De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

IS ‘T KOFSCHIP GEZONKEN…? Meer over de werkwoordspelling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "IS ‘T KOFSCHIP GEZONKEN…? Meer over de werkwoordspelling."— Transcript van de presentatie:

1 IS ‘T KOFSCHIP GEZONKEN…? Meer over de werkwoordspelling.

2 HET DOEL VAN DEZE WORKSHOP: Aan het einde van deze workshop ken je…. Het verschil tussen zwakke en sterke werkwoorden. De regels m.b.t. ‘t kofschip (ezelsbruggetje of je in de verleden tijd ~te(n) of ~de(n) schrijft)

3 STERKE WERKWOORDEN… Worden ook wel onregelmatige werkwoorden genoemd. Zijn werkwoorden die in de verleden tijd van klinker veranderen…. Voorbeelden: Lopen – liepen, lezen – lazen, helpen – hielpen, wijzen - wezen

4 ZWAKKE WERKWOORDEN… Worden ook wel regelmatige werkwoorden genoemd. Worden in de verleden tijd geschreven met de uitgangen ~de(n) of ~te(n)

5 WANNEER ~TE(N) EN WANNEER ~DE(N) Wij hanteren op school de regel van: ‘t kofschip x

6 HOE WERKT DEZE REGEL ? Eerst gaan we op zoek naar de stam van het werkwoord. HOE KUNNEN WE DEZE VINDEN ? Je haalt van het hele werkwoord ~EN af. Wat overblijft is de stam. Fietsen - en = fiets (Het kan ook de ik-vorm in de tegenwoordige tijd zijn)

7 Dan ga je kijken naar de laatste letter van de stam. FIET S zit deze in ‘t kofschip x Ja: dan schrijf je ~te(n) Nee: dan schrijf je ~de(n)

8

9 WAAROM DAN SOMS ~DDE(N) OF ~TTE(N) ? Dit heeft te maken met de stam van de werkwoorden. Werkwoorden waarvan de stam eindigt op een ~d of een ~t krijgen in de verleden tijd er net zo goed ~te(n) of ~de(n) achter de stam. Bijvoorbeeld: raden Vorige week …………. ik het juiste antwoord. Hele ww = raden - en = ra(a)d. Dit eindigt al op een ~d. (zit niet in ‘t kofschip x) Ik is het onderwerp. (enkelvoud)  dus komt er ~de achter  raadde

10 EVEN OEFENEN….

11 IS ‘T KOFSCHIP X GEZONKEN OF… Ik hoop dat de werkwoordspellingsregels wat zijn komen boven drijven. BEDANKT VOOR JULLIE AANDACHT!


Download ppt "IS ‘T KOFSCHIP GEZONKEN…? Meer over de werkwoordspelling."

Verwante presentaties


Ads door Google