De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verwaarden van reststromen Technische mogelijkheden Netwerkbijeenkomst Circulaire Economie - Maak winst met reststromen 7 april 2015, Jan Broeze.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verwaarden van reststromen Technische mogelijkheden Netwerkbijeenkomst Circulaire Economie - Maak winst met reststromen 7 april 2015, Jan Broeze."— Transcript van de presentatie:

1 Verwaarden van reststromen Technische mogelijkheden Netwerkbijeenkomst Circulaire Economie - Maak winst met reststromen 7 april 2015, Jan Broeze

2 WRAP: one third of all food that has been produced ultimately ends up as waste

3 Reststromen uit verwerkende industrie (massa % van gewas) type of foodproduction process% of input Fishcanning30-65% filleting + smoking50-75% Meatbeef slaughtering40-52% pig slaughtering30-40% poultry slaughtering30-40% dairy productsmilk, butter, cream0% yoghurt production2-6% cheese production85-90% fruits & vegetablesjuice production30-50% vegetable oil40-70% commoditiescorn starch40-45% potato starch80% wheat starch50% beet sugar production86% source: ec.europa.eu/Eurostat

4 Optie 1: Vermijd/minimaliseer verlies/nevenstroom

5 Optie 2: hoogwaardige benutting Meeste reststromen worden wel benut: ● veevoeders ● bio-energie ● ingrediënten voor voedsel ● pharma ● bio-materialen ●...

6 Uitdagingen voor hoogwaardige benutting (bijvoorbeeld voor voedseltoepassingen) ● Denaturatie van eiwitten t.g.v. intensief proces ● Moeilijk te voldoen aan eisen van voedselveiligheid? ● Noodzaak van ontwikkeling van nieuwe markt? ● Schaal-nadelen t.o.v. grootschalige productie elders? ●...

7 Praktisch voorbeeld: milde vet-rendering (Ten Kate Vetten + Gelita) Traditioneel renderingsproces Hoge temperaturen -> hoog vet-rendement lage kwaliteit eiwitten (denaturated) Innovatief, mild scheidingsproces Milde temperaturen -> hoge kwaliteit vetten voedsel-waardige eiwitten Hoog waterverbruik -> verlies van eiwitten hoge afvalwaterbelasting opgelost: isolatie van de eiwitten uit proceswater

8 Voorbeeld: mango-pitten (Afrika) Mango is goede bron voor mango boter/olie ● markt: cosmetica ● indicatieve waarde: US$3000 per metric ton ● mango boter en olie zijn alternatieven voor cacao boter ● huidige status:  mango boter wordt toegepast in veel cosmetica producten  sourcing voornamelijk uit grootschalige productie- regio’s: India en andere ZO Aziatische landen Extractie proces: solvent extractie te kapitaals-intensief oplossing: kan aangehaakt worden bij shea-boter industrie zelfde proces zelfde markt-segment

9 Voorbeelden: ingrediënten voor soep uit bijproducten ● bloemkoolharten ● blancheervocht van champignon-conserven industrie

10 Voorbeeld: hergebruik onverkocht brood als ingrediënt voor nieuw brood Gangbare verwaarding onverkocht brood drogen -> veevoeders of: verbranden voor warmteproductie Sonneveld Bakkerijgrondstoffen: zuurdesem starter voor fermentatie van ‘oud’ brood Het product vervangt een deel van de ingrediënten

11 Duurzaamheidsanalyse: vergelijk eco-efficiency van valorisatie brood-restanten

12 Doorkijk naar nieuwe ontwikkelingen ● Milde processen -> hogere kwaliteit bijproducten ● Nieuwe routes: insekten, algen,... ● Downscaling van technologie -> verbeterde haalbaarheid bij de schaalgrootte van nevenstromen ● Bio-chemicals (vooral bij grootschalige, homogene materiaal-stromen) ● Focus vooral niet alleen op technologie!

13 Stappenplan voor bijproduct verwaarding 1 chain analysis 2 by-product composition 3 potential applications 4 technological options 5 practical viability 6 ranking / prioritising 7 process development practical innovation yyy practical innovation xxx 1. Collect practical data/information: existing chain + by-products current applications + market + prices by-products reasons + preconditions for alternative valorisations 2. Analyse relevant components + levels in the by-products. Use data from industries, literature or expert judgements. 3. Generate long-list of potential applications / markets: processed by-products or isolated components. Verify what has been tried before + reasons for failure. 4. Elaborate technological options + restrictions: basic technology options per listed idea basic estimate of feasibility & sustainability 5. Elaborate considerations for viability per idea: legal issues, food/feed safety existing processing facilities, logistics, market access advantage: what makes the idea feasible? 6. Selection of short-list of ideas by (industry) stakeholders: based on elaborations of above issues 7. Process & product development (follow-up R&D): keep in mind safety, sustainability, market / consumer acceptance develop strategy for production, marketing, growth,... expert brainstorm literature scan stakeholder involvement producer of the by-product potential end-users potential technology suppliers conditions for success Changing external conditions (legislation, market situation,...). End-user involvement at product development stage: become a problem owner. Competitive advantage (price, added value,...). Adequate strategy for start and growth of the new chain. Access to existing processing equipment, logistic infrastructure and/or market access. practical examples Trader in commodity half- products has low interest in product with alternative properties. Producers of consumer products, however, can utilise specific properties for product innovations. Avocado oil production was developed by olive oil industry (using existing processing equipment and market access). BSE crisis stimulated sourcing of gelatin from alternative animal by- products. stepexplanation Prevent early involvement of end-users or technology suppliers (if they would narrow the search domain). Transform production- driven system (common for a by-product) to market-oriented production. This work was supported by EU through the FP7 cooperation project NAMASTE-EU ‘New Advances in the integrated Management of food processing wAste in India and Europe: use of Sustainable Technologies for the Exploitation of by-products into new foods and feeds’ under Grant Agreement no Shea butter industry in Africa considers production of mango butter (same extraction process and market)

14


Download ppt "Verwaarden van reststromen Technische mogelijkheden Netwerkbijeenkomst Circulaire Economie - Maak winst met reststromen 7 april 2015, Jan Broeze."

Verwante presentaties


Ads door Google