H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
GMP and HACCP in restaurants
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Afweersysteem (1): Complex systeem dat pathogenen (ziekteverwekkers) kan buiten houden en opruimen Het lichaam heeft drie verdedigingslinies. Allereerst.
9 juli 2012 Colette Hoogeland
Hygiëne en preventieve gezondheidszorg
Periode 4 deel1.
B1 Stoffen worden omgezet
Tegen ziekteverwekkers
Medicijnen.
Darm Microbiota – alles wat je wilt weten over wat in ons groeit en bloeit 13 Januari 2012, Hauke Smidt.
BACTERIËN.
Bacteriën Heil en onheil.
Vwo 4 – Hoofdstuk 9 Afweer paragraaf 9. 1 t/m 9
Voedselhygiene.
Mens en milieu 5H. Landbouw Bemesten  kan leiden tot uitspoeling – Kunstmest (nitraat/NO3 - en fosfaat/PO4 3-) – Stalmest (reducenten zetten dit om tot.
Hoe komt HIV je lichaam in?
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Thema 1. Vier rijken vergelijken
Thema groeiomstandigheden
Groei Micro organismen.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Celstructuur en Pathologie
Samen met de website van:
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
21.3 Eerste afweerlinie 1 Allereerst moet een ziekteverwekker het lichaamsoppervlak passeren. Dit is het dekweefsel dat zowel de buitenkant van je lichaam.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Par t/m 29.6 De mens heeft 3 nivo’s van afweer tegen bacteriën, virussen, schimmels, ééncellige parasieten, parasitaire wormen én binnendringende.
§10.3 Ziek Bladzijde 99.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
HACCP.
Afweer.
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Thema Leven Dl 2 Les 3 Het Immuunsysteem.
Vragen vooraf naar aanleiding van het huiswerk
Bacteriën NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
Noorderpoort Medische Kennis
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Huisvesting en Hygiëne
Gezondheid Les 1.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
De bloedsomloop Hoofdstuk 3.
Samen met de website van:
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Infectie en ontsteking
Gezondheid Les 1.
Ordening Hoofdstuk 4.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Ordening Hoofdstuk 4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Dierdagdosering.
Voedsel bereiden.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
De organen voor vertering
Organen en cellen.
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO

Voortgangstoets 3.2 Hoofdstuk 8 Bloedsomloop. 8.1 t/m 8.5 Hoofdstuk 15 Infectieziekten. Helemaal Voortgangstoets 3.2

Hoe maken bacteriën de mens ziek? Opdracht: Noem in tweetal, minimaal 5 infectieziekten en schrijf hiervan de ziekteverschijnselen op.

Micro organismen Parasieten, deze zullen zich ten koste van de gastheer in leven houden. PATHOGENEN Commensalen, deze zullen zich in of op de gastheer in leven houden, maar de gastheer heeft hier geen nadeel van. Saprofyten, deze groeien op dode stoffen, vooral in de bodem of in water. Filmpje bacteriën en virussen

Bescherming tegen infectieziekten PORTE D’ENTREE Natuurlijke openingen. Via de huid. Via de urinewegen. Krabben, wondjes. Opdracht 1 t/m 3 blz. 310

Verspreiding van pathogenen Water. Voedsel. Aerosolen. Directe aanraking. Infectie door dieren. INCUBATIE TIJD = TIJD TUSSEN BESMETTING EN HET ZIEK WORDEN. a Opdrcht 4 t/m 10 blz.312

Hoe maken bacteriën ziek? Hoeveel micro-organismen zijn er nodig om ziek te worden (MID). MID= minimale infectieuze dosis. Afhankelijk van: Het ziekmakend vermogen van het micro-organisme. De conditie van de gastheer (weerstand).

“Het vaatdoekje” filmpje studentenhuis Wanneer vervang jij een vaatdoekje? Dagelijks? Twee keer per week of als het begint te stinken? Elke dag worden 2000 mensen ziek van bacteriën uit hun eigen keuken. Campagne Het ministerie van Volksgezondheid start een campagne om ons op de gevaren van bacteriën en schimmels in de keuken te wijzen. Vooral het vaatdoekje en de keukenspons zijn een bron van besmetting.   Wist je dat… • Een vaatdoekje na 24 uur meer dan 4 miljard bacteriën kan bevatten. Meer dan de wc-bril van een openbaar toilet of een hondentong. • Bacteriën in vaatdoekjes zich elke 15-30 minuten kunnen verdubbelen. • Een vaatdoek vaak pas wordt vervangen als het stinkt. • Lager opgeleiden en ouderen het snelst een nieuwe vaatdoek pakken.  Hoger opgeleiden gebruiken een vaatdoek vaak langer een maand. • Een vaatdoek in water met chloor leggen geen effectieve manier is om bacteriën te doden. 'Ik doe er 5 dagen mee'  'Ik doe 5 dagen met een doekje', vertelt een mevrouw op het Buikslotermeerplein in Amsterdam. Ze schrikt zich een hoedje als ze hoort hoe vies zo'n doekje na een aantal dagen is. 'Echt?! ooh, ik val bijna flauw!' filmpje studentenhuis

Hoe maken bacteriën ziek? Toxinen, producten van micro-organismen die een giftige werking hebben. Exotoxinen, eiwitten uitgescheiden door pathogene micro-organismen. (bijvoorbeeld, Clostridium tetani en Staphylococcus aureus) Endotoxinen, bestanddelen van de celwand van gram – bacteriën die een giftige werking hebben. De lymfocyten beschadigen en er ontstaat koorts. (bijvoorbeeld, Salmonella typhi , tyfus) Opdracht 11 t/m 14 blz. 314

Barrières Kolonisatie resistentie, de weerstand van het lichaam tegen het koloniseren van micro-organismen. Mechanische barrière Biologische barrière Chemische barrière Filmpje barrieres

Mechanische barrière Plaveiselepitheel (huid), slijmvliezen (trilharen) en darmperistaltiek.

Biologische barrière Commensalen, de natuurlijke microflora, deze langdurig verblijvende micro organismen zijn resistent. Het tegenovergestelde zijn de transiënte, kort verblijvende micro organismen. Huidflora Grampositieve kokken (Staphylococcus epidermis) Aantallen verschillen; opbouw , vocht , pH Darmflora Menselijke feces 25% bacteriën. < 1% anaerobe bacteriën (Escherichia coli)

immunsysteem maag, pH2 dunne darm, hoge passagesnelheid, snelle uitspoeling van mo. dikke darm, competitie om ruimte en nutriënten

Chemische barrière Lactoferrine, voorkomt groei van micro organismen Moedermelk traanvocht, zweet, slijm en speeksel. Lysozym - enzym, ( kan peptidoglycaan van micro organisme afbreken) Speeksel, traanvocht Talg - Huidflora zet talg om in vetzuren (remmende werking groei transiënte microflora) Zuur, door de lage pH remming groei micro organismen Maag, vrouwelijke geslachtorgaan.

HET IMMUUNSYSTEEM. zie hoofdstuk 8.6 Opdracht 15 t/m 22 blz. 318