De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.

Verwante presentaties


Presentatie over: "2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws

4 3/9 In iedere gemeente, moeten veel zaken geregeld worden op het gebied van o.a. wonen, werken, verkeer, milieu en recreatie. Het dagelijks bestuur van een gemeente bestaat uit een burgemeester en wethouders, dit wordt het college van B. & W. genoemd. Het is hun taak plannen te bedenken en beslissingen uit te voeren. Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad, deze is er om de plannen van B. & W. te wijzigen, goed te keuren of af te keuren. Ook controleren ze de uitwerking van de goedgekeurde plannen, ze controleren dus B. & W. Uiteraard mogen ze dus ook zelf met eigen plannen komen.

5 4/9 Voordelen - Invloed van de burgers - Meer inzet van de burgemeester - Verschillende stemmogelijkheden - Spreiding van de verantwoordelijkheid Nadelen - Er zijn maar 2 kandidaten - Waarschijnlijk een kleine opkomst - Burgers weten weinig over de politiek - Minderheden zullen minder rechten hebben

6 5/9 René wil zich inzetten voor een veilige en welvarende stad. Hij wil dat mensen zich thuis voelen en dat ze prettig kunnen sporten en uitgaan. René is wethouder van Tilburg geweest en heeft ervaring met de cultuur die heerst in een grote organisatie. Hij is bereid om veel te doen voor deze moderne en ondernemende stad. Hij wil net als in Tilburg veel tot stand brengen zoals, extra banen, een opgeknapt centrum en een financieel gezonde gemeentelijke begroting.

7 6/9 Jan wil een betrokken en bereikbare burgemeester zijn. Hij is burgemeester geweest van Schipluiden en Ridderkerk en wil gebruik maken van zijn 18-jarige ervaring. Jan wil werken aan een stad die in balans blijft. Zoetermeer moet sociaal en economisch bereikbaar blijven voor iedereen. Hij wil samen met de inwoners van deze stad ervoor zorgen dat we trots kunnen zijn op de stad en ons hier thuis kunnen voelen.

8 7/9 De strijd tussen de kandidaten De Zoetermeerse burgemeester Luigi van Leeuwen gaat 1 februari 2004 met pensioen. Voor zijn opvolging is een referendum uitgeschreven. Op woensdag 3 december kunnen alle stemgerechtigde Zoetermeerders naar het kiesbureau om hun keuze te maken uit twee kandidaten. Deze werden 28 oktober gepresenteerd: de Tilburgse oud-wethouder René van Diessen van de VVD en de Ridderkerkse burgemeester Jan Waaijer van het CDA.

9 8/9 Van de burgemeesterskandidaten is niets meer te zien: de verleiding van zo'n groot plakbord is voor menig club te groot. De posters van het burgemeestersreferendum op 3 december in Zoetermeer zijn op een aantal plaatsen overgeplakt, onder meer op de Zwaardslootseweg. Dat is verboden, maar er staat geen straf op. De gemeente gaat nieuwe referendumposters plakken. Een woordvoerster vreest dat ook die weer overgeplakt worden.

10 9/9 Kijk op www.zoetermeer.nl/burgemeestersreferendum Wij hopen je hierbij genoeg informatie te hebben gegeven. Kijk op onderstaande site voor meer informatie en het laatste nieuws. Ook kun je hier als jongere stemmen.


Download ppt "2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws."

Verwante presentaties


Ads door Google