De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Boekhouden Groep 2 GJ de Boer Mei 2015 3k3c Les 2 Grootboek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Boekhouden Groep 2 GJ de Boer Mei 2015 3k3c Les 2 Grootboek."— Transcript van de presentatie:

1 Boekhouden Groep 2 GJ de Boer Mei 2015 3k3c Les 2 Grootboek

2 Korte samenvatting van les 1 Financiële feiten worden verwerkt aan de hand van boekingsstukken. Grootboekrekeningen worden eerst geopend (van Balans) en daarna bijgewerkt volgens boekingsregels: Als iets groter wordt komt het aan dezelfde kant als op de balans. Als iets kleiner wordt komt het aan de andere kant. (want in de boekhouding wordt alleen opgeteld nooit afgetrokken)

3 Contant of op rekening? Contant betekent dat er geld betaald of ontvangen wordt. Op rekening betekent dat er pas later geld passeert, er komt een vordering op een klant (debiteuren) of een schuld aan een leverancier (crediteur).

4 Een grootboekrekening Eigen Vermogen DebetEigen VermogenCredit Datum ….. Omschrijving Onderhoudsk Loonk. Telefoonk. Onderhoudsk. Afschrijvingsk. Loonk. Elektriciteitsk. Tuinman Onderhoudsk. Bedrag ….. Datum 1/10 2/10 12/10 16/10 26/10 31/10 Omschrijving Van Balans Verkoop op rek Contante verk Verkoop op rek Contante verk Bedrag 262,0 9,2 5,2 16,3 3,2 12,1

5 Zo’n grootboekrekening Eigen Vermogen is veel te rommelig om echt informatie op te leveren voor het management. Daarom gebruikt men in vrijwel iedere organisatie hulprekeningen van het Eigen Vermogen. Per oorzaak van veranderingen in het Eigen Vermogen wordt een aparte grootboekrekening gebruikt (voor zover men de oorzaak belangrijk genoeg vindt om apart te registreren). Deze hulprekeningen van het Eigen Vermogen worden gebruikt in de plaats van de rekening Eigen Vermogen zelf (want anders worden gegevens 2x geboekt).

6 DebetOnderhoudskostenCredit Datum ….. Omschrijving …….. Bedrag …… DatumOmschrijvingBedrag

7 De boekingsregels voor het bijhouden van hulprekeningen van het Eigen Vermogen zijn dezelfde als voor andere grootboekrekeningen. Van belang is de invloed op het Eigen Vermogen. Dus: –Als het Eigen Vermogen groter wordt komt iets op de hulprekening credit. –Als het Eigen Vermogen kleiner wordt komt iets op de hulprekening debet. Hulprekeningen van het Eigen Vermogen worden niet geopend want ze geven alleen aan wat er in deze periode gebeurt met het Eigen Vermogen. Er is geen beginsaldo, ze staan niet op de Balans.

8 Een speciale hulprekening van het Eigen Vermogen: Privé Privéopnamen en privéstortingen hebben ook invloed op het Eigen Vermogen maar……..ze hebben geen invloed op het resultaat van het bedrijf! Ze worden op een speciale hulprekening van het Eigen Vermogen geboekt: Privé.

9 Sneller en met minder kans op fouten! Het rechtstreeks verwerken van alle aspecten van financiële feiten op grootboekrekeningen is een heel gedoe: nadenken, de juiste grootboekrekening opzoeken, aan de goede kant invullen, niet vergeten. Er komt een extra stap: Het Journaal

10 Voorbeeld van een Journaal DatumOmschrijvingDebetCredit 1/10Balanstellingen898.000 2/10Debiteuren34.200 Aanbrutowinst9.200 AanVoorraad25.000 Er is nu ook een goede controle op het evenwicht tussen debet en credit bij het verwerken van een financieel feit. Om verwarring van Debet en Credit te voorkomen komt bij iedere creditboeking het woordje ‘aan’ te staan.

11 Van Journaal naar Grootboek: niet meer rommelig maar systematisch bijwerken van het Grootboek. Het invullen van het Grootboek gebeurt in een paar stappen: Openen (overnemen van de balansgegevens, zie Hoofdstuk 2) Bijwerken (overnemen van de gegevens uit het Journaal, zet een vinkje als een regel is verwerkt) Sluiten (komt in Hoofdstuk 5 aan de orde)


Download ppt "Boekhouden Groep 2 GJ de Boer Mei 2015 3k3c Les 2 Grootboek."

Verwante presentaties


Ads door Google