoek echter om langer te blijven willigde hij niet in,

Handelingen maar hij nam afscheid en zeide: Zo God wil, kom ik bij u terug. En hij vertrok over zee van Efeze. vergl. St.Vert. (Textus Receptus): "... zeggende: Ik moet ganselijk het toekomende feest te Jeruzalem houden; doch ik zal tot u wederkeren, zo God wil..." vetgedrukte woorden ontbreken in oudste handschriften – maar, zie vers 22

Handelingen maar hij nam afscheid en zeide: Zo God wil, kom ik bij u terug. En hij vertrok over zee van Efeze. zie 19:1; ± een jaar later

Handelingen maar hij nam afscheid en zeide: Zo God wil, kom ik bij u terug. En hij vertrok over zee van Efeze.

Handelingen En hij kwam te Caesarea, ging aan land en groette de gemeente en ging naar Antiochie.

Handelingen En hij kwam te Caesarea, ging aan land en groette de gemeente en ging naar Antiochie. Gr. kat-erchomai > NEERWAARTS-KOMENDE volgens vers 18 was de eindbestemming Syrië (Antiochië); had het schip (of Paulus?) voor een zuidelijker haven gekozen?

Handelingen En hij kwam te Caesarea, ging aan land en groette de gemeente en ging naar Antiochie. omhoog lett. hij ging omhoog = naar Jeruzalem (inlossing gelofte; 18:18)?

Handelingen En hij kwam te Caesarea, ging aan land en groette de gemeente en ging naar Antiochie. nl. de gemeente, nadat hij was opgegaan > Jeruzalem

Handelingen En hij kwam te Caesarea, ging aan land en groette de gemeente en ging naar Antiochie. lett. hij-daalde-af van Caecarea naar Antiochië is geen afdaling – wel vanuit Jeruzalem >

Handelingen En toen hij daar een tijd lang geweest was, ging hij weer weg en doorreisde achtereenvolgens het land van Galatie en Frygie om al de discipelen te versterken. lett. enige tijd

Handelingen En toen hij daar een tijd lang geweest was, ging hij weer weg en doorreisde achtereenvolgens het land van Galatie en Frygie om al de discipelen te versterken. lett. doende = actief-zijnde

Handelingen En toen hij daar een tijd lang geweest was, ging hij weer weg en doorreisde achtereenvolgens het land van Galatie en Frygie om al de discipelen te versterken. hier begint Paulus' derde reis vanuit Antiochië

Handelingen En toen hij daar een tijd lang geweest was, ging hij weer weg en doorreisde achtereenvolgens het land van Galatie en Frygie om al de discipelen te versterken. zie kaart >

Handelingen En een zekere Jood, genaamd Apollos, geboortig uit Alexandrie, een geleerd man, doorkneed in de Schriften, kwam te Efeze. naam uit de Griekse mythologie: zoon van Zeus en tweelingbroer van Artemis (Lat. Diana) > zie 19:27!); naam afgeleid van ww. APOLLUMI (= verloren-gaan) > verderver

Handelingen En een zekere Jood, genaamd Apollos, geboortig uit Alexandrie, een geleerd man, doorkneed in de Schriften, kwam te Efeze. genoemd naar Alexander de Grote had een grote Joodse gemeenschap waar de LXX (Septuagint) tot stand kwam

Handelingen En een zekere Jood, genaamd Apollos, geboortig uit Alexandrie, een geleerd man, doorkneed in de Schriften, kwam te Efeze. St.Vert. welsprekend: Gr. > LOGOS = woord-ig

Handelingen En een zekere Jood, genaamd Apollos, geboortig uit Alexandrie, een geleerd man, doorkneed in de Schriften, kwam te Efeze. lett. machtig zijnde (vermogend) in de Schriften

Handelingen En een zekere Jood, genaamd Apollos, geboortig uit Alexandrie, een geleerd man, doorkneed in de Schriften, kwam te Efeze. vanuit Alexandrië?

Handelingen Deze was ingelicht omtrent de weg des Heren en, vurig van geest, sprak en leerde hij nauwkeurig hetgeen op Jezus betrekking had, ofschoon hij alleen wist van de doop van Johannes. uitdrukking ontleend aan de bediening van Johannes de Doper (Jes.40:3; Mar.1:1-3): "... bereid in de woestijn de weg des HEREN..."

