De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

… van de OKRA-boot Kom er bij, jong of oud, man of vrouw, fit of minder mobiel, … We omringen je met zorg, aandacht en vriendschap! We trekken er samen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "… van de OKRA-boot Kom er bij, jong of oud, man of vrouw, fit of minder mobiel, … We omringen je met zorg, aandacht en vriendschap! We trekken er samen."— Transcript van de presentatie:

1

2 … van de OKRA-boot Kom er bij, jong of oud, man of vrouw, fit of minder mobiel, … We omringen je met zorg, aandacht en vriendschap! We trekken er samen op uit, leren nieuwe mensen en dingen kennen.

3 … van de OKRA-boot We beleven heel wat samen, nemen de tijd om te genieten en te bewegen. Onderweg zoeken we mekaar op, spreken we verder af en nu en dan verbroederen we met een andere boot op onze weg.

4

5 Boodschap trefpunten Proficiat, doe zo verder! Bewuster ‘ontmoeting’ programmeren Nieuwe, andere activiteiten opzetten Werken aan een warme samenleving Kom naar buiten met jullie ontmoetingspakket Werk samen met trefpunten en regio

6 Fasering Looptijd: 2016 en 2017 2016 – vooral intern in alle geledingen van OKRA – impulsen om acties en activiteiten op te zetten. – ideeën ontwikkelen en uitwerken en intern inspireren 2017 – lanceren bijkomende ideeën en ontsluiten goede voorbeelden uit trefpunten. – nadrukkelijker naar buiten treden en opzoeken van ontmoeting buiten onze OKRA deuren en vensters.

7 Vindplaatsen Welkom aan boord ideeën box Schakel 2015 nr 3 en verder www.welkomaanboordbijokra.be Regionale startdagen OKRA magazine Impulsen vanuit verschillende deelwerkingen Regio (vergaderingen en activiteiten)

8 welkomaanboordbijokra.be Alle informatie Actuele info, nieuws en berichten Trefpunten: digitale registratie, activiteiten aangaan, verslag en foto posten Leden: knop OKRA dating: ‘Ik zoek iemand om samen …’ (invulformulier) Personeel: Forum uitwisseling en vragen rond ‘Welkom aan boord’

9

10

11 Waarover gaat het? IEDEREEN HOORT ERBIJ. Bekijk eens in jullie OKRA-team welke (groepen) mensen in jullie trefpunt en dorp kwetsbaarder zijn op het vlak van ontmoeting en ga na wat jullie op dit vlak kunnen betekenen/aanbieden.

12 Waarover gaat het? VOOR JONG EN OUD, MAN EN VROUW, FIT OF MINDER MOBIEL, … Spreken we in ons trefpunt ouderen van allerlei slag aan, richten we ons op de verschillende deelgroepen, hebben we voor elk wat wils, is iedereen even welkom?

13 Waarover gaat het? MET ZORG, AANDACHT EN LIEFDE Het is goed om zo nu en dan eens stil te staan bij onze OKRA-missie en opdracht. Hebben we voldoende oog voor deze waarden en hoe kunnen we ze nog beter realiseren?

14

15 Inspiratie ‘OKRA soigneert’ : Aandacht en zorg, extra inspanningen en activiteiten voor onze kwetsbare leden. Een OKRA voor iedereen. Voor het plannen van de activiteiten en voor je jaarplanning kan je eens vertrekken vanuit de mogelijkheden, interesses, behoeften van de verschillende deelgroepen ouderen binnen en buiten jullie ledenbestand. OKRA komen eten. Stimuleer en organiseer dat alleenstaanden in elkaars buurt 1 keer per week voor elkaar koken en samen eten.

16 Inspiratie OKRA dating Breng leden met elkaar in verbinding om er samen op uit te trekken. Verspreid, verzamel en ontsluit zoekertjesfiches ‘ik zoek iemand om samen mee …’ Handige oma en bompa Klus Stimuleer dat leden voor elkaar zorgen en mekaar helpen door klusjes uit te wisselen. Zorg voor klusjesfiches ‘ik kan hulp gebruiken bij …’ of ‘ik kan een handje toesteken bij …’ OKRA heeft en geeft zin Zingeving in kleine groepjes of rond thema’s en gebeurtenissen biedt mooie kansen op wat diepere ontmoeting en kennismaking.

17

18

19 Waarover gaat het? ER SAMEN OP UIT! Hoe kunnen we vertrekken vanuit de vragen en behoeften van onze leden en niet-leden? Hoe kunnen we dit realiseren, zelf of in samenwerking met anderen? Wat doen we al?

20 Waarover gaat het? IETS BIJLEREN Hebben we voldoende zicht op wat onze leden nog willen leren kennen? Zien we mogelijkheden om hierop een antwoord en aanbod te ontwikkelen? Waar kunnen we hiervoor samenwerken met andere trefpunten of met onze OKRA-regio?

21 Waarover gaat het? NIEUWE MENSEN LEREN KENNEN Geven we voldoende gelegenheid om mekaar beter te leren kennen. Hoe kunnen we dit nog verder verbeteren?

22

23 Inspiratie OKRA buurt! Een zomertournee waarin je maandelijks op verkenning gaat in een andere buurgemeente. Speel de kansen uit die zich daar aandienen en werk eventueel samen met het lokale trefpunt. OKRA in boekvorm. Organiseer een OKRA-boekenmaand waarbij leden hun boeken thuis ter beschikking stellen voor uitlening door andere leden. En doe er ook iets mee op de ledenbijeenkomst.

