CULTUUREDUCATIE IN ALBLASSERDAM Bijeenkomst voor Informatie en Opinie over Welstand en Cultuur, Alblasserdam 8 okt. 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
K!X is een project van. Wat is K!X? K!X is een project waarin je op een leuke, boeiende en actieve manier met een groep jongeren een promoteam vormt om.
Advertisements

Realisatie kindcentrum
De cultuur coach Combinatiefuncties vanuit cultuur.
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie Combifuncties Onderwijs Regionale voorlichtingsbijeenkomsten 2010 GA ER VOOR !
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
combinatiefuncties woensdag 12 september D&C Amsterdam Alda Koolmees
LeerKansenProfiel op De Buutplaats Harro Veerman - coördinator
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie door de landelijke projectgroep combinatiefuncties onderwijs Tbv de gemeenten die versneld toetreden.
Jeugd investeert in Amsterdam, Amsterdam investeert in jeugd 1 januari 2003 Doorlopend activiteitenaanbod: Afstemming school en vrije tijd Tussenbalans.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Combinatiefuncties: haalbaar? Presentatie sportverenigingen 27 juni 2011.
Brede School Rotterdam
De waarde van cultuureducatie
CoP - PO Community of Practice – Primair Onderwijs.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Stichting Cultuurpad Primair anders! Onze missie: het bieden van brede ontwikkelingskansen voor kinderen van 4-14 jaar door: Cultuureducatie een vaste.
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
Sessie: realiseren van doelwaarden 25 november 2013.
“Let’s talk about you & me”
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
De Wingerd: een brede school in ontwikkeling….  Ontwikkelingsarrangementen  Buurt  Kunst en cultuur.
de Ontdekking Oosterhout
De Rotterdamse aanpak Wijk- en dagarrangementen brede school
Informatiemiddag 14 februari 2012 uitgevoerd door: in opdracht van:
SPOLT in de gemeente Leudal
Gemeente Rotterdam Xandra de Vroom Jeugd, Onderwijs en Samenleving 8 december 2009 Denken Voelen Doen. Het subsidiekader.
Netwerkbijeenkomst cultuurcoaches
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
Brede open school Aansluiting bij ppp van Jan de Maeyer. BOS GO!2020 sd alle scholen tegen 2020 brede scholen : Wat ? visietekst To teach vs to educate.
Informatiebijeenkomst Beleidregel combinatiefuncties.
Gedeeld, verbeeld Eindrapport van de commissie onderwijs cultuur.
Sport en bewegen in de buurt Buurtsportcoaches in Deurne.
Kunstmenu leerlingen 50 scholen 41 instellingen / kunstenaars en aanbieders 1 programma.
VIAVINCI Opbrengstgericht Engels in het basisonderwijs Dag 3.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Informatiebijeenkomst. Lerarencompetenties Overzicht bijeenkomsten 1.Leren leren 2.De basisschool 3.Ontwikkeling van kinderen en creatief proces 4.Lesopzet.
Cultuureducatie met Kwaliteit in Oldenzaal. Cultuureducatie met Kwaliteit Rijksregeling voor de periode –1 e tranche: 2013 en 2014 –2 e tranche:
Masterplan muziekonderwijs Limburg. Wie is DOOR! Samenwerking tussen: Provincie Limburg: Huis voor de Kunsten Limburg Sien.
11 Combinatiefuncties in het onderwijs impuls brede school Presentatie Nationale Onderwijs tentoonstelling 2011 Primair en voortgezet onderwijs Wat houdt.
Combinatiefuncties Doetinchem 15 november INLEIDING Voorstel ronde Waarom een visie ontwikkelen? Hoe het kwartiermakerstraject oppakken? Wat zijn.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
ICC Module Cultuur in de Spiegel Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
INHOUD PRESENTATIE  Aanleiding: brief staatssecretaris Zijlstra  Kernpunten cultuureducatiebeleid ‘13-’16  Voorwaarden vanuit rijksoverheid  Cultuurloper.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
Workshop sluitende aanpak rondom kwetsbare jongeren (VO en MBO) Liesbeth van der Lee RMC coördinator Jasmijn Plug Projectmanager ROC.
‘Hoe we blijvend leren’ Peuterspeelzalen Rijnstad 12 Juni 2013.
Welkom! Ledenvergadering LBM Heel, 13 juni Wie is DOOR! ? Joery Wilbers Bas Thomissen (HKL) Hanneke Suilen Ankie Rutten (SIEN) Nicolle van Lith.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
ICC Module Dans op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
ICC Module Drama op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / Instelling.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Funkey in de Haagse Beemden (Breda) Maud Lelkens Zaterdag 26 januari 2013.
ICC Module Muziek op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
SCOOLSPORT Zeeuws project “Sport en bewegen in en rond de school” De Moolhoek, KapelleDon Boscoschool, ‘s-HeerenhoekDe Tweemaster, Goes SportZeeland CIOS.
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
ICC Module Portfolio Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Cultuureducatie met Kwaliteit Inhoudelijke basis 1) Tussentijdse evaluatie Van nice naar need Continueren Betrokkenheid Pabo’s en Kunstvakonderwijs.
Cultuureducatie met Kwaliteit De Cultuur Loper Noord-Brabant regionale informatiebijeenkomsten 22 juni 2016: Noordkade Veghel 29 juni 2016: Podium.
Cultuureducatie met Kwaliteit De Cultuur Loper Noord-Brabant
WELKOM Verdiepingsdag Europees Parlement Ambassador Scholen
Avila College meer dan onderwijs school voor mavo en onderbouw havo
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
Onderzoeksproject Cultuur in de Spiegel ( )
Presentatie Rode Bosbes
Het cultuurbad Hoe kan het anders?.
Verbeteren aansluiting vo – wo
Transcript van de presentatie:

