De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Schaakles voor beginners

Verwante presentaties


Presentatie over: "Schaakles voor beginners"— Transcript van de presentatie:

1 Schaakles voor beginners
Verzorgd door schaakclub Volendam Reinier Bodemeijer (versie 2014)

2 De stukken Uitleggen: Diverse soorten.
Staunton (1849) introduceerde nieuwe uitvoering schaakstukken. Organiseerde eerste internationale schaaktoernooi.

3 Het onstaan van het spel – Chaturanga (600 na Christus)
Raadsheer (Koningin of dame) Voetsoldaten (Pionnen) Koning (koning) Gevechtswagen (toren) Het paard (paard) De Olifant (loper) Koning Chaturanga. Wilde jagen oorlog voeren. Zijn onderdanen vonden dat niet fijn. De raadsheer verzon een spel die moet lijken op een oorlog.

4 De graankorrels van Sessa
meer dan 18 triljoen (264 – 1 = ) graankorrels op het schaakbord gelegd moeten worden: vele malen meer dan de hele wereldproductie bij elkaar.

5 Begin van het spel Koning Dame of Koningin Toren Paard Loper Pionnen

6 Loop van de koning Hij kan zowel recht als schuin naar de omringende velden, maar altijd maar één stapje.

7 Loop van de toren Hij gaat recht en zover als hij wil, maar hij mag niet over andere stukken springen.

8 Loop van de loper De loper mag alleen schuin (diagonaal). Net als een toren kan de loper in één zet verre sprongen maken.

9 Loop van de dame Ze mag hetzelfde als de toren en de loper. Ze mag dus zo ver ze wil, zowel recht als schuin.

10 De kracht van de dame De dame in het midden heeft 27 (= 3x 7 +6) mogelijkheden in 1 zet als de dame in het centrum staat.

11 Loop van het paard Twee in een van de vier richtingen en één opzij. Een paard mag als enige over een ander stuk springen.

12 Paardensprong Naar hoeveel velden kan een paard springen?

13 Loop van de pion Pion op begin rij: 1 vooruit of twee vooruit.
Anders 1 vooruit per zet.

14 Slaan door pion De pion kan 1 stapje schuin naar voren bewegen, maar alleen om een stuk te slaan.

15 En passant slaan Wanneer een pion de dubbele stap neemt vanaf de beginpositie, en hierbij terecht komt op een vlakje direct naast een vijandige pion, dan heeft deze vijandige pion de mogelijkheid tot en passant slaan.

16 Wat kan ik zetten met witte pionnen?
Op de groene velden kan ik mijn witte pion plaatsen. De rode velden zijn niet te bereiken omdat die bezet zijn. De pion is geblokkeerd.

17 Promotie pion Promotie van een pion: Wanneer het een speler lukt om een pion helemaal aan de overkant van het bord te krijgen, dus een witte pion op rij 8 of een zwarte pion op rij 1, dan mag de speler deze pion promoveren. De pion wordt vervangen door een ander stuk (toren, paard, loper of een dame)

18 Stukken slaan Alle stukken kunnen worden geslagen. De geslagen stukken verdwijnen van het bord. Schaakboksen is een sport die, zoals de naam al zegt, de denksport schaken combineert met de vechtsport boksen. Het is een door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh geïntroduceerde sport. Door de strips van Enki Bilal geïnspireerd heeft Rubingh in Berlijn in 2003 de eerste schaakbokswedstrijd georganiseerd

19 Schaak zetten Zwart geeft schaak de loper. Wit moet schaak opheffen.

20

21 Doel van het spel / Schaakmat
Schaakmat zetten van de tegenstander Een speler staat schaakmat als schaak niet meer opgeheven kan worden.

22 Wit zet schaakmat op drie manieren.

23 Zwart voorkomt schaakmat

24 Pat en remise Remise = onbesliste partij, gelijk spel.
Pat = de speler die aan zet is kan geen reglementaire zet doen en staat niet schaak.

25 Rokade Bij het rokeren zet je de koning twee velden naar links of naar rechts, in de richting van de toren waarmee je rokeert, en je laat de toren als het ware over je koning heen "springen". Je zet de toren vervolgens op het veld naast je koning.

26 Lange en korte rokade Linksboven de positie vóór de lange rokade van zwart en de korte rokade van wit. Rechtsboven de positie ná de lange rokade van zwart en de korte rokade van wit.  Linksonder de positie vóór de korte rokade van zwart en de lange rokade van wit.  Rechtsonder de positie ná de korte rokade van zwart en de lange rokade van wit.

27 Wel of niet rokeren? de koning en de corresponderende toren hebben beide nog geen zet gedaan. er staan geen stukken tussen de koning en de toren. de koning staat niet schaak op het oorspronkelijke veld of op het veld waar hij over beweegt of op het veld waarop hij eindigt. de toren mag wel aangevallen staan. 

28 Magnus Carlsen tegen Hans Böhm.
Ieder 1 minuut bedenktijd op de klok. Magnus Carlsen (1990) is een Noorse schaker, die reeds op jonge leeftijd doordrong tot de wereldtop. Hij werd op 26 april 2004, toen hij pas 13 jaar oud was, grootmeester wereldkampioen. Hans Böhm (1950) werd bekend als schaker, schrijver/journalist en presentator. Internationaal schaakmeester (1975)

29 Schaken.palingcity.nl Hoe nu verder ?
Schaak instuif in de Pius X (zondag 8 maart 11:00) Scholenschaak (zondag 15, 22, 29 maart 11:00) Wekelijks jeugdschaken in de PX (woensdag 19:00) Schaken op internet Computerschaak Deze informatie is te vinden op internet: Schaken.palingcity.nl

30


Download ppt "Schaakles voor beginners"

Verwante presentaties


Ads door Google