De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leven als een Romein PARAGRAAF 5. Wat moet je weten aan het einde van de les(sen)  Hoe de klassieke cultuur is ontstaan.  Enkele kenmerken van de Romeinse.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leven als een Romein PARAGRAAF 5. Wat moet je weten aan het einde van de les(sen)  Hoe de klassieke cultuur is ontstaan.  Enkele kenmerken van de Romeinse."— Transcript van de presentatie:

1 Leven als een Romein PARAGRAAF 5

2 Wat moet je weten aan het einde van de les(sen)  Hoe de klassieke cultuur is ontstaan.  Enkele kenmerken van de Romeinse cultuur kennen.  De relatie tussen de Romeinen en Germanen  Weten wat romanisering is.  Wat het belang is van het Romeins burgerrecht

3 De invloed van de Grieken Griekse naamRomeinse naamEigenschappen ZeusJupiterOppergod PoseidonNeptunusGod van de zee HadesPlutoGod van de onderwereldd HeraJunoGodin van de huwelijken en oppergodin HestiaVestaGodin van het hart en huis AresMarsGod van de oorlog  In de 2 e eeuw voor Christus veroverden de Romeinen Griekenland.  De Romeinen namen daarna veel van de Grieken over. De vermenging van de grieks-romeinse cultuur noemen we Klassieke cultuur.

4 De Romeinse Cultuur

5 Colosseum

6

7 De Germanen  Buiten de grenzen van het Romeinse Rijk leefden vele andere volken. Bijvoorbeeld de Bataven in Nederland. Zij behoorden tot de Germanen.  Germanen leefden heel anders dan de Romeinen.  Ze hadden daarnaast een andere godsdienst. Een natuurgodsdienst.

8 Het leven langs de Romeinse limes Noviomagus (Nijmegen) De Romeinen buiten Italië zetten daar hun manier van leven voort. Het overnemen van de Romeinse cultuur noemen we Romaniseren Een deel van de oorspronkelijke bevolking nam vaak de Romeinse manier van leven over. Dit waren vaak handelaren of soldaten.

9 Romaniseren  In steden ging het romaniseren snel.  Als een Romeins soldaat trouwde met een germaanse vrouw kreeg deze het Romeins burgerrecht.  Als voordeel had dit: - je betaalde minder belasting - werd je beter behandeld bij rechtspraak - kans op een baan op in het bestuur Een geromaniseerde Bataaf


Download ppt "Leven als een Romein PARAGRAAF 5. Wat moet je weten aan het einde van de les(sen)  Hoe de klassieke cultuur is ontstaan.  Enkele kenmerken van de Romeinse."

Verwante presentaties


Ads door Google