CULTUUREDUCATIE IN ALBLASSERDAM Bijeenkomst voor Informatie en Opinie over Welstand en Cultuur, Alblasserdam 8 okt. 2013

TOBE CULTUURCENTRUM, KORTE KENNISMAKING WAT DOET TOBE OP DE BASISSCHOLEN IN ALBLASSERDAM? COMBINATIEFUNCTIE CULTUUR Over de regeling en het doel CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT Over de regeling en het doel Over de projecten STAND VAN ZAKEN OP SCHOLEN ALBLASSERDAM VRAGEN INHOUD PRESENTATIE

PROGRAMMERING EN PROJECTEN LESSEN EN CURSUSSEN TOBE ONDERWIJS EN WIJKEN

PROGRAMMERING EN PROJECTEN LESSEN EN CURSUSSEN TOBE ONDERWIJS EN WIJKEN Popcentrale Theater & DansKunst & Design Muziek Jeugd- theaterschool Brede school Kunstmenu’sCKV-workshops Muziekstroom Parkfestivals …… Bedrijfsactiviteiten Combinatiefunctie cultuur Maatwerkprojecten PO en VO ….

Bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling, aan tontwikkeling ToBe Onderwijs streeft er naar om kunst en cultuur structureel op het programma van scholen,… Bevorderen vkunst op scholen en actieve amateurkunst … brede scholen, en kinderopvangorganisaties te krijgen.

…. TOBE ONDERWIJS EN WIJKEN Brede school Kunstmenu’sCKV-workshops Combinatiefunctie cultuur Maatwerkprojecten PO en VO ….

WAT DOET TOBE IN ALBLASSERDAM? COMBINATIEFUNCTIE CULTUUR V.A CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT

WAT DOET TOBE IN ALBLASSERDAM? COMBINATIEFUNCTIE CULTUUR V.A CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT

DOELSTELLINGEN GEMEENTE: de uitbreiding van het aantal brede scholen met sport- en cultuuraanbod in zowel het primair als het voortgezet onderwijs; het bevorderen dat de jeugd tot 18 jaar vertrouwd raakt met één of meer kunst- en cultuurvormen en onder jongeren actieve kunstbeoefening stimuleren.

DOELSTELLINGEN VAN CULTUURCOACH TOBE: vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen verbeteren van de kwaliteit van cultuureducatie Inspireren van leerkrachten/pedagogisch medewerkers Inspireren leerlingen/jongeren Samenwerken met de combinatiefuncties Sport Samenwerking met scholen, opvang en andere partners

COMBINATIEFUNCTIE CULTUUR: Intermediair tussen scholen en andere partners voor activiteiten op het gebied van kunst en cultuur Ontwikkeling programma’s kunst en cultuur Onderhouden van contacten met de vakspecialisten die uitvoering van projecten/lessen verzorgen Uitvoeren van projecten, lessen en activiteiten

WAT DOET TOBE IN ALBLASSERDAM? COMBINATIEFUNCTIE CULTUUR V.A CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT

WAT DOET TOBE IN ALBLASSERDAM? COMBINATIEFUNCTIE CULTUUR V.A CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT

DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE HOOFDDOELSTELLING: het verankeren van cultuureducatie in het basisonderwijs.

