De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Alles is niet altijd wat het lijkt.... “Het eerste hoofdstuk van Genesis is zo oud dat het geen spoor vertoont van wat voor mythe of legende dan ook –

Verwante presentaties


Presentatie over: "Alles is niet altijd wat het lijkt.... “Het eerste hoofdstuk van Genesis is zo oud dat het geen spoor vertoont van wat voor mythe of legende dan ook –"— Transcript van de presentatie:

1 Alles is niet altijd wat het lijkt...

2 “Het eerste hoofdstuk van Genesis is zo oud dat het geen spoor vertoont van wat voor mythe of legende dan ook – deze elementen ontbreken volledig. Het draagt alle kenmerken in zich dat het geschreven is voordat er ook maar een mythe of legende zich heeft kunnen ontwikkelen en het is niet, zoals vaak wordt beweerd, van latere datum waardoor het van mythische en legende-kenmerken, zoals we die bij andere scheppingsverhalen zien, ontdaan moest worden. Dit verslag is zo origineel en authentiek dat het geen spoor vertoont van een filosofisch systeem… omdat het geschreven is voordat er clans of stammen waren of naties of het begin van filosofieen … Genesis 1 is zo primitief als de eerste mens. Het is de bakermat van de geschreven geschiedenis" ( Wiseman, P.J. and Wiseman, D.J. ed. 1985. Ancient records and the structure of Genesis: A case for literary unity. Nashville, TN: Nelson, p.90 ).

3 De context van de Schrift door Ton Verdam

4 Inhoud... 1. Betrouwbaarheid van de documenten 2. De geschiedenis van het geschreven woord 3. De hand van Mozes 4. Genesis – mythe of geschiedenis?

5 1. Betrouwbaarheid van de documenten - A De betrouwbaarheid van de Schrift is vastgesteld vanwege - het aantal manuscripten - de dateringen van de manuscripten - de accuraatheid van de manuscripten 50.000 fouten? Of minder dan 10?

6

7 1. Betrouwbaarheid van de documenten - B - overige zaken zoals: # vervulde profetieen # archaeologische opgravingen # buiten-Bijbelse bronnen # het persoonlijk getuigenis van miljoenen christenen

8 2. De geschiedenis van het geschreven woord - A # Genesis, het eerste boek van de Schrift, is niet mondeling overgeleverd, maar schriftelijk. - in Gen.2:4 staat "Dit is het boek van de geboorte van De hemel en de aarde...” (Septuagint) en - in Gen.5:1 staat dat het om het geschreven Woord gaat "Dit is het boek..." ( HSV. Er staat het woord Seper in het Hebreeuws, Biblos in de Septuaginta-vertaling van Rahlfs ). # Mesopotamie is de bakermat van het geschreven woord boven: spijkerschrift, rechts: chinees

9 2. De geschiedenis van het geschreven woord - B De babylonische familieregisters en andere vondsten, alle gedateerd tussen ongeveer 3300 en 1350 v.Chr. Opgravingen rond Ebla (vanaf 1964), - Mari (vanaf 1939 meer dan 25.000 kleitabletten), - Nuzi (sinds 1925 meer dan 5000 tabletten) en - de Tell el Amarna brieven (van ca. 1400-1353 v.Chr.) van tablet naar tablet

10 3. De hand van Mozes “de wet van Mozes” (Lukas 24:27), “de geschriften van Mozes” (Joh. 5:46, 47), of eenvoudigweg “Mozes” (Markus 7:10). Jezus geeft ze goddelijke gezag door ze te noemen “het woord van God” (Markus 7:10 & 13)....Niet een Mozaiek maar van Mozes... - Ex.1:1 - וְאֵלֶּה שְׁמוֹת “EN dit zijn de namen…”

11 4. Genesis – mythe of geschiedenis? “Comparing pagan cosmogonies with Biblical revelation is like comparing a pigsty to a cathedral.” (Smith, J. E. (1993). The Pentateuch (2nd ed.) (Gen 1:1–2:3). Joplin, Mo.: College Press Pub. Co.)


Download ppt "Alles is niet altijd wat het lijkt.... “Het eerste hoofdstuk van Genesis is zo oud dat het geen spoor vertoont van wat voor mythe of legende dan ook –"

Verwante presentaties


Ads door Google