De Belastingdienst en z Systems

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cloud Computing Seminar 28 juni Automatisering Systeembeheer Bekabelde netwerken Draadloze netwerken ICT beveiliging Zakelijk internet Online back-up.
Advertisements

#Exactlive12 / #livesessie8 Wel of niet naar de cloud?
Performance management
KPMG MKB De transformatie van analoog naar digitaal 10 oktober 2012.
Cloud computing voor PZ VERA ondersteunt Stefan Wuyts ICT Coördinator VERA.
Document Management Silicon.
Management Informatie en Business Intelligence voor uw kantoor
Samenwerking met MOSS 2007! Chris Hoppenbrouwers.
LI in de gezondheidszorg UMC St Radboud Ziekenhuis
Veiligheidsincidenten de afgelopen maand? 21 mei
EDC ervaringen op de werkvloer – fase I/IIa
Zeist, 19 mei 2009 Alex van Os de Man Senior BCM Consultant.
Een korte blik op het E-depot
Henk Stultiens voorzitter OBSV Governance groep.  IT-Governance oftwel IT-besturing richt zich op de besluitvorming rond Informatie Technologie i.c.
Interest Groep 1 Voorbereiden op de Praktijk De Nederlandsche Bank Piet Mosch NIOC 8 april 2011 Disclaimers Presentatie op persoonlijke titel Chinese muur.
Dé complete online werkplek met de kracht van Office 365
Open Text - Unisys gebruikersdag 19 november 2007
Woensdag 24 juni 2009 Web 2.0 en Technologie Bram de Kruijff.
Belastingdienst in ontwikkeling
Veranderen van organisatie en praktijk: mogelijkheden en consequenties Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit.
Mobiel Toezicht 2.0.
“Trends en ontwikkelingen in de beveiligingsbranche”
Agenda workshop e-mentoring Vraag Inleiding e-mentoring in internationaal perspectief. Karin Vaessen, Kennispunt mentoring Introductie Skolarz, Nederlands.
Legacy in een moderne wereld
Welkom bij de presentatie van het
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
Applicatieplatform congres 12 & 13 maart. Sneak Preview Technologie van morgen MS SQL server bij REAAL Peter de Visser IT Architect
Cloud voor uw bestuur? Wij gaan samen met u op onderzoek. Nabespreking.
Gang van het document: achtergrond, beleidskader, toekomst Kurt De Belder.
DIV Beleid, trends, ontwikkelingen en collega’s
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
HR Analytics.nl HR analytics: begin bij de basis...
Onsight Managed Security Services
Anita Lohman & Bert Bouwhuis
Kennismanagement & Sociale media
Besturingssysteem Vaak wordt de Engelse term gebruikt: Operating System ( OS ) Plaats van het OS in een computersysteem: Hardware Applicatie Operating.
Van data naar kennis. Customer Case – Robeco Forms naar Apex Migratie.
APP Platform Rivium, 5 maart 2013 Rik Vietsch.
Maturity Scan HAN en nu verder! Presentatie Maturity Scan HAN
21 oktober 2015 Modernisering van het Rijksregister Vervanging van het centrale systeem Gebruikerscomité Eric Roelandt.
Premium Cloud Backup Makkelijk.Veilig.Betrouwbaar.
1 IT Service Management George Pluimakers Theorie (3)
Office365 bij de SCOH.
Mid-market servercampagne – Thru Partner- presentatie: Dia voor presentator: niet laten zien Spreker: Partner Titel van de presentatie: We geven u het.
©2016 Avanade Inc. All Rights Reserved. RAI Community Technische Implementatie Rob Bakkers
Één versie van de waarheid (met APEX) Toolpresentatie CADER Sprekers: Bart Meijer en Marc-Phillip Draaijer.
Doelstellingen, Implementatie en Ervaringen met Single Sign On.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
Evaluatie experimenten ambulante hulp zonder indicatie 16 mei 2012 Lotte Vermeer Ewoud Jonker.
Symposium Groene Groei
Ministerie van BZK – 3 november 2016
KNVI Congres Introductie BI.
Verspillingen in de processen
Grip & Controle op digitalisering
Dimpact 17 november 2016 Informatie gestuurd beleid
Algemeen schema Strategisch support Management support Strategie
Strategisch support Management support Strategie Tactisch support
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Welkom bij consultatie- bijeenkomst
Microsoft vs de rest “Wat biedt het Microsoft Cloudplatform en hoe kan dit bijdragen aan veilig, snel en schaalbaar werken binnen elke organisatie.” Thomas.
The Hybrid Workspace Gino van Essen Technical Consultant.
The Hybrid Workspace Commercial Value Proposition
2tCloud Connectivity propositie
Kluwer The end of Publishing
Samenwerking waterbeheerders
Leden NOA Diana van Oudenaaren & Danny Jansen
Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid
Digitaal stelsel in de praktijk
Gebruikersdag 2017 Welkom.
Transcript van de presentatie:

De Belastingdienst en z Systems 27 april 2017

De Belastingdienst is onderdeel van het Ministerie van Financiën. De Belastingdienst is één van de grootste overheids-organisaties in Nederland. Per jaar zorgen ongeveer 29.000 medewerkers voor zo’n € 232 miljard aan belastingopbrengsten en de verstrekking van meer dan € 12 miljard aan toeslagen. De Belastingdienst is onderdeel van het Ministerie van Financiën. 27 april 2017