WAAROM? Het basisonderwijs legt fundament voor de culturele ontwikkeling van kinderen; Kennismaking met kunst en cultuur Ontwikkelen talenten Cultuureducatie draagt bij aan vakoverstijgende vaardigheden zoals analyseren, evalueren en creëren CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT “ kinderen moeten vaardigheden leren waarmee ze in hun leven vooruit kunnen en bij die vaardigheden hoort het vermogen om op zichzelf en de anderen te reflecteren” B. Van Heusden

HOE? Door het ontwikkelen van doorgaande leerlijnen cultuureducatie Door het bevorderen van kennis en deskundigheid van leerkrachten, schoolteams en vakspecialisten van culturele instellingen. Door duurzame samenwerking tussen scholen en culturele instellingen CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT Zonder doorgaande leerlijnen geen verankering

TOBE ALS AANVRAGER

PAPENDRECHT ALBLASSERDAM ZWIJNDRECHT HI-AMBACHT SLIEDRECHT

CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT DOORGAANDE LEERLIJNEN KENNISPLAATS CULTUUREDUCATIE / COACHING ON THE JOB

DOORGAANDE LEERLIJNEN

VOORBEELD DOORGAANDE LEERLIJN

KENNISPLAATS CULTUUREDUCATIE Verzamelplaats van kennis en informatie….. Plaats voor trainingen en uitwisseling…..

KENNISPLAATS CULTUUREDUCATIE Hoe koppel ik wereldoriëntatie aan cultuur- educatie? ? Kijken naar kunst van kinderen, workshop reflecteren ? Leerlijnprikkels: Bijeenkomsten over doorlopende leerlijnen cultuureducatie Hier zit muziek in, een workshop ritme met verrassende instrumenten Hoe kun je cultuureducatie inzetten bij competentie-gericht leren? Verzamelplaats van kennis en informatie….. Plaats voor trainingen en uitwisseling….. Hoe klaslokaal ook atelier kan zijn Kunstenaar als coach van leerkracht

WAT DOET TOBE IN ALBLASSERDAM? COMBINATIEFUNCTIE CULTUUR V.A CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT

7 SCHOLEN IN ALBLASSERDAM + PROGRAMMA’S EN ACTIVITITEITEN WORDEN MET DE SCHOOL AFGESTEMD WAT GESTART IS DOOR COMBIFUNCTIE WORDT AANGEVULD, VERDIEPT DOOR 5X CEK…MET ALS DOEL: VERANKERING CULTUUREDUCTAIE IN HET BASISONDERWIJS. STAND VAN ZAKEN IN ALBLASSERDAM:

STAND VAN ZAKEN OP SCHOLEN IN ALBLASSERDAM DE LOOPPLANK> ontwikkeling doorlopende leerlijn theater korte projecten diverse disciplines HET KOMPAS> Gestart met kunstweek aansluitend naschoolse projecten Kunstlessen als onderdeel van de zgn. ‘crea-middagen’ DE SCHALM Muziek- en theaterlessen: Instrumenten in de klas Muziekcoach DE BOEG Muziek- en theaterlessen: Instrumenten in de klas Muziekcoach HET PALET Korte projecten: elke groep andere kunstdiscipline HET NOKKENWIEL Korte projecten: elke groep andere kunstdiscipline Heeft doorlopende leerlijn theater DS. BEUKELMAN ……… +

STAND VAN ZAKEN OP SCHOLEN IN ALBLASSERDAM DE LOOPPLANK> ontwikkeling doorlopende leerlijn theater korte projecten diverse disciplines HET KOMPAS> Gestart met kunstweek aansluitend naschoolse projecten Kunstlessen als onderdeel van de zgn. ‘crea-middagen’ DE SCHALM Muziek- en theaterlessen: Instrumenten in de klas Muziekcoach DE BOEG Muziek- en theaterlessen: Instrumenten in de klas Muziekcoach HET PALET Korte projecten: elke groep andere kunstdiscipline HET NOKKENWIEL Korte projecten: elke groep andere kunstdiscipline Heeft doorlopende leerlijn theater DS. BEUKELMAN ……… LEERLIJN NEXT LEVEL COACHING ON THE JOB +

STAND VAN ZAKEN OP SCHOLEN IN ALBLASSERDAM KORTOM, + GEVEN SCHOLEN DE KANS EEN LEERLIJN, PROGRAMMA EN PROJECTEN CULTUUREDUCATIE TE ONTWIKKELEN DAT PAST BIJ DE IDENTITEIT EN VISIE VAN DE SCHOOL. HIERBIJ WORDEN ZE ONDERSTEUND DOOR:

VRAGEN?