De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

4 Portretten Spaanse Meesters. Het is Carlos, die later koning van Spanje werd. Weet je nog wie dit is?  Hoe noemen we een schilderij van een mens? 

Verwante presentaties


Presentatie over: "4 Portretten Spaanse Meesters. Het is Carlos, die later koning van Spanje werd. Weet je nog wie dit is?  Hoe noemen we een schilderij van een mens? "— Transcript van de presentatie:

1 4 Portretten Spaanse Meesters

2 Het is Carlos, die later koning van Spanje werd. Weet je nog wie dit is?  Hoe noemen we een schilderij van een mens?  Dat noemen we een portret. Aan dit portret kun je zien dat Carlos koning wordt.

3 Waar zie je de leeuw, de koning van de dieren?  Waar zie je de kroon?  We noemen die dingen attributen.

4 Hoe kun je zien dat deze meneer een ridder is?  Een attribuut zegt iets over de persoon op het portret. Hij draagt een harnas en hij heeft een zwaard. Zijn naam is Don Diego de Villamayor.

5 Dit is een portret van prinses Catharina Michaella. Haar vader was de koning van Spanje. Hoe kun je zien dat ze een prinses is?  Ze draagt een soort kroontje op haar hoofd. We noemen dat een diadeem.

6 Hoe kun je zien dat Catharina Michaella rijk is?  Haar kleding zit vol met gouddraad. Parels waren vroeger heel kostbaar. Ze laat de parelketting zien die ze om haar hals draagt.

7 Waaraan kun je zien dat dit meisje een danseres is?  Ook op portretten van gewone mensen zie je allerlei attributen. Aan haar rok: een tutu... …en aan haar schoenen.

8 Monniken zijn gelovige mannen die heel vaak bidden. Dit is een portret van een monnik. Welk boek denk je dat hij in zijn hand heeft?  De Bijbel of een ander boek dat met zijn geloof te maken heeft.

9 Dit is een portret van de actrice Antonia Zárate. Ze draagt een prachtige tulband. Wat zie je op Antonia’s tulband?  Een maantje. Niemand weet precies wat het betekent! Het portret werd gemaakt door Francisco Goya.

10 Misschien is het maantje van Antonia Zárate ook een verzinsel. In de vorige les leerde je dat Goya allerlei dingen verzon. Zoals deze lezende ezel!

11 Goya maakte ook dit portret van zichzelf. Hoe kun je aan het zelfportret zien dat Goya lang geleden leefde?  Aan de ouderwetse hoed en kleding. Een zelfportret! Hoe noem je een portret dat een kunstenaar van zichzelf maak? 

12 Je gaat in de Hermitage Amsterdam een zelfportret maken. Nee, geen selfie! Wat je precies gaat doen, verklappen we nog niet.

13 Maar nu eerst: De Portretten Quiz! Dit was de laatste les.

14 1.Wat is een portret?  Klik voor het juiste antwoord. Aeen Spaanse kroket Been Spaanse prinses C een schilderij van een mens

15 2.Wat betekent de kroon op het portret van Carlos?  Klik voor het juiste antwoord. A dat hij een koud hoofd heeft Bdat hij koning wordt Cdat het carnaval is Bdat hij koning wordt

16 3.Wat betekent de diadeem op het hoofd van Catharina Michaella?  Klik voor het juiste antwoord. A Dat ze een sprookjesprinses is BDat ze een fotomodel is CDat ze een echte prinses is

17 4.Wat zijn attributen?  Klik voor het juiste antwoord. ADingen die iets zeggen over mensen op portretten BSchilderijen van dieren ADingen die iets zeggen over mensen op portretten

18 5.Wie was Antonia Zárate?  Klik voor het juiste antwoord. Aeen prinses Ceen actrice Been fotomodel

19 6.Wat ga je maken in de Hermitage Amsterdam?  Klik voor het juiste antwoord. Aeen selfie Been zelfportret Ceen taart

20 Einde van de laatste les. ROElOf Jan MinnEboo Kunst/CultuurEducatie Advies In opdracht van de Hermitage Amsterdam.


Download ppt "4 Portretten Spaanse Meesters. Het is Carlos, die later koning van Spanje werd. Weet je nog wie dit is?  Hoe noemen we een schilderij van een mens? "

Verwante presentaties


Ads door Google