Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Praktijkvoorbeelden waargenomen via het project ‘Vet/eiwitverhouding reeds sturen in het basisrantsoen’ Eddy Decaesteker Bedrijfsadvisering Melkveehouderij.
Advertisements

Overige voorzieningen in een stal!
Pensverzuring.
Ruwvoer aan de basis. Cees Jan Hollander, deskundige voeding rundvee
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij Oplossingen beoordelen Wageningen UR Livestock Research.
Het maagdarmstelsel van de koe
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Taak 2: Fokdoel & erfelijkheidsgraad Fokkerij 2. Wat is een fokdoel? Beschrijving van de eigenschappen die je moet verbeteren om tot de ideale veestapel.
Veevoeding Lesstof blok 2 Sijbren Mulder.
Blok 3: Voedermiddelen en analyse kuil/mais uitslag
In- en uitkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw Uitgangspunten berekening Uitgangspunten: Kg melk per koe8500 kg melk % vet4,30% % eiwit3,50%
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
 Geeft balans weer tussen vraag en aanbod van ruwvoer.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Veevoeding Weende analyse.
Resultaten KringloopWijzers Johan Temmink / Gerjan Hilhorst
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Lespakket van PraktijkNetwerk ‘Waarheen met Ammoniak op Veen’
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Nodig voor groei, productie en onderhoud
Les Geit
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Ureum Duurzaam ondernemen V42.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Voerbehoefte melkvee.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Verzorging droge koe Q16VH
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Voerbehoefte melkvee.
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Fokkerij en voortplanting
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Ureum Duurzame veehouderij.
Voeding Paard.
Het maagdarmstelsel van de koe
Melk Laat een melkpak zien. Bekijk en bespreek deze met de leerlingen.
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Voeding Kenmerken van voeding.
Voerbehoefte Varkenshouderij
Voeding melkvee.
7. Veevoeding en beweiding
Rantsoen berekenen.
Het Rund.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voeding en vertering.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voerbehoefte Varkenshouderij
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeding Melkvee.
Voedingshoeveelheid berekenen
Voedingsstoffen voor de koe
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!
Droogstand Wat wil je bereiken met droogstand?
Welkom.
Thema 2 Voeding en vertering
Voer efficiëntie.
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Technische en economische kengetallen
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder

Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding

Introductie

Wat verwachten we van elkaar?

Hoe wil ik graag werken  Geen tassen op tafel  Geen Telefoon zichtbaar  Alleen als we het nodig hebben voor de les  Computer alleen open als het nodig is voor de les  Geen programma’s gebruiken die niet nodig zijn voor de les  B.v.  Youtube  Facebook  Twitter  We luisteren naar elkaar.  We komen op tijd!!!!!! (ik ook)

Veevoeding Waar zit veevoeding in de opleiding (welke GO)  Go 1 Voeren vee  Go 2 Melkwinning  Go 3 Verzorgen vee  Go 4 Grasland en voedergewassen  Go 5 Huisvesting en hygiëne  Go 6 Voorplanting en fokkerij  Go 7 Bedrijfsmanagement  Go 8 Managen  Go 9 Verdiepen veehouderij  O.a. veevoeding

GO 1  Veevoeding  Stofwisselingsziekten  Techniek  Stage opdrachten

Veevoeding 4 onderdelen (toetsen)  Leerjaar 1, blok 1: Nutriënten en voederwaarden  Toets 28 oktober  Leerjaar 1, blok 2: Rantsoenberekening  Leerjaar 1, blok 3: Vertering  Leerjaar 2, blok 1: Ruwvoerbalans en verdieping

Ervaring veevoeding  Schrijf op een post-it wat je ervaringen zijn

Voedermiddelen

Wat doet een koe met voer?  Melk geven  Bewegen  Groeien  Mest produceren  Zweten  ……………

Inschatting graskuil Water %Drogestof % Graskuil Maïskuil Hooi Brok Water Naam:…………………………. Klas:……………………………. GO 1 veevoeding Werkblad 1

