De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Domein Verhoudingen 1 Breuken in berekeningen (vervolg) 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Domein Verhoudingen 1 Breuken in berekeningen (vervolg) 1."— Transcript van de presentatie:

1

2 Domein Verhoudingen 1 Breuken in berekeningen (vervolg) 1

3 2 Bereken zonder rekenmachine (1) Een vijfde d eel van een bedrag is € 6,-. Bereken het hele bedrag. deel = € 6,- deel is het hele bedrag, want Het hele bedrag = 5 x € 6,- = € 30,- of: 1 5 = 6 1 x 5 1 = € 6,- ÷ € 30, = 1

4 3 Bereken zonder rekenmachine (2) Twee derde d eel van een bedrag is € 10,-. Bereken het hele bedrag. deel = € 10,- deel = € 10,- ÷ 2 = € 5,- deel is het hele bedrag, want Het hele bedrag = 3 x € 5,- = € 15,- of: 2 3 = 10 1 x 3 2 = € 10,- ÷€ 15, = = 30 2

5 4 Bereken zonder rekenmachine (3) Drie zevende deel van een getal is 27 Bereken twee derde d eel van dat getal. deel = 27 deel = 27 ÷ 3 = 9 deel is het hele getal, want Het hele getal = 7 x 9 = 63 deel van 63 = 63 ÷ 3 = 21 deel van 63 = 2 x 21 = 42 of: = x 2 3 = 27 1 = 27 ÷ 42 x 7 3 x 2 3 = 378 9

6 5 Bereken zonder rekenmachine (4) 200 mensen, waarvan ¼ deel Belgisch, 1/5 deel Duits, ½ deel Deens en de rest is Nederlands. Zet de groepen op volgorde van grootte. Be = ¼ x 200 =50 Du = 1/5 x 200 =40 De = ½ x 200 = ,-- + Totaal190 Ne = 200 – 190 = 10 Volgorde: Ne, Du, Be, De

7 6 Breuken rangschikken op grootte Maak van elke breuk een decimaal getal: 2/3= 3/5= 4/7= 7/10= Volgorde klein  groot: Of maak de breuken gelijknamig, met noemer 0,67(eventueel staartdeling!) 0,60 0,57(eventueel staartdeling!) 0,

8 7 Uren en minuten Werkuren Dick van Bommel: maandag4 uur en 15 minuten dinsdag6 uur en 30 minuten woensdag8 uur donderdag8 uur en aan overuren: 2 uur en 15 minuten vrijdag8 uur en aan overuren: 1 uur en 45 minuten Dick krijgt per uur € 5,- uitbetaald. Voor overuren krijgt Dick per uur 50% meer betaald. Bereken het geldbedrag dat Dick voor deze week ontvangt. Normale uren:4,25 + 6, = 34,75 uur Overuren:2,25 + 1,75 = 4 uur Uitbetaling:normaal = € 5,- per uur. overwerk = 1,5 x € 5,- = € 7,50 per uur Betaling: 34,75 x € 5,- + 4 x € 7,50 =(onder elkaar zetten!) € 203,75

9 8 te maken opgaven werkschrift Bestudeer: De aantekeningen (de gemaakte voorbeelden) Maak: Opdrachten xx, xx, xx, xx, xx, xx


Download ppt "Domein Verhoudingen 1 Breuken in berekeningen (vervolg) 1."

Verwante presentaties


Ads door Google