Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder
Lesagenda Introductie Verwachtingen naar elkaar Opleiding Plaats van veevoeding in de opleiding
Introductie
Wat verwachten we van elkaar?
Hoe wil ik graag werken Geen tassen op tafel Geen Telefoon zichtbaar Alleen als we het nodig hebben voor de les Computer alleen open als het nodig is voor de les Geen programma’s gebruiken die niet nodig zijn voor de les B.v. Youtube Facebook Twitter We luisteren naar elkaar. We komen op tijd!!!!!! (ik ook)
Veevoeding Waar zit veevoeding in de opleiding (welke GO) Go 1 Voeren vee Go 2 Melkwinning Go 3 Verzorgen vee Go 4 Grasland en voedergewassen Go 5 Huisvesting en hygiëne Go 6 Voorplanting en fokkerij Go 7 Bedrijfsmanagement Go 8 Managen Go 9 Verdiepen veehouderij O.a. veevoeding
GO 1 Veevoeding Stofwisselingsziekten Techniek Stage opdrachten
Veevoeding 4 onderdelen (toetsen) Leerjaar 1, blok 1: Nutriënten en voederwaarden Toets 28 oktober Leerjaar 1, blok 2: Rantsoenberekening Leerjaar 1, blok 3: Vertering Leerjaar 2, blok 1: Ruwvoerbalans en verdieping
Ervaring veevoeding Schrijf op een post-it wat je ervaringen zijn
Voedermiddelen
Wat doet een koe met voer? Melk geven Bewegen Groeien Mest produceren Zweten ……………
Inschatting graskuil Water %Drogestof % Graskuil Maïskuil Hooi Brok Water Naam:…………………………. Klas:……………………………. GO 1 veevoeding Werkblad 1
Bereken de kg ds 100 kg gras met 17% ds 17 30 kg graskuil met 45% ds 13,5 11 kg krachtvoer met 90% ds 9,9 10 kg snijmaïs met 30% ds 33 15 kg bierbostel met 22% ds 3,3
Voedermiddelen
Wat doet een koe met Water Melk geven Zweten Urine produceren ……………
Belang van goed water Smakelijkheid ◦Hoeveel drinkt een koe ook al weer? Gezondheid ◦Bacteriën zo weinig mogelijk ◦De juiste mineralen
Herkomst van water Waar komt het water vandaan ◦Leidingwater ◦Bronwater (hydrofoor installatie ◦Slootwater ◦Goed doorstromend ◦Stilstaand
of
Beschikbaarheid van water Schoon oppervlakte water ? ja Oppervlakte water nee Kosten bepalen soms de keus!!!!!!!! Goed bronwater ? ja nee Goed bronwater ? Leidingwater
Waterkwaliteit Bekijk altijd het water uit de waterbak 2 soorten onderzoek ◦Met je zintuigen (kun je ook zelf doen of samen met adviseur) ◦Kleur, helderheid ◦Geur ◦GD of BLGG ◦Chemische analyse ◦Drinkwatercheck van GD ◦ de-7-onderzochte-parametershttp:// de-7-onderzochte-parameters
Eigen zintuigen Kleur ◦Welke kleur is goed aan water ◦Vergelijk leidingwater met slootwater Geur ◦Hoe ruikt water ◦Wat van invloed heeft dat ◦Smakelijkheid ◦Gezondheid
Chemische analyse GD of BLGG Verschillende onderzoeken ◦Afhankelijk van gebruik ◦KKM* onderzoek (bij gebruik bronwater voor spoelen en voorkoeler) ◦Oppervlaktewateronderzoek ◦Bronwater onderzoek * Keten kwaliteit melk
Watervoorziening Wat is belangrijk? ◦Goed bereikbaar ◦Wanneer drinkt de koe het meest? ◦Voldoende beschikbare plekken ◦Grote aanvoer van water ◦Gemakkelijk schoon te maken of te verplaatsen (weide)
Weide
Stal
Linken waterkwaliteit kbakcheck-rundvee/toelichting-op-de-7-onderzochte-parametershttp:// kbakcheck-rundvee/toelichting-op-de-7-onderzochte-parameters
Wateropname Richtlijn: 10% van het lichaamsgewicht + Melkgift (kg)
Bereken de opname Droge koe van 800 kg 80 Koe van 650 kg die 30 kg melk geeft 95 Vaars van 550 kg die 25 kg melk geeft 80 Jongvee van 300 kg 30
Totale veestapel 150 melkkoeien Gemiddeld gewicht 650 kg Gemiddelde productie 34 kg melk Wat is de totale wateropname?
Voedermiddelen
Ruw AS Mineralen Normaal is ongeveer 90 gram/kg ds Onderwerp komt later dit blok Grond Is Balast voor de koe Bij te veel grond een lagere productie Bij veel te veel grond, zieke of zelfs dode koeien
Voedermiddelen
Organische stof Ruw Vet Ruw Eiwit Ruwe celstof Overige koolhydraten
Maar nu eerst Het magenstelsel van de melkkoe Pens Functie: Vertering van ruwe celstof PH van 5,8 Netmaag: Onderdeel van de pens Net structuur Functie: Filter richting boekmaag Boekmaag Functie: indikken (water er uit halen) Lebmaag: De eigenlijke maag Vertering van bestendig eiwit en aminozuren PH van 4-5
Penswerking
Voedermiddelen
Vertering In principe woorden koolhydraten opgenomen in de pens Als de pens gezond is Als de koolhydraten niet beschermd zijn
Goede balans is belangrijk Te veel snelle koolhydraten Suikers of zetmeel Pensverzuring Zieke koe Dunne mest Melkproductie zakt extreem Te veel langzame koolhydraten Ruwe celstof Slepende melkziekte Hele dikke mest Trage koeien Melkproductie zakt maar minder extreem