De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woordenschat en kijk op taal Hoofdstuk 2 en 3.  Betekenis zoeken  Moedertaal  Woorden met meer betekenissen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woordenschat en kijk op taal Hoofdstuk 2 en 3.  Betekenis zoeken  Moedertaal  Woorden met meer betekenissen."— Transcript van de presentatie:

1 Woordenschat en kijk op taal Hoofdstuk 2 en 3

2

3  Betekenis zoeken  Moedertaal  Woorden met meer betekenissen

4  Door goed een tekst te lezen.  Zoek de betekenis: ◦ tussen haakjes of komma’s. Voorbeeld in songteksten ◦ In de volgende zin van een tekst ◦ In de vorige zin van een tekst

5  De eerste taal die je leert als kind. ◦ Woon je in Nederland dan is het mogelijk dat je eerste taal Nederlands is dat leert spreken.

6  Tweetalig ben je als je als klein kind twee talen hebt leren spreken.

7  Sommige woorden schrijf je precies hetzelfde maar hebben een andere betekenis. ◦ Voorbeeld: Bank  Je hebt een bank waar je op kan zitten  Je hebt een bank waar je je geld naar toebrengt

8

9  Ken je de betekenis van een woord niet? ◦ Kijk dan in de tekst of er voorbeelden worden genoemd. ◦ Soms wordt het dan duidelijk wat het woord betekent. ◦ Weet je het dan nog niet, pak dan een woordenboek of zoek het op op internet. ◦ Voorbeeld: schoolartikelen -> Spullen die je nodig hebt voor school.

10  Kijk naar woorden die tussen haakjes, komma’s of streepjes staan  Na woorden als: als, zoals, bijvoorbeeld, een voorbeeld van.  Na een dubbele punt vind je soms ook voorbeelden.

11  Standaardtaal is een ander woord voor het officiële Nederlands.

12  Groepstaal is een taal, die door een bepaalde groep mensen wordt gesproken. ◦ Voorbeeld: Voetbaltaal

13

14  Deze week moet af zijn: ◦ Alle opdrachten van hoofdstuk 2  Woordenschat en kijk op taal.


Download ppt "Woordenschat en kijk op taal Hoofdstuk 2 en 3.  Betekenis zoeken  Moedertaal  Woorden met meer betekenissen."

Verwante presentaties


Ads door Google