De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Domein Meten en Meetkunde 11 Maten Tijdmaten Tijdmaten 1 uur =60 minuten 1 minuut =60 seconden 1 seconde =1/60 minuut 1 minuut =1/60 uur Een halfuur.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Domein Meten en Meetkunde 11 Maten Tijdmaten Tijdmaten 1 uur =60 minuten 1 minuut =60 seconden 1 seconde =1/60 minuut 1 minuut =1/60 uur Een halfuur."— Transcript van de presentatie:

1

2 Domein Meten en Meetkunde 11 Maten Tijdmaten

3 Tijdmaten 1 uur =60 minuten 1 minuut =60 seconden 1 seconde =1/60 minuut 1 minuut =1/60 uur Een halfuur =minuten Een kwartier =minuten Een kwartier =seconden Een etmaal =uur Een week =dagen Een week =uren Een kwartaal =maanden Een kwartaal =weken 2 Uur 60Minuut 60Seconde

4 3 Een jaar heeft: dagen Behalve in een schrikkeljaar 366 dagen Jaren deelbaar door 4 (eeuwjaren alleen als ze deelbaar zijn door 400) Bijv. 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 enz. kwartalen maanden weken

5 4 De dagen van een maand Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December 31 28(schrikkeljaar 29) Knokkelmethode!!

6 Voorbeelden 2,5 uur = minuten 256 minuten = uur en minuten sec = minuten sec = uur sec =uur enminuten en seconden ÷ = 7,… uren Over – 7 • = 920 seconden 920 ÷ 60 = 15,… minuten Over 920 – 15 • 60 = 20 seconden 5 2,5 • 60 = ÷ 60 = 4, – 4 • 60 = ÷ 60 = ÷ = 24,5Of ÷ 60 = 24, Controle berekening: 7 • •

7 Je leent op 19 mei een boek voor 28 dagen. Wanneer moet je het terugbrengen? Mei = 31 – 19 = 12 dagen Juni = = 16 dagen  16 juni Je leent op 17 juni een boek voor 19 dagen. Wanneer moet je het terugbrengen? Juni = 30 – 17 = 13 dagen Juli = = 6 dagen  6 juli Je hebt een boek 14 dagen geleend en moet het inleveren op 9 september. Wanneer heb je het gehaald? Sept = 9 dagen, over 14 – 9 = 5 dagen Aug = = 26  26 aug Je hebt een boek 40 dagen geleend en moet het inleveren op 6 november. Wanneer heb je het gehaald? Nov en okt = = 37 dagen; 3 dagen over Sep = = 27  27 sep 6

8 Domein Meten en Meetkunde 7 Maten Snelheidsmaten 7

9 Snelheidsmaten 1 m/s =3,6 km/h 1 km/h =1 ÷ 3,6 = 0,278 m/s Reken 120 km/h om naar m/s. a) Met het omrekenschema: 120 km/h =m/s b) Met een meer logische berekening: 120 km/h betekent: 120 km afleggen in 1 uur Afstand in m: 120 km = Tijd in s: 1h = Snelheid in m/s = 8 m/s 3,6 km/h 120 ÷ 3,6 = 33, m 60 • 60 = s Snelheid = afstand ÷ tijd ÷ = 33,3 m/s

10 Snelheidsmaten 1 m/s =3,6 km/h 1 km/h =1 ÷ 3,6 = 0,278 m/s Reken 10 m/s om naar km/h. a) Met het omrekenschema: 10 m/s = km/h b) Met een meer logische berekening: 10 m/s betekent: 10 m afleggen in 1 sec Afstand in km: 10 m = Tijd in h: 1 s = Snelheid in km/h = 9 m/s 3,6 km/h 10 • 3,6 = 36,0 Snelheid = afstand ÷ tijd 0,010 km 1 ÷ 60 ÷ 60 = 0, h 0,010 ÷ 0, = 36,0 km/h

11 Voorbeeld Het wereldrecord op de marathon (42 km en 195 m) is 2:03:38 h. Bereken de snelheid van Patrick Makau in m/s en in km/h. In m/s : Afstand in m = m Tijd in s = 2 • • = = s Snelheid in m/s = ÷ = 5,69 m/s In km/h : Snelheid in km/h = 5,69 • 3,6 = 20,48 km/h Of een logische berekening : Afstand in km = 42,195 km Tijd in uren = ÷ ÷ = 2, h Snelheid in km/h = 42,195 ÷ 2, = 20,48 km/h 10 Snelheid = afstand ÷ tijd

12 Voorbeeld Het wereldrecord op de 100 m is 9,58 s. Bereken de snelheid van Usain Bolt in m/s en in km/h. In m/s : Afstand in m = 100 m Tijd in s = 9,58 s Snelheid in m/s = 100 ÷ 9,58 = 10,44 m/s In km/h : Snelheid in km/h = 10,44 • 3,6 = 37,58 km/h Of een logische berekening : Afstand in km = 0,1 km Tijd in uren = 9,58 ÷ = 0, h Snelheid in km/h = 0,1 ÷ 0, = 37,58 km/h 11 Snelheid = afstand ÷ tijd

13 12 te maken opgaven werkschrift Bestudeer: De aantekeningen (de gemaakte voorbeelden) Maak: Opdrachten xx, xx, xx, xx, xx, xx


Download ppt "Domein Meten en Meetkunde 11 Maten Tijdmaten Tijdmaten 1 uur =60 minuten 1 minuut =60 seconden 1 seconde =1/60 minuut 1 minuut =1/60 uur Een halfuur."

Verwante presentaties


Ads door Google