Hout is Goud workshop kolfonderhoud SIW – Papendal 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loverboys alles over loverboys.
Advertisements

Een werkplek onderzoek in een dakpannenfabriek...
X40 COATINIUM HYBRID COATING WAX. X40 COATINIUM HYBRID COATING WAX.
© Good Hifi 2007 Randen aan de achterzijde monteren Een handleiding.
Met onze speciale dank aan (documentenmap). Waarom gebeurt re-educatie (na verlamming bijvoorbeeld) vaak in een zwembad? Wat is het voordeel van aquagym?
Ongewenste micro-organismen
Hoofdstuk 20 Lenzen Elk Schip moet de mogelijkheid hebben om zichzelf leeg te pompen.
Huid en handschoenen.
Opdracht 11  Ik heb de communicatiemiddelen DVD en VHS genomen.
Grondstoffen: KATOEN.
Saphir Beauté du Cuir ® SAPHIR, heeft in 1925 in Parijs de gouden medaille ontvangen voor de kwaliteit van haar producten, en biedt u een compleet en ongeëvenaard.
GMP and HACCP School Development Project
Wat is Heathkit.
Ik heb een steen verlegd…
Grondstoffen: LINNEN.
Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels.
Onderzoek 1: Enquête Gemaakt door Mike, Dylano, Iheb en Brain.
LED’s.
Schaduw en Spiegelbeeld
4.4 Chemische reacties 4T Nask1 H4 Stoffen.
Neem je regelmatig medicatie in? Bezorgt het je soms kopzorgen om de juiste tablet op het juiste moment te nemen? Twijfel je soms of je de juiste medicatie.
De Dobbelsteen.
Mens en milieu 5H. Landbouw Bemesten  kan leiden tot uitspoeling – Kunstmest (nitraat/NO3 - en fosfaat/PO4 3-) – Stalmest (reducenten zetten dit om tot.
Zorg voor een gezonde woning
Moisture Measurement BV Vochtmeten in inhomogene bulkmedia. inline en online.
Strengere brandveiligheid stallen door wijziging Bouwbesluit per 1/4/2014.
Deze presentatie is geladen zonder de Shakespeak Add-In.
2VMBO B/K Mens & maatschappij
Houtsoorten Bomen.
Lassen vormen vervormen
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Piratenquiz… Schip ahoy!.
Vissen Sport.
BASISCURSUS SCHILDEREN
De grondsoorten van Nederland
Onderzoek van de bodem.
Geef je huid een goede scrubbeurt! Na de zomer kan je mooie zongebruinde huid helaas veranderen in een vaal uitziende huid met pigmentvlekken. Je huid.
Veilig op pad met de rollator
Peuter 1,5 – 4 jaar Zelfbewustzijn neemt toe Grote fantasie en creativiteit Alles verwondert hen nog Begint kleuren te herkennen Knippen ( hakkend knippen.
1 Thema 3 Mens en milieu B1 en B2.
Hoe maak je een preparaat?
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura. Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in.
Ontdekkingstocht Groepje 4.. Groepje 4 ! Zjamila, Zoë, Eva, Bart en Claudia. Zjamila, Zoë, Eva, Bart en Claudia.
Maïsteelt Wat voor soort plant is maïs? Warmte ? Koude ?
Verftips Top 5 dat een professioneel je niet vertelt Een frisse laag verf kan wonderen verrichten in een kamer. Het brengt leven en frisheid aan een doffe.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Eerst water de rest komt later
Bloempotten en vazen Verschillende soorten & maten deel 2.
AANLEG BOUWKUNDIGE ELEMENTEN
Waarom moet je naar de website: luka-en-vince.webnode.com gaan?
‘Houtsoorten’ Eigenschappen en kenmerken
Fresco muurschildering in natte kalk
Planten bomen.
Hout basis.
Houtsoorten en hun kwaliteit
Alle mechanische onderdelen lopen langs elkaar heen.
Houtsoorten.
De grondsoorten van Nederland
renovatie en onderhoud
De Dobbelsteen.
Onderzoek van de bodem.
Eerst water de rest komt later
Thema Zintuigen.
Bodem en bemesting Grond.
Herhalingspowerpoint bs 2-4
Hout basis.
Kunststoffen – nylon (PA)
Transcript van de presentatie:

Hout is Goud workshop kolfonderhoud SIW – Papendal 2007

Zelfs in 2007 worden de meeste geweerkolven nog altijd gemaakt van hout. Notenhout is de meest gebruikte houtsoort vanwege zijn technische eigenschappen. Hout is gevoelig voor: Schimmels Chemicalien Water Mechanische belasting Insectenvraat

Vijanden van uw kolf. Vijand nr. 1: Chemicaliën en minerale oliën. Deze “verbranden” het hout (olierot) ballistol loopreinigingsmiddelen wapenolie

Olierot

Preventie Olierot: Laat geen minerale oliën in contact komen met het hout. Smeer en poetsmiddelen zeer spaarzaam gebruiken. Bijna iedere wapenbezitter smeert of geen of teveel olie op de metaaldelen. De delen van de kolf die in contact komen met het metaal impregneren. Ontvetten/reinigen is meestal specialistenwerk.

Vijand nr. 2 Water en vocht: Hout is hygroscopisch door de poriënstructuur. Door opname vocht veranderen de dimensies en/of ontstaan er spanningen. In extreme gevallen kan er schimmelvorming optreden.

Preventie vochtproblemen: Zorg voor juiste bewaarplaats wapen. Geen extremen in luchtvochtigheid. Zorg dat poriën van de kolf gesloten zijn zodat water niet of slechts zeer gedoseerd kan binnendringen.

Wat te doen bij natte kolf? Verwijder metaaldelen z.s.m. Laat kolf langzaam drogen. In goed geventileerde ruimte. Zet de kolf niet op de tocht i.v.m. scheuren/kromtrekken. Plaats de kolf niet bij een warmtebron i.v.m. scheuren/kromtrekken.

Vijand nr. 3: Houtworm

Preventie houtworm: Houtworm leeft van dood en stilstaand hout. Vaak vindt besmetting plaats door andere houten. voorwerpen die reeds besmet zijn. Houtworm komt niet in een kolf die regelmatig gebruikt wordt. Controleer regelmatig de verzameling. Plaats eventueel een stukje zacht en onbehandeld hout bij uw wapens. De houtworm zal hier als eerste op afkomen.

Afwerking Kolf Na bewerken en schuren Eventueel polijsten (korrel 400 – 1400) Beitsen (olie-, was-, waterbeits) Politoeren met schellak Politoeren met olie (speciale kolvenolie) Lakken (kwast, dot of spuit)

De meeste kolven worden afgewerkt of met lak of met olie. Voordeel lak: Volkomen waterdicht, sterk. Sluit het hout volkomen af. Nadeel: voelt glad en plasticachtig aan. Krassen en deuken laten zich slecht of niet herstellen. Als er eenmaal vocht binnendringt kan het door de lak niet meer weg hetgeen voor problemen kan zorgen.

Afwerking met olie: Voordeel olie is dat het een zeer mooie en diepe kleur geeft aan het hout. Voelt prettig aan. Krassen en deuken laten zich makkelijk hestellen. Nadeel is de mindere weerstand tegen water en vocht.

Olie erop

Een deuk uitstomen

Presentatie verzorgd door: Frederik van Breen Kolvenmaker te Den Bosch