Focus Soepel als het kan, streng als het moet Compliance Steeds meer digitaal Horizontaal toezicht Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. Massale processen, met aandacht voor het individu

Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Aangifte Aanslag Business Rules Intensief Toezicht Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Business Baten Alle massale verwerkingen draaien op mainframe Alle groene en blauwe heffingen / aanslagen gaan via het mainframe Betalings verkeer/administratie Alle massale (externe) communicatie loopt via het mainframe (post en mail) Alle (massale) document opmaak Alle belangrijke en grote administraties draaien op het mainframe (m.u.v. toeslagen) Meerdere Archief systemen EDW / BI Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Walterbos Quintax zEC12 P9500 TS7720/40 Synchroon Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. IDAA

Perceptie mainframe omgeving -Massaal -Batch georiënteerd -COBOL -Betrouwbaar -Beschikbaar -Voorspelbaar -Veilig -”oude” stabiele applicatie omgevingen -”weinig flexibel” -”Duur” -Gegevens bevinden zich veilig in silo’s (en zijn moeilijk te ontsluiten) Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Algemene trend -JAVA (WAS) -Cloud -selfservice portals -korte time2market -snel functionaliteit leveren -Rijks ODC (OverheidsDataCenter) -Beweging van batchverwerking naar zaaks-gewijze afhandeling (bundeling van een aantal zaken is stapel (verboden te vertalen!!)) -Uitfaseren AIX platform -Introductie IBM Pure Application Server -Patterns -Out of the box deployment -Programmeren  Configureren/Ontwerpen Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Huidige beleid, echter …. Continuering van zSystems-mainframe, maar geen nieuwe ontwikkelingen Nieuwe workload (en JAVA-oud) naar IBM Pure Application Server. Echter: -Batch blijft groeien -Systemen blijven groeien -WAS op z blijft aantrekkelijk -stabiel -goedkoop IBM Pure Application Server -lijkt geen haarlemmerolie -patterns Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Mainframe ontwikkelingen Mainframe met IBM 2014: Omruil 2 * z196 naar 2 * zEC12 -zFlash -zEDC -zVM-Wave-IFL’s -zAware IDAA Omruil 4 boeken voor 4 laden Afsluiten ELA contract (3 jaar) Implementatie contracten voor zFlash,zEDC,zVM,zAware In 2015: Mega memory (Groei van 1TB -> 6TB) 1 Gig naar 10 Gig netwerk connectivity Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

zFlash zEDC zAware Snel geïmplementeerd (2 á 3 maanden) Paging geheel verdwenen Herstart (sub)systemen verloopt sneller/soepeler. zEDC z/OS 1.13 zAware Work in Progress Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

zVM / zWave / IFL’s IDAA POC start per 1 juni Patterns Business Value: blijft kip-ei probleem zVM / zWave / IFL’s IDAA Oplevering direct aan eindgebruikers organisatie Breng analytics naar de data i.p.v data naar de analytics Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Organogram We zijn onderdeel van het Ministerie van Financiën. De staatssecretaris van Financiën is verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Een managementteam, met de directeur-generaal als voorzitter, geeft leiding aan de organisatie. Stafmedewerkers geven adviezen aan de politieke en ambtelijke top. Denk natuurlijk aan fiscale onderwerpen, maar ook aan communicatie, dienstverlening, personeelsbeleid en juridische zaken. Verder voeren we onze taken uit via de volgende onderdelen (zie organogram).

IDAA 1e inzet gebied: VIA (VSG) OLDV Bank informatie VSG Base OnLine Dienst Verlening Inkomens informatie Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. Gebruikers enthousiast Geen escalaties Meer en betere controles Kadastrale gegevens

IDAA 1e inzet gebied: VIA (VSG) OLDV-vervolg VSG Base OnLine Dienst Verlening Aangiftes ABS Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd. Alle data in DB2 Kwaliteits analyse -handmatig gesleep -omslachtig

IDAA 2e inzet gebied: Ad-Hoc queries Bevragingen direct op de bron: -interferentie met bron -Draaien op de “dure” z/OS kant -Gebaseerd op SAS (kleine ombouw inspanning) -Voorlichting gebruikersgroep (m.b.v. IBM) -Gebruikersgroep is/lijkt erg enthousiast (maar wordt geleefd door de waan van de dag) Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

IDAA 3e inzet gebied: EDW -Verrijkte brondata in EDW (op DB2z) -Vanuit uit EDW worden Datamarts en Analytical Workspaces gevoed. -Komen de gegevens in het EDW overeen met de gegevens in de bron? Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

It Depends IDAA Resultaten: -Zonder juiste distributie-key tot 3 maal zo traag. (met 4 maal zo snel) -Algemene versnelling factor 10-400 -Laadsnelheid IDAA (ca 50-500 MB/sec), -Extra Compressie factor 2-4, Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Mainframe, uitdaging voor de toekomst: Laagste TCO SLA: goud Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.

Dank u voor uw aandacht en …. Als Belastingdienst volgen we de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. We willen burgers en bedrijven van dienst zijn op een manier die past bij deze tijd.