Handelingen Deze was ingelicht omtrent de weg des Heren en, vurig van geest, sprak en leerde hij nauwkeurig hetgeen op Jezus betrekking had, ofschoon hij alleen wist van de doop van Johannes. lett. kokend-heet-zijnde in-de geest

Handelingen Deze was ingelicht omtrent de weg des Heren en, vurig van geest, sprak en leerde hij nauwkeurig hetgeen op Jezus betrekking had, ofschoon hij alleen wist van de doop van Johannes. unieke combinatie: geestdrift en precisie!

Handelingen Deze was ingelicht omtrent de weg des Heren en, vurig van geest, sprak en leerde hij nauwkeurig hetgeen op Jezus betrekking had, ofschoon hij alleen wist van de doop van Johannes. lett. de dingen omtrent de Jezus d.w.z. die in Jezus vervuld zouden worden

Handelingen Deze was ingelicht omtrent de weg des Heren en, vurig van geest, sprak en leerde hij nauwkeurig hetgeen op Jezus betrekking had, ofschoon hij alleen wist van de doop van Johannes. Johannes wees immers vooruit naar Hem die in Geest zou dopen

Handelingen En deze begon vrijmoedig op te treden in de synagoge. En toen Priscilla en Aquila hem hoorden, namen zij hem tot zich en legden hem de weg Gods nauwkeuriger uit. mediale vorm (= tussen actief en passief): > je bent actief en toch overkomt het je (passief)

Handelingen En deze begon vrijmoedig op te treden in de synagoge. En toen Priscilla en Aquila hem hoorden, namen zij hem tot zich en legden hem de weg Gods nauwkeuriger uit. behalve in 18:2 en 1Kor.16:19 wordt altijd eerst Priscilla (Paulus: Prisca) genoemd

Handelingen En deze begon vrijmoedig op te treden in de synagoge. En toen Priscilla en Aquila hem hoorden, namen zij hem tot zich en legden hem de weg Gods nauwkeuriger uit. elders: 'terzijde nemen', 'nuttigen'

Handelingen En deze begon vrijmoedig op te treden in de synagoge. En toen Priscilla en Aquila hem hoorden, namen zij hem tot zich en legden hem de weg Gods nauwkeuriger uit. vergl. 18:25 "nauwkeurig" Apollos kennis was correct maar onvolledig

Handelingen En toen hij naar Achaje wilde oversteken, moedigden de broeders hem daartoe aan en schreven aan de discipelen, dat zij hem vriendelijk moesten ontvangen...

Handelingen En toen hij naar Achaje wilde oversteken, moedigden de broeders hem daartoe aan en schreven aan de discipelen, dat zij hem vriendelijk moesten ontvangen... lett. hem te verwelkomen

Handelingen Deze, daar aangekomen, was door Gods genade van veel nut voor hen, die geloofden. > SAMEN-WERPEN > overleggen St.Vert. "veel toegebracht"

Handelingen Deze, daar aangekomen, was door Gods genade van veel nut voor hen, die geloofden. lett. door de genade

Handelingen Want onvermoeid bestreed hij de Joden in het openbaar en bewees uit de Schriften, dat Jezus de Christus is. > op-energieke-wijze woord 2x in NT: Luc.23:10 (NBG'51 en SV): heftig(lijk)

Handelingen Want onvermoeid bestreed hij de Joden in het openbaar en bewees uit de Schriften, dat Jezus de Christus is. lett. hij-weerlegde-grondig > DOOR-NEERWAARTS-BLOOTLEGGEN

Handelingen Want onvermoeid bestreed hij de Joden in het openbaar en bewees uit de Schriften, dat Jezus de Christus is. lett. latende-zien door de Schriften

Handelingen Want onvermoeid bestreed hij de Joden in het openbaar en bewees uit de Schriften, dat Jezus de Christus is. lett. dat de Christus, Jezus is

1Korinthe 3 4 Want wanneer de een zegt: Ik ben van Paulus; en de ander: Ik van Apollos; zijt gij dan niet onveranderde mensen? 5 Wat is dan Apollos? Of wat is Paulus? Dienaren, door wie jullie geloven, en wel zoals de Here dit aan een ieder geschonken heeft. 6 Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God gaf de wasdom. 7 Daarom, noch wie plant, noch wie begiet, betekent iets, maar God, die de wasdom geeft.