Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag 2011-2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bevlogen leerkracht
Advertisements

Samenwerken in de waterketen Paradigma: Van inhoud naar schaalgrootte en vorm.
Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
Transport en Infrastructuur
Werksessie Businessplan Biobased Economy november 2011 Fort Voordorp, Groenekan.
Martijn van den Berg Speciality Dairy
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Toont de Achterhoek leiderschap? Lezing 18 November 2010 Oude IJssel Streek Voor Achterhoekse wethouders en raadsleden door Herman Hulshof.
Economie, Beleid en Duurzaamheid
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
NV Economische Impuls Zeeland Juniorkamer Bevelanden Dinsdag 12 november 2013 Dick ten Voorde.
Gerwin Verschuur, 13 februari 2014
The art of game design Hoofdstuk 20 en 21.
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
Duurzaam, gepassioneerd en geëngageerd talent!
Strategische samenwerking
Erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken.
DBvisi n Facilitering 2de tranche geluidsbelastingskaarten en actieplannen, 2 november 2010 Resultaten project Draaiboek en script 2e tranche Elly Waterman.
Het agrarisch collectief: samen de boer op
Duurzaam Innoveren De Turbine-elektrische auto. Inhoud > Onderwerp > Onderzoeksvragen * Wat zijn de duurzame aspecten van dit idee? * Welke varianten.
Vitale opgaven voor de Stad november 2014
Ben de Reu Gedeputeerde Provincie Zeeland Welkom in Zeeland in het Voorlichtings- en opleidingscentrum voor de glastuinbouw.
Het Groene Woud  Nationaal Landschap Het Groene Woud (2005)  Aantrekkelijk natuur-, cultuur- en recreatiegebied tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.
TITEL PRESENTATIE Naam presentator AVANS HOGESCHOOL studenten 54 opleidingen Meer dan 20 lectoraten verdeeld over 6 expertisecentra medewerkers.
TRUE PRICING Bio True Price ObjectiviteitTransparantie Prijsopbouw duidelijk Fairness Winstmarge van Stakeholders Kosten na de productie integreren.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Kosten en Waarden C2C ontwerp Mariska van Dalen Gecertificeerde Cradle to Cradle consultant
Heike Delfmann / Lectoraat Veranderend Ondernemerschap NHL 1.
Syntens als duurzame verbinder in de bouw Workshop MVO Kies je MVO kleur Hans Lievense.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
De Future Proof Corporatie Hoe worden corporaties toekomstbestendig?
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
Verder verduurzamen inkoop “Wij willen de inkoop van diensten en producten verder verduurzamen…. en bevorderen het gebuik van lokaal geproduceerde producten.
© OECD/IEA 2012 Energie Beleid van IEA lidstaten In-Depth Review Nederland 2014 Discussie bij de Sociaal- Economische Raad (SER) Maria van der Hoeven Den.
Businesscase vanuit een ander perspectief Herman Uffen MSc. Koplopers Archief 2020.
Richard van Gemert 2 april 2013 Keyport Biobased Zevenellen.
Toekomst visie afvalinzameling. Waarom deze bijeenkomst? Opdracht programmaraad: Doelstelling hergebruik wordt niet gehaald. -> Inventariseer mogelijkheden.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
Welkom Wouter Rozendaal projectleider GLB pilot NFW Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Ministerie.
Eerste bestuurlijke conferentie over de toekomst van het Landelijk Gebied 7 oktober 2011 Freek Ossel, wethouder Openbare ruimte en Groen Gemeente Amsterdam.
Zweefvliegen in Someren-Heide Van mijnbos naar heide landschap.
Agenda Bijeenkomst 1: Kennismaking Met elkaar Verwachtingen Werkwijze pluscoaching /plus maatje Oplossingsgericht werken introductie “ Houdingsaspecten.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Deltapoort Samenhang door Samenwerken Jan Edens Programmamanager Deltapoort Dordrecht, 18 februari 2009.
Participatief traject Veldinstallaties Zonnepanelen Presentatie Beeldvormende Raad, 16 april 2015.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Het Groene Woud  Nationaal Landschap Het Groene Woud (2005)  Aantrekkelijk natuur-, cultuur- en recreatiegebied tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.
Mondzorg - persoonsgericht
Biobased Economy in Regio Rivierenland
Prijsvraag digitale economie informatiesessie 19 oktober
Tropische bossen in de circulaire economie
Economische effect zonneparken
Emission Vision Samenwerken op het gebied van innovaties
GreenPort Noord-Holland Noord
Conclusies evaluatie Regieraden
De bedenkers.
Van wet naar Brabantse praktijk
Plaats, datum bijeenkomst
Zero Accidents Netwerk Nederland Voorjaar 2014
PERISCOPE Algemeen Staat voor: Platform for Expanding Regional Innovation SCOPE for blue growth 12 partners uit 7 Noordzee landen. Doelen: identificeren.
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Een lerende en adaptieve organisatie
Ontdek ons thuis en ontwikkel het samen verder!
Biologie als basis voor leven
Pedagogenbuurt.
GLASTUINBOUW IN BEELD Hier volgen enkele algemene sheets + film met de ambities en cijfers van de glastuinbouw om het kader te schetsen.
Waarom een VAN PARIJS NAAR NHN
Bijeenkomst aardgasvrij wonen Voor bewoners van de wijken Stad en Lande en Bovenweg Dinsdag 11 december 2018.
Transcript van de presentatie:

Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag

Het idee De agrarische sector versterken om zo de Veenkoloniën tot een regionale comfortzone te maken

Waar komt het idee vandaan? De agrarische sector is: bepalend voor de identiteit van de Veenkoloniën economisch gezien van groot belang Grootste bedreigingen & kansen voor Veenkoloniën te vinden in de agrarische sector Vanuit een sterkere plattelandseconomie kan het gehele gebied opbloeien

De strategie Samen met de lokale bevolking onderzoeken welke nieuwe kansen er zijn voor de agrarische sector in de Veenkoloniën Wij stellen voor daarbij gebruik te maken van de concepten uit de Bio Based Economy (BBE)

BBE? De Bio Based Economie is een economie die zijn grondstoffen betrekt uit de levende natuur. Het is een tegenhanger van de economie die op fossiele brandstoffen is gebaseerd (kolen, olie) Het streven is om de hoogste waarde en het grootste nut uit de waardevolle groene grondstoffen te halen In vaktermen heet dat nutriënten valorisatie

Methodiek: Stap 1 Verspreiden van het idee van kansen voor samenwerking en BBE onder share- en stakeholders (boeren, bewoners, bestuurders, toeleveranciers, afnemers van producten) We zullen gesprekken faciliteren en stimuleren, ideeën samenbrengen en de meest kansrijke ideeën selecteren om uit te werken

Methodiek: Stap 1 In Dorpshuis de Riggel te Boven Pekela hebben we de eerste stap reeds gezet

Methodiek: Stap 1 Op 21 november gaf prof. Johan Sanders een presentatie over de uitgangspunten van de BBE. Vervolgens gingen we uitgebreid in gesprek met de aanwezige agrariërs en bestuurders

Methodiek: Stap 1 We hebben op 21 november geleerd dat men mogelijkheden ziet tot economische versterking door samenwerking. Samenwerken geeft energie en biedt wellicht ook hulp in andere economische sectoren in de Veenkoloniën

Methodiek: Stap 1 Voor we verder gaan met de uitwerking van ideeën worden meer van dit soort bijeenkomsten georganiseerd. We denken aan keukentafel gesprekken, studieavonden, discussiemomenten We zullen luisteren, faciliteren en inspireren

Methodiek: Stap 2 en 3. Enthousiastelingen van het eerste uur betrekken bij het opzetten van een business case voor bioraffinage Uit de ervaringen die prof. Sanders heeft opgedaan weten we dat een BBE start met een bio raffinaderij. Uiteraard is de uitwerking van dit idee afhankelijk van de uitkomsten van Stap 1 en enthousiasme onder de betrokkenen om juist hier mee te starten. Vervolgens worden alle randvoorwaarden ingevuld. Denk aan afzet van producten, financiering, infrastructuur

Methodiek: Stap 4 en 5. Wij stellen voor vervolgens een eerste bioraffinage installatie in bedrijf te nemen Dit wordt tot slot uitgebreid naar een samenwerking op regionale - en dan Veenkoloniale schaal. Dat leidt uiteindelijk tot de optimale valorisatie van nutriënten op Veenkoloniale schaal

Conclusie Zo gaan we in 5 stappen van idee naar geïntegreerd ruimtelijk beeld. We zien mogelijkheden om het toekomstperspectief van de Veenkoloniën te verbeteren Niet alleen voor agrariërs maar voor alle bewoners van de Veenkoloniën

Conclusie Wij zien veel aanknopingspunten om vanuit een duurzame en sterke agrarische economie, positieve resultaten te behalen voor alle inwoners van de Veenkoloniën. Ook op het gebied van energie en water. We verwijzen daarvoor graag naar ons essay en de drie panelen Wij kijken er naar uit om met u in gesprek te gaan over de uitwerking van onze ideeën