De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Loopbaan oriëntatie en begeleiding

Verwante presentaties


Presentatie over: "Loopbaan oriëntatie en begeleiding"— Transcript van de presentatie:

1 Loopbaan oriëntatie en begeleiding
LOB Loopbaan oriëntatie en begeleiding 8

2 Les 8: Motivatie Doelen: ontdek hoe anderen gemotiveerd zijn en weet hoe je zelf (hopelijk) gemotiveerd wordt en blijf!

3 Vorige les hebben we de ouderavond geëvalueerd.
Terugblik: Vorige les hebben we de ouderavond geëvalueerd. De resultaten voor het project zijn bekend (mondelinge toelichting). Uit deze evaluatie bleek dat over het algemeen iedereen positief was over de uitkomst van de ouderavond. Tijdens die ouderavond heb je de drijfveer van jullie studie- keuze proberen over te brengen. Vandaag gaan we daarom iets verder in op het onderwerp

4 Opdracht: Op de volgende slide zie je twee woorden. Het is de bedoeling dat je, zelfstandig, gaat uitvinden wat de woorden betekenen. Zoek de definitie op en geef minimaal twee voorbeelden (uit je eigen leven) waardoor duidelijk wordt wat het betekent. Je gebruikt hiervoor je smartphone. Kom je er niet helemaal uit (of heb je zelf geen telefoon of is de batterij dood), dan mag je zachtjes met elkaar overleggen. Schrijf je bevindingen op!

5 Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit de persoon zelf komt
Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit de persoon zelf komt. Als een persoon intrinsiek gemotiveerd is voert hij een handeling uit omdat hij het graag wil, niet omdat hij van buiten af wordt gemotiveerd dit te doen zoals bij extrinsieke motivatie.

6 Volgens de ‘experts’ is de enige motivatie die echt werkt,
Drie tips: Volgens de ‘experts’ is de enige motivatie die echt werkt, intrinsieke motivatie. Maar hoe kan je deze motivatie vergroten? Geef mensen de vrijheid om binnen bepaalde grenzen zelf te bepalen hoe ze hun werk doen. Vertrouw op de behoefte van mensen om zichzelf voortdurend te willen verbeteren. Vertrouw op de behoefte van mensen om bij te willen dragen aan iets dat groter is dan hen zelf. We gaan het volgende filmpje kijken en let goed op, wat vindt deze man dé eigenschap die er met kop en schouders bovenuit steekt? (18:36 min)

7 De tips op de vorige slide zijn een beetje ongrijpbaar en niet even
Tip 1: Hou je doel voor ogen. Hoe concreter je doel is (ik wil een 10 halen voor Engels ;)), hoe beter. Want dan is het meetbaar… Tip 2: Beloon jezelf. Misschien is je doel: ik ga 2 uur leren en weet dan minimaal 80% van de stof. Als dat echt zo is, beloon jezelf dan door bijvoorbeeld een aflevering van een leuke serie te kijken. Kies iets wat je anders afleidt tijdens het leren zodat het echt een beloning is. Tip 3: Hou je gevoel in de gaten. Het is goed om zo af en toe eens stil te staan bij hoe je je voelt (tijdens je werk). Gaat het goed? Voel je je ergens goed bij? Zo niet: doe er direct wat aan. Neem een korte pauze, probeer jezelf (of laat anderen hun best doen om je) op te beuren. Tip 4: Denk positief! Ok, een vak zal niet altijd even goed gaan maar er zijn altijd positieve punten te vinden. Zoek jouw succeservaring en houdt die vast! Tip 5: Zie de lol ervan in. Maak het leren leuk. Gebruik filmpjes, quizzen en mindmaps. Tip 6: Gebruik to do lijstjes. Heb je iets gedaan, zet er een dikke vette streep doorheen. Dit kan voor opluchting zorgen. En als je een piekeraar bent (ook ‘s nachts), dan kan je een taak op het lijstje zetten zodat je het daarna uit je hoofd kan laten vallen. Andere tips: De tips op de vorige slide zijn een beetje ongrijpbaar en niet even makkelijk toe te passen. Daarom bij deze nog een paar andere tips (die hopelijk wel toe te passen zijn).

8 Just remember…

9 Wat is intrinsieke motivatie? Wat waren de tips voor betere motivatie?
Kan je hier iets mee? Wat is een zeer belangrijke eigenschap volgens Dan Pink?


Download ppt "Loopbaan oriëntatie en begeleiding"

Verwante presentaties


Ads door Google