24 Inspiratie Dankjewel OKRA-regio Breng het regionale programma aan de OKRA man en vrouw. Uitgelezen kansen om samen op reis te gaan, in groep te leren, van cultuur te proeven, met velen te sporten, om nieuwe mensen te leren kennen. OKRA op verplaatsing Verlaat zo nu en dan eens de vaste ontmoetingsplekken. Ga op zoek naar andere interessante locaties, zowel binnen als buiten. Ze brengen vast nieuwe inspiratie voor activiteiten met zich mee. OKRA durft Wat hebben jullie nog nooit gedaan? Welke activiteit lijkt op het eerste zicht niet zo bedoeld voor ouderen. Waarmee kan je uit de band springen? Pak uit! Durf!

25

26

27 Waarover gaat het? SAMEN BEZIG Welke kansen bieden jullie aan mensen om samen regelmatig hun hobby te beoefenen? Welke mogelijkheden zijn nog onbenut?

28 Waarover gaat het? BELEVEN EN GENIETEN Staat beleven en genieten voldoende op jullie trefpuntagenda of laten jullie links en rechts nog een kansje liggen?

29 Waarover gaat het? BEWEGEN EN SPORTEN Kan er in jullie trefpunt bewogen en gesport worden op maat van de mogelijkheden en interesses van jullie leden? Kunnen we niemand vinden om eens iets nieuws op te starten?

30

31 Inspiratie OKRA en de generaties Heel wat activiteiten kunnen gemakkelijk met de kleinkinderen georganiseerd worden. Het geeft meteen een ander karakter. Jong en oud kunnen ook best wat van elkaar leren. OKRA op foto Foto’s zijn ontmoetingen uit het heden en het verleden. Er zijn heel wat kansen om hier speels en verhalend mee om te gaan. OKRA speelt met vuur Een kampvuur met OKRA met de nodige gezelligheid, intimiteit, speelsheid, interactie en genot voor het keelgat.

32 Inspiratie OKRA tuint er in Een eigen OKRA-tuin of mini-dierentuin is misschien een moeilijke uitdaging, maar wie weet. Op bezoek in elkaars bloemen- of moestuin is misschien al wat haalbaarder. De 60 kaarsjes van OKRA Naar aanleiding van 60 jaar OKRA worden er in 2016 een aantal grotere jubileummanifestaties georganiseerd op vlak van sporten, cultuur en reizen. Hou het in de gaten en teken er samen op in en ontmoet met vele andere OKRA-leden en trefpunten

33

34

35 Waarover gaat het? OPZOEKEN! Welke bijdrage kunnen we als trefpunt leveren om de onderlinge ontmoetingen tussen leden te versterken, zonder dat we grootse dingen hoeven op te zetten?

36 Waarover gaat het? AFSPREKEN! Kunnen we het ontmoetingsgeluk van onze leden een handje helpen door zelf wat richting te geven wanneer en waar leden mekaar makkelijker tussendoor kunnen ontmoeten en hun weg delen voor een babbeltje of een tussenstop. Zie je zulke mogelijkheden? Misschien gewoons eens proberen!

37 Waarover gaat het? TREFPUNT BREEKT UIT Voor welke collectieve ontmoeting of samenwerking kunnen we als trefpunt eens gaan?

38

39 Inspiratie OKRA in ander kleedje Maak van jullie ledenbijeenkomsten af en toe iets speciaals, maak gebruik van een thema, zorg voor voldoende variatie, scherp de nieuwsgierigheid aan, richt een OKRA-café in. OKRA verzustert en verbroedert Geef je op voor een contact met een ander trefpunt uit Vlaanderen of Brussel. Organiseer in overleg 2 uitwisselingsactiviteiten: een ‘thuismatch’ en een ‘uitwedstrijd’. Een ‘après-OKRA’ Spreek ontmoetingsplaatsen en -momenten af voor jullie leden die geregeld op dezelfde plaatsen/evenementen vertoeven.

40 Inspiratie OKRA flash mob Je lanceert een oproep om op een bepaald moment op een bepaalde plaats iets te doen met zoveel mogelijk mensen, leden of niet-leden. Uitgangspunt kan een heuglijke gebeurtenis zijn, een plaatselijk ongemak, een statement, een zot idee, lentekriebels. Rendez-vous met OKRA De hoogzomer leen zich perfect voor het aanbrengen van een aantal avondlijke ontmoetingsplekken. Laat mensen iets meebrengen dat tot gesprek kan leiden. Of ga voor een vaste ‘OKRA-bank’ voor hangouderen.

41 Inspiratie Smoelboek OKRA Gebruik sociale media om je trefpunt bekend te maken, evenementen aan te kondigen, ervaringen en foto’s te delen of mensen met gelijklopende interesses elkaar beter te laten vinden. OKRA ijvert Neem mee initiatief om jullie gemeente op het geode spoor te brengen voor het creëren van ontmoetingsplekken en passende mobiliteit voor ouderen.

42


Download ppt "… van de OKRA-boot Kom er bij, jong of oud, man of vrouw, fit of minder mobiel, … We omringen je met zorg, aandacht en vriendschap! We trekken er samen."

Verwante presentaties


Ads door Google