De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel."— Transcript van de presentatie:

1 De Bijbel Inleiding

2 Opvattingen over de bijbel

3 Opvattingen over de Bijbel

4 Stellingen 1 De bijbel is letterlijk door God ingegeven God heeft er voor gezorgd dat deze teksten in de bijbel kwamen, daarom kunnen we de bijbel Heilige Schrift noemen. De bijbel bevat de door mensen, in eigen woorden overgebrachte, woorden van God. De bijbel is geschreven door mensen die oprecht in God geloofden en van dit geloof getuigden. In de bijbel spreekt God zelf, maar op een manier die voor ons mensen te begrijpen is: duidelijke wetten, verhalen, beelden, etc. De volle waarheid kunnen we niet bevatten.

5 Stellingen 2 De bijbel is in alle opzichten onfeilbaar waar. Historisch onderzoek bevestigt dit. De bijbel bevat voldoende aanwijzingen om de waarheid over God en mens te kunnen afleiden. De bijbel is in essentie waar (de geestelijke inhoud), niet in de historische details. De bijbel bevat wat we nodig hebben voor het geloof. De bijbel onthult ons wie Jezus was (is).

6 Stellingen 3 De bijbel vertelt van religieuze ervaringen van vroeger, maar zulke ervaringen komen nu net zo goed voor. De bijbel is één van de manifestaties van God, naast de Koran, de Veda’s, etc. Gods woord vinden we uitsluitend in de bijbel.

7 Stellingen 4 De oorspronkelijke tekst is volmaakt, maar die is in de loop der eeuwen verbasterd. Het eeuwenlange proces van ontwikkeling en selectie heeft geresulteerd in een gelouterde en juist daarom waardevolle tekst.

8 Heilige boeken Tenach TALMOEDTALMOED Misjna Gemara Nieuwe Testament Koran JodendomChristendomIslam

9 De Bijbel Bijbel 66 boeken Oude Testament Eerste Testament 39 boeken Hebreeuws (en Aramees) Nieuwe Testament Tweede Testament 27 boeken Grieks

10 Nederlandse bijbels - Statenvertaling - Willibrord vertaling - NBG-vertaling - Groot-Nieuws bijbel - Nieuwe bijbelvertaling 2005 - Naardense bijbel

11 Vertaalmethoden - Letterlijk of vrij? - Idiolect, concordant, dynamisch equivalent? - Om te lezen of om voor te lezen? - Interpreterend of objectief? - Toegankelijk of moeilijk? - Plechtig, alledaags of hedendaags?


Download ppt "De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel."

Verwante presentaties


Ads door Google