Doelstelling: Naam Ad Dubbelman opdracht 2.1
17 januari 2015 Programma: – uur: Welkom en uitleg praktijkgedeelte – uur: Praktijk: Maurice Voestermans.
Doelstelling: Naam Leeftijd of Categorie
Spelregels Hockey Elftallen
E en F Groep 4 tegen 4 naar 7 tegen 7.
Het jeugdvoetballeerproces
1ste jaars E - pupillen Training 1.
1 ste jaars E - pupillen Training 7. Aanvallen Thema 1 Aanvallen- positiespel in de opbouw - uitspelen 1 tegen 1 situatie Warming Up (20 minuten) Cock.
Trainingsvoorbereidingsformulier
Datum : Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch
Datum: Teamfunctie: Aanvallen Doelstelling technisch: Kappen,draaien en meenemen van de bal in combinatie met richtingsveranderingen Doelstelling.

1ste jaars E - pupillen Training 4

Aanvallen Thema 1 Aanvallen - positiespel in de opbouw - uitspelen 1 tegen 1 situatie Warming Up (20 minuten) Cock van Dijk 1 tegen 1 lijnvoetbal Het positiespel in de opbouw (20 minuten) 6 tegen 3 positiespel Partijvorm 4 tegen 4 lijnvoetbal (20 minuten) Aanvallen

Warming Up – Cock van Dijk

1 tegen 1 lijnvoetbal Organisatie: Afmeting: Afhankelijk van leeftijd en vaardigheid - lengte: 20 meter - breedte: 10 meter - scoorvak is 3 – 5 meter Aantal spelers: 8 spelers (organisatie 2 of 4x uitzetten) Materiaal: - 8 ballen - 8 pionnen - 17 hoedjes - 8 hesjes (4 om 4) Regels: - beide teams kunnen scoren door over de doellijn van de tegenpartij te dribbelen en de bal in het vak te controleren (voet op de bal) - als de bal uit is indribbelen - bij een achterbal of hoekschop in het midden van de eigen doellijn starten -

6 tegen 3 positiespel Organisatie: Afmeting: Afhankelijk van leeftijd en vaardigheid - lengte: 25 - 30 meter - breedte: 12 - 18 meter Aantal spelers: 9 spelers 10 spelers (doorwisselen bij de verdedigers) Materiaal: - 8 ballen - 4 pionnen - 10 hoedjes - 8 hesjes (5 om 3) Regels: - als het zestal de bal 10x heeft rondgespeeld heeft het 1 punt - als de verdedigers de bal veroveren en de bal onder controle hebben (bal onder de voet) buiten de korte zijde dribbelen of als het zestal de bal uitschiet krijgen ze 1 punt - bij 3 punten voor de drietal komen er drie andere verdedigers -

6 tegen 3 positiespel Bedoeling van deze vorm Karakteristiek Aanvallen - het kunnen behouden van de bal (samenspel) - het ontwikkelen van handelingen met bal onder bepaalde voetbalweerstanden (ruimte, tijd en tegenstanders) - spel kunnen verplaatsen onder druk van verdediger(s) Eisen aan het spel Aanvallen - juiste balsnelheid - direct spel en/of aannemen - spelen - goede veldbezetting - juiste moment van aanbieden herkennen Methodiek Moeilijker / Makkelijker Aanvallen moeilijker maken - veld kleiner maken - smaller - veld kleiner maken - korter Aanvallen makkelijker maken - veld groter maken - breder - veld groter maken – langer

4 tegen 4 lijnvoetbal Organisatie: Afmeting: Afhankelijk van leeftijd en vaardigheid Lengte: 20 meter Breedte: 40 meter Aantal spelers: 8 - 10 spelers 9 of 10 spelers (doorwisselen na elk doelpunt, achterbal of hoekschop Materiaal: - 8 ballen - 4 pionnen - 20 hoedjes - 8 hesjes (twee kleuren) Regels: - beide teams kunnen scoren door over de doellijn van de tegenpartij te dribbelen en de bal in het vak te controleren (voet op de bal) - als de bal uit is indribbelen of inpassen - bij een achterbal of hoekschop in het midden van de eigen doellijn starten

4 tegen 4 lijnvoetbal Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: Aanvallen - scoren door over de doellijn te dribbelen - via positiespel spelers in 1 tegen 1 situaties brengen Eisen aan het spel: Aanvallen - balbehandeling in het positiespel - snel handelen, direct kunnen passen - overzicht in de situaties voor het verplaatsen van het spel - bal steeds onder controle houden, veranderen van richting en versnellen - kiezen van het moment en de richting van de passeeractie - afsnijden van de pas van de tegenstander en het afschermen van de bal Methodiek Makkelijker / Moeilijker Aanvallen moeilijker maken - veld smaller maken - deel van de lijn waarover gedribbeld kan worden kleiner maken Aanvallen makkelijker maken - veld langer maken