Impact des polyphénols sur des marqueurs physiologiques et biochimiques du vieillissement intestinal Tineke Vanhalewyn.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www
Risico-onderzoek Nouradine El Baz Afdeling Milieupolitie en bodem Methodologie voor verspreidingsrisico.
Gemaakt door Naim Sophie en Youri
“Als geluid lawaai wordt …”
Vergroting.
Zuivere stoffen en mengsels
Interactie tussen stof en licht
Kwadratische verbanden
1212 /n Korte herhaling van vorige keer Vermelding van meetresultaten zonder nauwkeurigheid is uit den boze ! Conclusies trekken zonder betrouwbaarheids-intervallen.
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Nieuwe behandeling bij Type 2
15.4 Transport van stoffen door de darmwand.
Newton - VWO Ioniserende straling Samenvatting.
Vertering koolhydraten
Newton - HAVO Ioniserende straling Samenvatting.
Spijsvertering.
Teken een bovenaanzicht van dit gebouwtje op ware grootte
Door Joeri Vandekerckhove
1.6 Druk 4T Nask1 H1: Krachten.
SPIJSVERTERING Anatomie.
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
De spijsvertering Chaline, Demi, Jismerai 15m1.
Inhoud Beoordeling geluid/lucht Problemen luchtkwaliteit
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Maischen.
Voeding & Vertering.
Verdunningen berekenen
Hoofdstuk 7 Paragraaf 4 Hoe werken enzymen?. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 4  Afronden paragraaf 4.
Wet van Lambert en Beer.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Oppervlakte Reghoek, vierkant en driehoek. Wat is oppervlakte?  Oppervlakte is die hoeveelheid 2D ruimte wat deur ‘n vorm ingeneem/beset word.  Die.
All you need is love Teefje Bindi Cyclus teef Loopsheid +/- 18 dagen Pro oestrus +/- 9 dagen: zwelling vulva, bloederige uitvloeiing, aantrekkelijk.
Spectrofotometrie Interactie tussen stof en licht.
Dissectie van de vis.
Karakterisering van tannines uit tropische planten door middel van spectrofotometrie Stagegever en stagementor: prof. dr. ir. Geert Janssens & dr. Marta.
Optimalisatie van enzymatische testen voor de analyse van sulfiet, L-ascorbinezuur en glucose in voedsel Kürt Bultinck Biotox, Jabbeke.
Student: Sieglinde Pattyn Stagementor: Dr. N. De Wever
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Semi-kwantitatief chemisch urineonderzoek
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Hormoontest.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Zuur base titratie Methode om concentratie bepalingen te doen Nodig
Basisstof 7 Transport van stoffen door de darmwand.
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Spijsvertering.
Welvaartziekten Diabetes
Appelsap Productie en klaring.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Validatiegegevens compendiummethode chloor bij hoge CO2-gehaltes
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Fotosynthese Koolstofdioxide uit de lucht komt het blad binnen via de huidmondjes Er valt zonlicht op de bladgroenkorrels in de bladeren GLUCOSE Tijdens.
Voeren en verzorgen Periode 3
Validatiegegevens compendiummethode chloor bij hoge CO2-gehaltes
Koolhydraten H11§3.
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Raaklijn aan een grafiek Grafiek van f’(x)
Voeding basis Neutraceuticals.
Transcript van de presentatie:

Impact des polyphénols sur des marqueurs physiologiques et biochimiques du vieillissement intestinal Tineke Vanhalewyn

Inhoud Literatuurstudie  Dunne darm + ouderdom  Polyfenolen Experimenteel gedeelte + resultaten  Proefdieren  Morfologie: transmissie elektronenmicroscopie  Enzymatische activiteitsbepaling Conclusie

Literatuurstudie: Dunne darm Bij ouderdom:  Verkorting villi en verkleining enterocyten  kleiner contactoppervlak  minder absorptie  Vermindering activiteit enzymen  vermindering absorptie  Effect van polyfenolen nog niet onderzocht

Literatuurstudie: Polyfenolen, meerbepaald flavonoïden Aromatische kern met OH –en andere groepen Voorbeeld is flavonoïde, aanwezig o.a. in druiven Antioxidant effect, positief effect op hart – en vaatziekten en anticarcinogeen effect

Experimenteel: Proefdieren 1 maand toedienen van polyfenolen aan jonge (2 maanden) en oude (21 maanden) ratten Dissectie van ratten  Dunne darm is belangrijkste  Duodenum, jejunum en ileum  1 cm van jejunum voor microscopie  Slijm voor enzymatische activiteitsbepaling

Experimenteel: morfologie: transmissie elektronenmicroscopie 1 cm van jejunum opensnijden Op kurk met binnenkant dunne darm naar boven Voorbehandeling: fixeren, spoelen, dehydrateren In ander labo: microcoupes snijden en kleuren Beelden microvilli bekijken en selecteren Meten van microvilli

Resultaten: morfologie 1) Jong zonder PE 2) Oud zonder PE 3) Oud met PE 1)2) 3) Microvilli verkorten met ouderdom, maar PE weerhoduen deze verkorting

Experimenteel: Enzymatische activiteitsbepaling Alkaline fosfatase, aminopeptidase-N, maltase en sucrase Slijm uit dunne darm door schrapen Oplossen in buffer, sonificeren en verdunnen M.b.v. kit worden de stalen gekleurd en wordt absorbantie gemeten met spectrofotometer

Experimenteel: Enzymatische activiteitsbepaling  Alkaline fosfatase: PNPP PNP (geel) MgCl 2 H 2 PO 4  Aminopeptidase-N: L-leucyl-p-nitroanilide p-nitroaniline (geel)  Maltase of sucrase: maltose of sucrose glucose Glucose + O 2 acide gluconique + H 2 O 2 H 2 O 2 + chromogène réduit chromogène oxydé + H 2 O M.b.v. formule wordt activiteit berekend Alkaline fosfatase Peroxidase Glucose oxidase Maltase of sucrase Leucine aminopeptidase-N

Resultaten: enzymatische activiteitsbepaling Alkaline fosfatase Duodenum: daling activiteit met ouderdom, stimulatie activiteit enzymen werkt niet bij de oude ratten Jejunum: daling activiteit met ouderdom, wel stimulatie activiteit enzymen door PE

Resultaten: enzymatische activiteitsbepaling D = duodenum, J = jejunum en I = ileum EnzymeEffect ouderdom Effect PE Alkaline fosfatase↓D ↓J =IStimulatie in jejunum Aminopeptidase-N↑D ↓J =IStimulatie in jejunum Maltase↑D ↑J ↑IStimulatie in ileum Sucrase↑D ↑J =IStimulatie in jejunum

Conclusie en toekomstbeeld PE positief effect op morfologie, groter contactoppervlak en betere absorptie PE meestal stimulatie activiteit enzymen in jejunum, bij maltase stimulatie in ileum Nog onderzoek nodig naar polyfenolen ter bevestiging

Caroline Laurent Kaat Van Oostveldt Marie Szutrak Bart Quartier Nicole Kellner