De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toolbox: EHBO voor Dummies

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toolbox: EHBO voor Dummies"— Transcript van de presentatie:

1 Toolbox: EHBO voor Dummies
Is er meer dan pleisters en 112? Vraag om stilte en om aandacht. Heb je die, begin dan meteen! Verwelkom iedereen Stel jezelf voor Geef aan waar deze toolbox over gaat klik

2 niet: wel: EHBO voor Dummies Omdat: Doel van deze toolbox is
Waarom? Omdat: EHBO, ook door leken, pijn en leed kan verzachten en zelfs levens kan redden. niet: Doel van deze toolbox is volleerde EHBO-ers van jullie te maken. Leg uit dat EHBO belangrijk is. klik Vertel dat je ook zonder diploma EHBO kunt verlenen. klik Maak helder dat je met deze toolbox geen EHBO Oranje Kruis krijgt. klik Laat zien dat met de tips & trucs in deze toolbox belangrijk voorwerk gedaan kan worden tot het moment dat de professionele hulpverlening het over neemt. klik wel: Doel van deze toolbox is wat praktische tips & trucs door te geven, waarmee je snel en adequaat de eerste stappen richting professionele hulpverlening kunt zetten.

3 EHBO voor Dummies Wat gaan we dan doen?
1. Welke hulpmiddelen heb je voorhanden? 2. De allereerste handelingen (wanneer je door hebt dat er iets is gebeurd) Gewoon voorlezen bij het kliksgewijs laten verschijnen van de tekstblokjes. klik 112, wat kan je daar mee? Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

4 EHBO voor Dummies 1. Waar moet je het mee doen?
GBV (= Gezond BoerenVerstand) omstanders/voorbijgangers klik GBV betekent vooral: niet in paniek raken (daar heeft het SO helemaal niets aan), en improvisatievermogen. Als het maar even kan, roep dan iemand erbij. Multi-tasken is normaal al lastig, maar in een stress-situatie bijna onmogelijk! Een telefoon spreekt voor zich. Neem dat ding altijd voldoende opgeladen mee als je aan het werk gaat. In de veldwerkbussen en in de poolauto's zitten ze standaard. Rij je anders, leen dan een NOOD-ZAK bij het ServicePunt. telefoon EHBO-doos

5 EHBO voor Dummies 2. De allereerste handelingen
De LMRA v/d EHBO: sta even stil en bezint eer Ge begint! Stel jezelf eerst voor, vraag om reactie, wat er aan de hand is. Zijn er anderen in de buurt? Vraag iemand bij je te blijven. Hulp verlenen is heldenwerk. Maar aan dode helden heeft niemand wat; ook het slachtoffer niet. klik Is het SO bewusteloos, dan kom je daar zo wel achter. Is het SO bij bewustzijn, dan is het voor hem/haar goed te weten wat je komt doen. klik Zeker bij niet-reageren van het slachtoffer, maar ook bij paniekerig of agressief reageren kan het enorm van pas komen iemand bij je te hebben. Ook kan hij/zij hulp gaan inroepen, terwijl bij het slachtoffer blijft. klik In het lichaam van een SO kan van alles beschadigd zijn. Verslepen kan dan fatale gevolgen hebben. klik Onderkoeling is een veel groter gevaar dan je denkt; zeker voor mensen met groot fysiek trauma. Onderkoeling treedt ook veel sneller op dan je denkt. Een kwartier liggen op de koude grond kan de overlevingskans al verkleinen. Wees creatief: gebruik jas, deken, afdekzeil, plastic folie, zakken etc. klik Iemand kan wel dorst hebben, maar zal van een uurtje uitstel echt niet dood gaan. Van flink verslikken, en/of vervolgens enorm hoesten, kan er van binnen wel alles gebeuren. klik Oorzaak hitte of oorzaak chemisch, het maakt niet. Langdurig koelen (liefst met zacht stromend en niet al te koud schoon water is ideaal. Maar koud en wellicht niet al te schoon slootwater is uiteindelijk beter dan niet koelen. klik Misschien wel de allerbelangrijkste tip voor een leken EHBO-er. M.u.v. acuut dreigend gevaar, ga je iemand niet verslepen! Zorg ervoor dat iemand niet (teveel) afkoelt. Een slachtoffer niet laten drinken, al vraagt ‘ie er zelf om. Brandwonden, klein of groot, koelen, en langdurig (> 15 min.). Laat een slachtoffer NOOIT ALLEEN!!!

6 EHBO voor Dummies 3. 112, wat kan je daarmee?
Les A t/m Z over bellen naar 112: gewoon doen! 112 is er voor acute hulp in noodsituaties Spreekt voor zich. klik maar ook voor medisch advies. Dus bij twijfel over wat te doen, bel je 112!

7 EHBO voor Dummies 4. Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
Niet handelen is erger dan verkeerd handelen! Je hebt geen EHBO-diploma, dus hou het bij het voorgaande! Algemeen: Ga niet proberen de jurist uit te hangen! Verder dan dit moet je niet gaan. Dit is hard, alles wat dieper gaat, is per geval te beoordelen en voer voor juristen. Waar het om gaat, is dat je handelt vanuit goede bedoelingen. Letsel, vanuit voorgaande, kan je nooit aangerekend worden. Met schade, vanuit voorgaande, laat Movares je niet zitten.

8 G B V & K D D EHBO voor Dummies En dan nog ......
(Gezond Boeren Verstand) klik (en de rest gaat vanzelf) KDD staat voor Kijken – Denken – Doen Dit is de volgorde van handelen. Eigenlijk past het perfect bij het principe van de LMRA. ZIJN ER NOG VRAGEN? En bedankt voor jullie aandacht! & K D D (Kijken – Denken - Doen)


Download ppt "Toolbox: EHBO voor Dummies"

Verwante presentaties


Ads door Google