Bereken de kg ds  100 kg gras met 17% ds  17  30 kg graskuil met 45% ds  13,5  11 kg krachtvoer met 90% ds  9,9  10 kg snijmaïs met 30% ds 33  15 kg bierbostel met 22% ds  3,3

Voedermiddelen

Wat doet een koe met Water  Melk geven  Zweten  Urine produceren  ……………

Belang van goed water Smakelijkheid ◦Hoeveel drinkt een koe ook al weer? Gezondheid ◦Bacteriën zo weinig mogelijk ◦De juiste mineralen

Herkomst van water Waar komt het water vandaan ◦Leidingwater ◦Bronwater (hydrofoor installatie ◦Slootwater ◦Goed doorstromend ◦Stilstaand

of

Beschikbaarheid van water Schoon oppervlakte water ? ja Oppervlakte water nee Kosten bepalen soms de keus!!!!!!!! Goed bronwater ? ja nee Goed bronwater ? Leidingwater

Waterkwaliteit Bekijk altijd het water uit de waterbak 2 soorten onderzoek ◦Met je zintuigen (kun je ook zelf doen of samen met adviseur) ◦Kleur, helderheid ◦Geur ◦GD of BLGG ◦Chemische analyse ◦Drinkwatercheck van GD ◦ de-7-onderzochte-parametershttp:// de-7-onderzochte-parameters

Eigen zintuigen Kleur ◦Welke kleur is goed aan water ◦Vergelijk leidingwater met slootwater Geur ◦Hoe ruikt water ◦Wat van invloed heeft dat ◦Smakelijkheid ◦Gezondheid

Chemische analyse GD of BLGG Verschillende onderzoeken ◦Afhankelijk van gebruik ◦KKM* onderzoek (bij gebruik bronwater voor spoelen en voorkoeler) ◦Oppervlaktewateronderzoek ◦Bronwater onderzoek * Keten kwaliteit melk

Watervoorziening Wat is belangrijk? ◦Goed bereikbaar ◦Wanneer drinkt de koe het meest? ◦Voldoende beschikbare plekken ◦Grote aanvoer van water ◦Gemakkelijk schoon te maken of te verplaatsen (weide)

Weide

Stal

Linken waterkwaliteit kbakcheck-rundvee/toelichting-op-de-7-onderzochte-parametershttp:// kbakcheck-rundvee/toelichting-op-de-7-onderzochte-parameters

Wateropname Richtlijn:  10% van het lichaamsgewicht +  Melkgift (kg)

Bereken de opname  Droge koe van 800 kg 80  Koe van 650 kg die 30 kg melk geeft 95  Vaars van 550 kg die 25 kg melk geeft 80  Jongvee van 300 kg 30

Totale veestapel 150 melkkoeien Gemiddeld gewicht 650 kg Gemiddelde productie 34 kg melk Wat is de totale wateropname?

Voedermiddelen

Ruw AS  Mineralen  Normaal is ongeveer 90 gram/kg ds  Onderwerp komt later dit blok  Grond  Is Balast voor de koe  Bij te veel grond een lagere productie  Bij veel te veel grond, zieke of zelfs dode koeien

Voedermiddelen

Organische stof Ruw Vet Ruw Eiwit Ruwe celstof Overige koolhydraten

Maar nu eerst Het magenstelsel van de melkkoe  Pens  Functie: Vertering van ruwe celstof  PH van 5,8  Netmaag:  Onderdeel van de pens  Net structuur  Functie: Filter richting boekmaag  Boekmaag  Functie: indikken (water er uit halen)  Lebmaag:  De eigenlijke maag  Vertering van bestendig eiwit en aminozuren  PH van 4-5

Penswerking

Voedermiddelen

Vertering  In principe woorden koolhydraten opgenomen in de pens  Als de pens gezond is  Als de koolhydraten niet beschermd zijn

Goede balans is belangrijk  Te veel snelle koolhydraten  Suikers of zetmeel  Pensverzuring  Zieke koe  Dunne mest  Melkproductie zakt extreem  Te veel langzame koolhydraten  Ruwe celstof  Slepende melkziekte  Hele dikke mest  Trage koeien  Melkproductie zakt maar minder extreem