De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorbeeldvragen examen geschiedenis

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorbeeldvragen examen geschiedenis"— Transcript van de presentatie:

1 Voorbeeldvragen examen geschiedenis
Kerstmis 2014

2 Voorbeeldvragen Beste leerling, Tracht eerst de vragen op te lossen en je eigen kennis te toetsen alvorens de antwoorden op te zoeken. Veel succes met de examens! J. Smekens

3 Enkele voorbeeldvragen
Uit het voormalige Romeinse Rijk komen drie beschavingen voort, dewelke? Wat verstaan we onder het ancien régime? Waarom zijn er zoveel Griekse invloeden te vinden in Byzantium?

4 Enkele voorbeeldvragen
Hoe zorg je er voor dat alle onderdanen met elkaar kunnen samenleven? Wat is het Oosters Schisma en zijn er daar vandaag de dag nog overblijfselen van?

5 Wat verschilt er tussen beide afbeeldingen en wat betekent dat?

6 Voorbeeldvragen Wie roept in West-Europa op tot de kruistochten (naam)? + Waarom (echte reden en zogezegde reden).

7 Voorbeeldvragen Wat wordt er afgebeeld? Waar kunnen we dit plaatsen?

8 Voorbeeldvragen Welke redenen kan je opsommen voor de Germaanse volksverhuizingen? Welke redenen hebben mensen vandaag de dag om te migreren?

9 Antwoorden Uit het voormalige Romeinse Rijk komen drie beschavingen voort, dewelke? Frankische rijk Byzantijnse rijk Arabische moslimrijk

10 Antwoorden Wat verstaan we onder het ancien régime?
De periode van 500 tot 1789. Begin valt samen met de vroege middeleeuwen, einde valt samen met het begin van de nieuwste tijd.

11 Antwoorden Waarom zijn er zoveel Griekse invloeden te vinden in Byzantium? Byzantium is gesticht op de overblijfselen van de Griekse kolonie Byzantion. Het strekte zich uit over Griekenland en de Balkan. Vandaar Griekse invloeden.

12 Antwoorden Hoe zorg je er voor dat alle onderdanen met elkaar kunnen samenleven? Je hebt wetten nodig. Je moet deze wetten optekenen (wetboeken) zodat ze doorheen heel het rijk dezelfde zijn (uniformiteit en geen willekeur mogelijk) Vbn: Corpus Juris Civilis en Lex Salica

13 Antwoorden Wat is het Oosters Schisma en zijn er daar vandaag de dag nog overblijfselen van? Het Oosters Schisma (1054) was een scheiding van de Grieks-orthodoxe en Rooms-katholieke kerk (zowel op religieus als cultureel vlak). Overblijfselen Oost-Europa – cyrillisch schrift en behoort nog steeds tot de Gr.-orthodoxe kerk.

14 Wat verschilt er tussen beide afbeeldingen en wat betekent dat?
Aya Sofia - Minaretten  moskee Haghia Sophia - Geen minaretten  christelijke kerk In 1453 vallen de Turken Constantinopel binnen. Byzantium valt en wordt islamitisch.

15 Voorbeeldvragen Wie roept in West-Europa op tot de kruistochten (naam)? Paus Urbanus II, in 1095 Waarom? Om de Byzantijnse christenen te helpen, land terug te geven. Het Oosters Schisma ongedaan maken en daardoor zijn eigen macht te verstevigen.

16 Voorbeeldvragen Wat wordt er afgebeeld? Een Azteekse drijvende tuin
Waar kunnen we dit plaatsen? Precolumbiaanse culturen, landbouwsamenleving.

17 Voorbeeldvragen Meest voorkomende redenen: Financiële problemen
Redenen Germanen Redenen nu Rijkdom zoeken binnen R.R. Grond Veiligheid zoeken (Hunnen) Gunstiger klimaat Eerstegeboorterecht Kennen de zwakte van het R. leger Meest voorkomende redenen: Financiële problemen Politieke problemen (lees: oorlog)


Download ppt "Voorbeeldvragen examen geschiedenis"

Verwante presentaties


Ads door Google