De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

O PSTEL SCHRIJVEN. W AAR MOET JE AAN DENKEN BIJ HET SCHRIJVEN VAN EEN OPSTEL ?

Verwante presentaties


Presentatie over: "O PSTEL SCHRIJVEN. W AAR MOET JE AAN DENKEN BIJ HET SCHRIJVEN VAN EEN OPSTEL ?"— Transcript van de presentatie:

1 O PSTEL SCHRIJVEN

2 W AAR MOET JE AAN DENKEN BIJ HET SCHRIJVEN VAN EEN OPSTEL ?

3 H OE SCHRIJF JE EEN OPSTEL ? 1. Kies een onderwerp 2. Brainstormen (met behulp van een mindmap) - waar moet de tekst over gaan? - waarom kies ik daarvoor? (doel) - Voor wie schrijf ik de tekst? (publiek) 3. Het schrijven van een opstel: Een opstel moet leesbaar zijn en een logische opbouw hebben, met een begin, midden en een eind. 4. Nalezen, controleren en overschrijven in het net.

4 D E OPBOUW VAN DE TEKST Introductie: Het begin moet pakkend zijn, waardoor de lezer gelijk geboeid is (iets grappigs, spannends of leuke anekdote). Je introduceert het onderwerp van de tekst. Middenstuk: In het middenstuk kom je met argumenten of feiten. Wat wil je precies vertellen aan de lezer. Eindstuk/slot: Je kunt bijvoorbeeld alles nog een keer samenvatten, een conclusie geven of een mooie slotzin opschrijven.

5 N ALOPEN Lees alles nog een keer over en kijk of de zinnen goed lopen. Schrijf het opstel in het net en let daarbij op schrijffouten. Maak niet te lange zinnen en gebruik niet heel vaak hetzelfde woord.

6 V OORLEZEN VAN MIJN OPSTEL

7 J OUW BIJZONDERE PLEKJE Bedenk drie bijzondere plekjes waar je heel graag komt en schrijf deze op.

8 Kies een plekje uit en bedenk daarbij het volgende (maak gebruik van een mindmap): Waarom is dit plekje zo belangrijk voor mij? Hoe vaak kom ik er? Hoe voel ik mij daar en hoe zal dit komen? Wat maakt dit plekje zo speciaal?

9 G ESPREK MET JE BUURMAN (5 MIN.)

10 A AN DE SLAG ! Iedereen krijgt 45 minuten om een opstel te schrijven. Daarna heb je nog 10 minuten de tijd om dit in klad over te schrijven en na te lezen. Schrijven moet je leren, door vaak te doen. Succes!


Download ppt "O PSTEL SCHRIJVEN. W AAR MOET JE AAN DENKEN BIJ HET SCHRIJVEN VAN EEN OPSTEL ?"

Verwante presentaties


Ads door Google