De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio. Gemeente bestuur Provincie bestuur Landelijk bestuur: overheid (paragraaf 7.2)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio. Gemeente bestuur Provincie bestuur Landelijk bestuur: overheid (paragraaf 7.2)"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio

2 Gemeente bestuur Provincie bestuur Landelijk bestuur: overheid (paragraaf 7.2)

3 Taken van de gemeente: regelt zaken die invloed hebben op de eigen inwoners. Bijv:

4

5

6 Net als elk bestuur in Nederland bestaat het uit 2 delen: Gemeenteraad Dagelijks bestuur: wethouders en burgemeester

7 Hiervoor zijn elke 4 jaar verkiezingen. Beslist wat er moet gebeuren in de stad. Zij komen 1x per week bij elkaar. Dit is geen fulltime- job!

8 Burgemeesters en wethouders. Uit de gemeenteraad worden de wethouders gekozen. Zij moeten besluiten van de gemeenteraad uitvoeren. Wethouders doen voorstellen en voeren ze uit, als de gemeenteraad ze goedkeurt. Dit is dan voor 4 jaar hun dagelijkse werk! De gemeenteraad controleert of alles goed wordt gedaan.

9

10 Voorzitter gemeenteraad Leidt de vergaderingen Aanwezig bij officiële gebeurtenissen Hoofd politie en brandweer. Wordt aangewezen door de koningin.

11 De gemeente mag alles zelf regelen, zolang dit past binnen de plannen die de provincie heeft gemaakt.

12 Bepaald waar er gebouwd mag worden. Waar komen wegen, havens en spoorlijnen. Controleert milieuwetten in gemeenten. Regelt watergebruik in provincie. Bekijkt werkgelegenheid. Houdt de landbouw in de gaten. Controleert regels van gemeenten.

13 Bestaat ook weer uit 2 delen: uitvoerend en controlerend!

14 Worden om de 4 jaar gekozen door de inwoners van de provincie. Provinciale staten nemen de beslissingen. Het bestuur dat de beslissingen neemt is altijd het bestuur dat door inwoners wordt gekozen. Dat is democratie!! Ze kiezen zelf het dagelijkse bestuur van de provincie: ze kiezen dus zelf degene die de beslissingen moeten uitvoeren.

15 Gedeputeerde Staten + Commissaris van de koningin. Gedeputeerde Staten voeren de beslissingen uit.

16 Provinciale staten nemen de beslissingen. Gedeputeerde Staten voeren de beslissingen uit. Commissaris van de koningin wordt door de regering benoemd. Voorzitter van de beide groepen en leidt de vergaderingen.

17 Gemeente Dagelijkse bestuur: voert de beslissingen uit. Provinciale staten Provincie Algemeen bestuur: neemt de beslissingen Gemeenteraad Burgemeester en wethouders Gedeputeerde Staten en Commissaris van de Koningin Landelijk bestuur Eerste en Tweede Kamer Ministers en minister- president

18 Einde paragraaf 7.1


Download ppt "Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio. Gemeente bestuur Provincie bestuur Landelijk bestuur: overheid (paragraaf 7.2)"

Verwante presentaties


Ads door Google