De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

LES 5.

Verwante presentaties


Presentatie over: "LES 5."— Transcript van de presentatie:

1 LES 5

2 ONZE TIJD ?

3 Groep A: hoek 1-2-3 Groep B: hoek 2-3-1 Groep C: hoek 3-1-2
Groep D: hoek 3-2-1 Taken: - Verslaggever - Gespreksleider - Bemiddelaar - Tijdsbewaker HOEK 1: infobundel – atlas HOEK 2: infobundel – A3-blad – kleurtjes, stiften HOEK 3: infobundel – computer

4 LES 6

5

6

7 Ontstaan na WO I: er mochten nooit meer zo wrede dingen gebeuren
-> 1924: de verklaring van Genève Na WO II is de VN opgericht -> 1948: het universele verdrag van de rechten van de mens -> 1959: verklaring van de rechten van het kind -> 20 november 1989: het internationale verdrag over de rechten van het kind

8

9

10 LES 7&8

11

12 De winnaars van WO II De 4 winnaars van WO II (Frankrijk, Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Rusland) komen bij elkaar en bespreken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat Duitsland nooit meer een oorlog zal beginnen.

13 Duitsland moet minder machtig, dus minder groot worden
Duitsland moet minder machtig, dus minder groot worden. Daarom verdelen ze Duitsland in 4 stukken. De hoofdstad Berlijn ligt helemaal in het deel van Rusland en dat willen de anderen niet, dus Berlijn wordt ook in 4 stukken verdeeld.

14 Bondsrepubliek Duitsland (BDR) Duitse Democratische Republiek (DDR)
Drie van de vier landen voegen hun deel samen en helpen om dit land terug op te bouwen. Rusland wil zijn deel behouden. Zo ontstaat er een westelijk deel en een oostelijk deel. In West-Duitsland verdient niet iedereen even veel, hebben de mensen eigen bezittingen en zijn er verkiezingen zodat het volk mee kan beslissen wie het land bestuurt. Dit is de Bondsrepubliek Duitsland. In Oost-Duitsland leven de mensen volgens het communisme, zoals in Rusland. Iedereen krijgt hetzelfde loon, er zijn geen verkiezingen en de leider beslist wat goed is voor het volk. Het volk mag geen eigen mening hebben en moet het eens zijn met de leider. Bondsrepubliek Duitsland (BDR) Duitse Democratische Republiek (DDR)

15 Door Duitsland liep de grens tussen het kapitalisme en het communisme
Door Duitsland liep de grens tussen het kapitalisme en het communisme. Dit noemt men het ijzeren gordijn. Die grens liep door heel Europa. In Berlijn stond er zelfs een echte muur tussen Oost- en West-Berlijn. Er werd niet meer gevochten, maar echt vrede was er ook niet. Dit noemen we de koude oorlog.

16

17 25 jaar na de val van de Berlijnse muur (2014) is de val van de Berlijnse muur herdacht met verlichte ballonnen. Zo zie je heel goed hoe de muur liep.

18 In 1989 viel de Berlijnse muur en werd Duitsland terug een geheel met als hoofdstad Berlijn. Er is geen communistisch deel meer in Duitsland.

19 Groepsindeling Taken: - Gespreksleider - Bemiddelaar
- Tijdsbewaker (1 of 2)

20

21


Download ppt "LES 5."

Verwante presentaties


Ads door Google