De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VOC, Grachtengordel, Rembrandt

Verwante presentaties


Presentatie over: "VOC, Grachtengordel, Rembrandt"— Transcript van de presentatie:

1 VOC, Grachtengordel, Rembrandt
Amsterdam in de 17de eeuw VOC, Grachtengordel, Rembrandt

2 In de 17de eeuw ontstond er langzaam een wereldeconomie
In de 17de eeuw ontstond er langzaam een wereldeconomie. De Republiek was daarin een belangrijke speler. De Atlas Major van Blaeu

3 Verenigde Oost-Indische Compagnie
De VOC werd opgericht in 1602 Gedwongen samenwerking kooplieden Kreeg ‘staatsrechtelijke bevoegdheden’ Gaf aandelen uit (was erg modern) In de Republiek had de VOC het monopolie op handel In 17e/18e eeuw was de VOC de grootste handelsonderneming ter wereld ondanks zware concurrentie Eind 18de eeuw ten ondergegaan aan corruptie en slecht managment.

4 Amsterdam: havenstad Waar nu het Centraal Station ligt, lag vroeger een zeearm waar het flink kon stormen: het IJ Schepen uit windstreken voeren in Amsterdam zo via het damrak naar de Dam, waar ze hun goederen konden verhandelen. Amsterdam was een stapelmarkt. Goederen werden hier opgeslagen en later verder verhandeld.

5 Amsterdam: handelskapitalisme
Op de Dam werden producten verhandeld. Maar eerst werd alles gewogen in de Waag. Kooplieden uit allerlei landen kwamen naar Amsterdam Om meer winst te maken sloegen kooplieden hun waar vaak op in een pakhuis, om vervolgens de wol of het zout op het juiste moment op de markt te kunnen verkopen

6 Amsterdam: grachtengordel
De handel in Amsterdam leidde in de 17de eeuw tot enorme welvaart én bevolkingsgroei. De stad moest worden uitgebreid. Voor de elite werden er drie halve cirkels van grachten en kleine stadspaleizen rondom de Dam gebouwd: de grachtengordel. Kooplieden hadden het voortaan voor het zeggen in Amsterdam.

7 Amsterdam: Grachtenpand Willet-Holthuysen
Virtuele rondleiding

8 Amsterdam: Rembrandt van Rijn
Rijke kooplieden sierden hun mooie grachtenpand graag op met schilderijen van landschappen, bijbelverhalen of portretten van henzelf. Rembrandts beroemdste schilderij is de Nachtwacht (1642). Het onderwerp, een schuttersstuk, was traditioneel. Maar de uitvoering van het schilderij was zeer onconventioneel: vol beweging, licht en schaduw. De kunstmarkt in Amsterdam was groot in de 17de eeuw. Dit is typisch voor de rijkdom van de Republiek in die tijd.

9 Opdrachten Maak opdracht 2, 5, 6 en 7 (6.1)

10 Tolerantie?

11 Maak deze vragen 1. Noem 3 verschillende oorzaken voor de ‘betrekkelijke tolerantie’ van de Republiek. 2. Er kwamen politieke, religieuze en economische mirgranten naar de Republiek. Beschrijf: wie deze drie soorten migranten precies waren en waarom zij naar de Republiek kwamen 3. Wat waren de gevolgen voor de Republiek van deze migratie?.


Download ppt "VOC, Grachtengordel, Rembrandt"

Verwante presentaties


Ads door Google