De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Energie en energieomzettingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Energie en energieomzettingen"— Transcript van de presentatie:

1 Energie en energieomzettingen
Energiebronnen

2 Wat is een energiebron? Een energiebron is elk voorwerp of elke materie die energie bevat en dat kan overdragen op andere voorwerpen of op een andere materie.

3 Enkele voorbeelden van energiebronnen
De wind De zon Fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas, steenkool) Voedsel Brandend hout Een rollende bowlingbal Uranium (kerncentrale) Magneten

4 Energie en energieomzettingen
Energievormen

5 Verschillende soorten energie: energievormen
De energie van de rollende bowlingbal is van een andere aard dan de energie van de zon. We moeten onderscheid maken tussen de verschillende energievormen.

6 Kinetische energie (bewegingsenergie)
Uitleg Voorbeelden Deze energie heeft alles te maken met beweging. Elk voorwerp dat beweegt (met een bepaalde snelheid ≠ 0) bevat op dat moment kinetische energie. Wanneer een voorwerp stopt met bewegen (snelheid = 0), heeft het GEEN kinetische energie meer. Rollende bowlingbal Wind Waterval Rijdende auto Een vliegtuig (dat rijdt of vliegt) Kortom: ALLES wat in beweging is, bevat kinetische energie.

7 Elektrische energie Elektriciteit op zich komt maar in geringe mate voor in de natuur: Bliksem Statische elektriciteit (vb: schok die je kan krijgen als sommige voorwerpen aanraakt) Dieren die elektrisch geladen zijn (vb: rog, sidderaal) Gelukkig kan de mens zelf elektriciteit opwekken, door kinetische energie om te zetten in elektrische energie.

8 Magnetische energie Magneten trekken bepaalde metalen aan die zich in het magnetisch veld van de magneet bevinden. Een magnetisch veld bestaat altijd uit 2 polen: noord en zuid. Het veld is opgebouwd uit veldlijnen die van noord naar zuid lopen. Soorten magneten: Permanente magneten Hoefijzermagneet (of U-vormige magneet) Staafmagneet Elektromagneten Supergeleidende magneten (komt niet veel voor)

9 Chemische energie Dit is de energie die sommige stoffen bevatten dankzij de opbouw van de atomen en moleculen. Voorbeelden: Sommige stoffen reageren chemisch met elkaar. Bij deze reactie komt energie vrij. (vb: batterijen, glowsticks,…) Sommige stoffen ontbranden goed en/of blijven zeer lang branden, wat warmte oplevert. LET OP: hout is een chemische energiebron, brandend hout is een warmtebron!

10 Stralingsenergie Alle energie die via straling zich voortplant.
Straling is het transport van energie waarbij geen materie nodig is om zich voort te planten. Hieronder valt o.a.: Licht Laser Radioactieve straling Elektromagnetische straling

11 Wind Wind = lucht die zich verplaatst (bezit energie).
Door die verplaatsing kan de wind andere voorwerpen in beweging brengen (overdragen van energie naar een ander voorwerp). Wind is een energiebron

12 Voedsel We moeten eten om te overleven. Ons voedsel bevat de energie die we nodig hebben om: Lichaamstemperatuur op peil te houden. Te bewegen Te denken Voedsel bevat energie, en kan energie overbrengen op mensen en dieren. Voedsel is een energiebron


Download ppt "Energie en energieomzettingen"

Verwante presentaties


Ads door Google