Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Voorlichtingsavond De Granaet.
Dieet bij coeliakie en diabetes mellitus
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Voor onze jeugdspelers
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Wereldwijd Aan het ontbijt.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Gezonde voeding bij tieners
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Met een goede voeding op naar de Slachte!
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voedingsbeleid [naam school]
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Voeding en zwangerschap
Energiemanagement Hans Spanjers
Koolhydraten
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
VOEDING EN DIABETES.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND.
Jolanda Hensbergen Diabetesverpleegkundige VUmc Diabetescentrum Pieken en dalen: grip op de bloedglucoseregulatie.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voeding en insulinepomptherapie Rianne van Heertum diëtist.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
- Koolhydraatratio - Insulinegevoeligheid bij Flexibele insulinetherapie SPIEGELAVOND 2016 DOOR KITTY DEN DULK – DIABETESVERPLEEGKUNDIGE.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING EN DIABETES.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
Koolhydraten en eiwitten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voedingsbeleid [naam school]
Rol van de diëtist bij de behandeling van diabetes.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voedingsbeleid [naam school]
Voedingsstoffen.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Voedingsbeleid [naam school]
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Informatie avond “Kids doen mijn eetexperiment”
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1

Stelling Voeding heeft een groot effect op de pieken en dalen van mijn diabetesregulatie,……….. EensOneens 2

Belang van Koolhydraten Verhogen de bloedglucose, Nodig als energiebron voor het lichaam, Bij meer activiteiten/beweging zijn er meer koolhydraten nodig, Nodig voor het oplossen van hypo´s, 3

Koolhydraten (= alle soorten suikers) Zetmeel (aardappels, pasta, rijst, alle graansoorten) Melksuiker = lactose (alle zuivelproducten) Vruchtensuiker = fructose (sap en fruit) Toegevoegd suiker = sacharose (toegevoegde suikers in drinken, snoep, zoet beleg, koek en gebak) 4

Glycemische index = snelheid opname koolhydraten Hoge glycemische index = snelle koolhydraten producten met toegevoegde suikers / vezelarm maltose, glucose, dextrose, honing, cornflakes, druivensap, watermeloen, suiker, frisdranken, witte rijst, stokbrood, noedels, ijs, wit brood, snoep, alle dranken met suiker Lage glycemische index = langzame koolhydraten onbewerkte producten / vezelrijk volkoren granen (volkoren brood, volk pasta), roggebrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten (bruine bonen), noten, soja, griesmeel, havermout, yoghurt, kwark (ongezoet) 5

Koolhydraten en Diabetesmedicatie tabletten en insuline Tabletten en/of langwerkende insuline  Regelmatige spreiding koolhydraten Kortwerkende maaltijdinsuline Aanpassen dosering insuline op de maaltijd d.m.v.  Equivalenten variatie, bijv. 1 snee bruin brood=2 beschuitjes  De insuline- koolhydraatratio, bijvoorbeeld 1 eenheid insuline voor 5 gram koolhydraten 6

Insuline-koolhydraatratio Hoeveel gram koolhydraten wordt er verwerkt door 1 eenheid snelwerkende insuline, Bijvoorbeeld: de ratio is 1 eh insuline voor 10 gram koolhydraten Na berekening van de hoeveelheid koolhydraten kun je de hoeveelheid insuline berekenen, Individueel bepaald, Vaak per dagdeel/maaltijd verschillend, Bepaald middels een Diabetes voedingsdagboek. 7

Voorbeeld berekening ratio Dagboek: Berekening: 50 gram : 5 eh = 10,dus 1 eh insuline voor 10 g koolhydraten 8 Glucose Voor eten: 5,6 Na eten: 7,2 Insuline Kortwerk end Bijv Novo- rapid 5 eh Voeding 2 sn volk brood 30 Margarine 0 Jam 10 Kaas 0 Beker melk 10 Totaal: 50 g koolhydraten Beweging

Vervolg voorbeeld Ratio = 10 (1 eenheid insuline voor 10 gram koolhydraten) Toepassing; Volgende maaltijd bevat 65 gram koolhydraten-> 65 gram koolhydraten : 10 = 6,5 eenheid insuline 9

Er wordt vaak geschat…. “……slechts 41% van de mensen met diabetes kunnen op basis van de koolhydraatinname en bloedglucosewaarde een aangepaste insulinedosering berekenen.” 10

Koolhydraten tellen boektabelappetikettenafwegen 11

Koolhydraten tellen simpel? Vraagt met name in het begin veel energie en tijd Een uitgebreid diabetes voedingsdagboek invullen en nabespreken helpt!? Vaak veel fouten bij het schatten van koolhydraten Het is een hele klus maar het levert wel wat op. Maak gebruik van het Diabetesteam! 12

Stelling Na vanavond ga ik aan de slag met koolhydraten tellen, om hiermee mijn pieken en dalen in de diabetesregulatie te verminderen! EensOneens 13