De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Loopbaan oriëntatie en begeleiding

Verwante presentaties


Presentatie over: "Loopbaan oriëntatie en begeleiding"— Transcript van de presentatie:

1 Loopbaan oriëntatie en begeleiding
LOB Loopbaan oriëntatie en begeleiding 2

2 Vorige les hebben we het gehad over de verschillende
Terugblik: Vorige les hebben we het gehad over de verschillende intelligenties en samenwerken. Weet jij nog wat voor soort intelligentie het beste bij jou paste? En hoeveel stappen waren er ook alweer voor het samenwerken? In het kort: Overleggen Taken verdelen Elkaar informeren Elkaar helpen Problemen oplossen Van fouten leren Evalueren

3 Les 2: S M A R T ! Doelen: weet wat een mindmap is en hoe je er een maakt. Weet wat SMART is en hoe je daarmee doelen kunt stellen. Brainstorm over het project!

4 Mindmap Miljoenen mensen over de hele wereld maken mindmaps.
Niet alleen scholieren of studenten maar ook in het bedrijfsleven. Mindmappen is een simpele en overzichtelijke manier voor bijvoorbeeld: Het maken van aantekeningen van wat je docent verteld Het maken van een samenvatting van een gesprek op je bpv Het maken van een verslag van een opdracht die je moest uitvoeren Het maken van een planning voor dingen die je moet doen Het brainstormen over de opzet van een verslag of pretentatie maar ook voor het brainstormen over een feest dat je organiseert of wat je mee moet nemen op vakantie en nog veel meer

5 Mindmap Hoe maak je dus een mindmap?
Door middel van papier en schrijf/tekenmateriaal maar je kunt ze ook op de computer of iets dergelijks maken. Let op: er zijn ook hele mooie apps voor om dit te doen (even Googelen dus)! Ontwerp je mindmap en gebruik dikke takken voor het hoofdthema van je onderwerp. Teken dunnere takken aan de dikke takken en schrijf daar de woorden die iets met het hoofdthema te maken hebben. Zorg ervoor dat je volgorde logisch is! OPDRACHT Je maakt straks in groepjes een mindmap wanneer jullie aan het brainstormen gaan over het project (daar hoor je straks meer over)!

6 SMART Uiteraard betekent ‘smart’ …. (in het Engels)?
De stappen van SMART kunnen je helpen om een doel te bereiken. Maar waar staat SMART eigenlijk voor? Specifiek  wat is je doel? Meetbaar  hoe weet je dat je je doel bereikt hebt? Acceptabel  ben je tevreden met het resultaat? Realistisch  wat kan er mis gaan? Wat zijn de gevolgen? Wat moet je doen om te voorkomen dat het mis gaat? Tijdgebonden  hoeveel tijd heb ik? Wanneer moet het klaar zijn?

7 SMART Met SMART kun je dus helder krijgen hoe je je doel bereikt.
Je maakt hierdoor ook een soort planning. Dit is heel belangrijk als je aan projecten werkt. De stappen van SMART kunnen je helpen om een doel te bereiken. Maar waar staat SMART eigenlijk voor? Specifiek  wat is je doel? Meetbaar  hoe weet je dat je je doel bereikt hebt? Acceptabel  ben je tevreden met het resultaat? Realistisch  wat kan er mis gaan? Wat zijn de gevolgen? Wat moet je doen om te voorkomen dat het mis gaat? Tijdgebonden  hoeveel tijd heb ik? Wanneer moet het klaar zijn?

8 Breingeheim Project Ouderavond Brainstormen:
beter alleen dan in een groep Uit onderzoek blijkt dat samen brainstormen over een project minder goed werkt dan iedere persoon alleen te laten brainstormen. Brainstormen in groepen kan leiden tot het vasthouden aan één idee, zodat er voor andere ideeen geen ruimte meer is. Mensen zouden in groepen daarom minder creatief zijn dan alleen. Dus moet er gebrainstormd worden, laat dan iedereen voor zichzelf ideeen opschrijven, bespreek ze daarna samen en kies voor het beste idee. Ook een pauze (waardoor mensen weer even op zichzelf kunnen zijn) kan helpen om de creativiteit te bevorderen. Project Ouderavond Op 28 september is de ouderavond. Deze avond wordt door jullie zelf georganiseerd. De komende weken krijgen jullie tijdens deze les tijd om daarmee bezig te gaan. Vandaag beginnen we met (individueel) brainstormen!  Na het brainstormen ga je in groepjes een mindmap maken en misschien kun je zelfs al SMART gebruiken…! Ga naar: Klik op ‘LOB’ en daarna ‘Studievaardigheden’ voor de opdracht!

9 Hoe maak je een mindmap? Wat is SMART?


Download ppt "Loopbaan oriëntatie en begeleiding"

Verwante presentaties


Ads door Google