De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Transport van stoffen Deze les leer je: – de stappen van wetenschappelijk onderzoek opzetten. – hoe transport van stoffen plaatsvindt in een vloeibaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Transport van stoffen Deze les leer je: – de stappen van wetenschappelijk onderzoek opzetten. – hoe transport van stoffen plaatsvindt in een vloeibaar."— Transcript van de presentatie:

1 Transport van stoffen Deze les leer je: – de stappen van wetenschappelijk onderzoek opzetten. – hoe transport van stoffen plaatsvindt in een vloeibaar medium.

2 Experiment 1 Onderzoeksvraag: verplaatsen druppels blauwe inkt zich in water? Hypothese: de blauwe inkt verspreidt zich door het water zodat het water een egale blauwe kleur krijgt of de blauwe inkt verspreidt zich niet door het water en de inkt blijft bij elkaar. Materiaal: 1 bekerglas van 500 mL, 500 mL kraanwater, blauwe inkt. Methode: neem het bekerglas met 500 mL kraanwater. Laat in het midden vijf druppels blauwe inkt vallen. Observeer het water in het bekerglas.

3 Experiment 1 Onderzoeksvraag: verplaatsen druppels blauwe inkt zich in water? Hypothese: de blauwe inkt verspreidt zich door het water zodat het water een egale blauwe kleur krijgt of de blauwe inkt verspreidt zich niet door het water en de inkt blijft bij elkaar. Materiaal: 1 bekerglas van 500 mL, 500 mL kraanwater, blauwe inkt. Methode: neem het bekerglas met 500 mL kraanwater. Laat in het midden vijf druppels blauwe inkt vallen. Observeer het water in het bekerglas.

4 Diffusie Diffusie: transport van een stof van een hoge concentratie naar een lage concentratie. netto diffusie evenwicht

5 Experiment 2 Onderzoeksvraag: verspreidt suiker zich gelijkmatig in water wanneer in het midden een semi-permeabel membraan zit? Hypothese: suiker verspreidt zich niet gelijkmatig in water wanneer in het midden een semi-permeabel membraan zit. Materiaal: 1 osmometer met in het midden een semi-permeabel membraan, 250 mL water, 10 gram sacharose (suiker). Methode: vul de osmometer met 250 mL water. Voeg aan één kant 10 gram sacharose toe. Observeer het water in de osmometer.

6 Experiment 2 Onderzoeksvraag: verspreidt suiker zich gelijkmatig in water wanneer in het midden een semi-permeabel membraan zit? Hypothese: suiker verspreidt zich niet gelijkmatig in water wanneer in het midden een semi-permeabel membraan zit. Materiaal: 1 osmometer met in het midden een semi-permeabel membraan, 250 mL water, 10 gram sacharose (suiker). Methode: vul de osmometer met 250 mL water. Voeg aan één kant 10 gram sacharose toe. Observeer het water in de osmometer.

7 Osmose Osmose: transport van water door een semi-permeabel membraan van een lage concentratie naar een hoge concentratie. osmose

8


Download ppt "Transport van stoffen Deze les leer je: – de stappen van wetenschappelijk onderzoek opzetten. – hoe transport van stoffen plaatsvindt in een vloeibaar."

Verwante presentaties


Ads door Google