De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 4: Vleeseters in China

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 4: Vleeseters in China"— Transcript van de presentatie:

1 Les 4: Vleeseters in China
D2G – D2F

2 Planning Lesdoelen Droogte in de VS Samenwerkingsopdracht Afsluiter

3 Lesdoelen Je kan aan het einde van de les:
Verschillende bronnen over de vleesconsumptie in China kunnen uitleggen en verklaren. Kan het begrip voetafdruk uitleggen in eigen woorden en kan uitleggen wat vleesconsumptie in China voor gevolgen heeft. Kwantitatieve en kwalitatieve honger kunnen uitleggen

4 Ecologische voetafdruk
Hoe meer vleeseters, hoe groter de aanslag op de wereld (ecologische) voetafdruk: De ruimte die nodig is om de levensstijl van iemand te voorzien, zoals eten en drinken. 1 kg vlees kost zo’n 25 kg aan soya/granen. Nu moet je voorstellen dat 25 kg aan voedsel voor die koeien/varkens veel moeite en ruimte kost om dat te verbouwen, en dat allemaal voor een stukje vlees! Dit is een mooi voorbeeld van (ecologische voetafdruk): Dat is de ruimte die nodig is (gemeten in gha (globale hectare)) om de levensstijl van iemand te voorzien (denk hierbij aan eten, drinken, vervoer, entertainment etc.) 1 kg vlees 25 kg voedsel

5 Test: Ga naar: www.wnf.nl/voetafdruktest
(http://www.voetafdruk.eu/uwvoetafdruk/scanjonger envoetafdruk dekleineaarde.pdf ) Vul het in, als je het niet weet gok je. Gemiddelde Nederlander: 6,3 gha (globale hectare) Aarde: Kan 1,7 gha aan!!! Verbruiken dus 3x wat de aarde aankan!!!

6 Kwalitatief vs kwantitatief
Kwalitatieve honger vs kwantitatieve honger Je hebt 2 soorten honger: Kwalitatieve honger: Je hebt te weinig variërende voedingsstoffen. Zo krijg je te weinig vitaminen of eiwitten binnen. Dit kan bijv. leiden tot de eiwit buikjes (zie foto). Dit komt door te weinig eiwitten. Kwantitatieve honger: Dit wil zeggen dat je gewoon te weinig eten krijgt, en dus te weinig kcal (caloriën). . Je lichaam krijgt te weinig energie binnen en er is sprake van ondervoeding. Je kan dit zien als een ergere vorm van kwalitatieve honger, want hierbij krijg je gewoon geen/te weinig eten binnen.

7 Gevolgen vleesconsumptie China
2-tallen: Een opdrachten op de smartphone Ander bronnen op de smartphone Aantal bronnen onderzoeken en beantwoorden. Einde van de les: Iedereen moet dus een antwoord kunnen geven op de vraag: ‘’Wat heeft de vleesconsumptie voor gevolgen voor de wereldvoetafdruk ?” Per bron: - Wat zie je/wat valt op en wat heeft dit te maken met vleesconsumptie?! 15 minuten Waarom?  Wordt ook op de toets gevraagd. Belangrijk: De bronnen die je ziet moet je wel uit kunnen leggen op de toets. Dus weet wat ermee bedoeld wordt en hoe ze toegepast kunnen worden in het verhaal van Chinese vleeseters. Zie ook de link: mensen verdienen meer  kopen vlees dan (luxe product).

8 Bespreken Slechts 1 groepje aan het woord! Antwoord op de vraag:
‘’Welke gevolgen heeft de vleesconsumptie op de wereldvoetafdruk?”


Download ppt "Les 4: Vleeseters in China"

Verwante presentaties


Ads door Google