De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Orkaan Bij De Filipijnen Hoe ging het en wat is er gebeurt?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Orkaan Bij De Filipijnen Hoe ging het en wat is er gebeurt?"— Transcript van de presentatie:

1 Orkaan Bij De Filipijnen Hoe ging het en wat is er gebeurt?

2 Hoofdstukken Hulpverlening Filipijnen komt moeizaam op gang. Amerikaans marineschip vertrekt naar Filipijnen Nederlander Omgekomen Naomi Campbell helpt slachtoffers Filipijnen 'Filipijnse groei daalt door schade orkaan‘ Acties en gironummers om te helpen.

3 Hulpverlening Filipijnen Komt Moeizaam Op Gang. De hulpverlening aan de inwoners van de door een zware tyfoon getroffen gebieden op de Filipijnen begint langzaam op gang te komen. Zeker twee miljoen mensen in 41 provincies hebben hulp nodig. In totaal zijn 23.000 huizen met de grond gelijk gemaakt en grote delen van de Filipijnse kust zijn verworden tot grote bergen rommel. "In sommige gevallen is de vernietiging totaal", zei kabinetssecretaris Rene Almendras. Het officiële dodental is opgelopen tot ruim 1.770. Dat hebben de rampenautoriteiten in het Zuidoost- Aziatische land bekendgemaakt, meldden Filipijnse media maandag. Alleen al in de regio Eastern Visayas zijn inmiddels 1.660 doden geteld. De verwoeste kuststad Tacloban ligt in dat gebied. Volgens de officiële telling zijn bijna 2.500 mensen gewond geraakt. De autoriteiten vrezen dat het dodental zal oplopen tot boven de 10.000. Artsen zonder Grenzen stuurt de komende dagen 200 ton hulpgoederen naar het gebied op de Filipijnen dat door de orkaan Haiyan is getroffen. Het gaat om medisch en logistiek materiaal, zoals tenten en hygiënespullen, en materiaal om gewonden te verzorgen, hulpposten op te zetten en mensen te vaccineren tegen tetanus. Een van de vrachtvliegtuigen vertrekt vrijdag vanuit Nederland. Een eerste team van Artsen zonder Grenzen is op het eiland Cebu om de noden in kaart te brengen. Een aanvullend team van 30 medewerkers is onderweg naar het rampgebied.

4 Hulpverlening Filipijnen Komt Moeizaam Op Gang (2) De Filipijnse president Benigno Aquino III overweegt de staat van beleg of de noodtoestand uit te roepen. Als de noodtoestand wordt afgekondigd geldt een avondklok, patrouilleren er extra veiligheidstroepen en worden er controleposten opgezet. Volgens Unicef verloopt de hulpverlening moeizaam. "Het is erg lastig om de door de storm getroffen gebieden te bereiken, omdat de tyfoon grote schade heeft aangericht aan de infrastructuur en de communicatiesystemen", aldus Tomoo Hozumi van Unicef. Diverse landen hebben inmiddels hulp toegezegd. De Amerikaanse ambassadeur in Manilla Brian Goldbeck heeft direct 100.000 dollar (een krappe 75.000 euro) vrijgemaakt voor noodhulp. Het Amerikaanse leger heeft water, generatoren en een peloton mariniers naar het oosten van de Filipijnen gestuurd om hulp te verlenen. Twee transportvliegtuigen van de VS hebben noodvoorraden naar de zwaargetroffen stad Tacloban gebracht. De Australische regering heeft ruim 7 miljoen euro toegezegd en het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Medewerkers zijn naar de provincies Leyte en Samar gestuurd om de schade op te nemen. Bovendien wordt er veertig ton biscuits naar de Filipijnen gestuurd. Taiwan, dat ook te maken kreeg met noodweer als gevolg van Haiyan, maakte 150.000 euro vrij en Japan heeft een team hulpverleners gestuurd.

5 Amerikaans Marineschip Vertrekt Naar De Filipijnen. Het schip komt over twee of drie dagen aan voor de Filipijnse kust. De George Washington heeft vijfduizend militairen en meer dan tachtig vliegtuigen aan boord en lag voor de kust van Hongkong. Ook de Britten sturen een marineschip naar de Filipijnen voor hulp. Op de HMS Daring kan zeewater worden omgezet in drinkwater. Op het schip, dat momenteel voor Singapore ligt, zijn tweehonderd militairen gestationeerd. Het officiële dodental door de tyfoon Haiyan is inmiddels opgelopen tot ruim 1.770, maar de autoriteiten vrezen dat het uiteindelijke aantal doden boven de 10.000 zal liggen. Onder de slachtoffers is ook een 69-jarige Nederlandse man. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden, meldt de BBC maandagavond. Haiyan is een van de vijf zwaarste orkanen ooit. Het is zelfs goed mogelijk dat nog nooit een orkaan met zo'n kracht aan land is gekomen, meldt Weeronline maandag.

6 Nederlander Omgekomen. Door de tyfoon Haiyan is op de Filipijnen een 69-jarige Nederlandse man omgekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Het slachtoffer was met een groepje vrienden op duikvakantie bij Camanga Island. Hoe hij precies is omgekomen is onduidelijk. Buitenlandse Zaken meldt dat met zestien Nederlanders in het door de tyfoon getroffen land nog geen contact is geweest. Dit aantal wisselt snel. Het ministerie heeft wel contact met hun familieleden. Het officiële dodental door de tyfoon Haiyan is inmiddels opgelopen tot ruim 1.770, maar de autoriteiten vrezen dat het uiteindelijke aantal doden boven de tienduizend zal liggen. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden, meldt de BBC maandagavond. Alleen al in de regio Eastern Visayas zijn inmiddels 1.660 doden geteld. De verwoeste kuststad Tacloban ligt in dat gebied. Volgens de officiële telling zijn bijna 2.500 mensen gewond geraakt. Haiyan is een van de vijf zwaarste orkanen ooit. Het is zelfs goed mogelijk dat nog nooit een orkaan met zo'n kracht aan land is gekomen, meldde weeronline.nl maandag. Schade De economische schade die Haiyan heeft aangericht, bedraagt 12 tot 15 miljard dollar (9 à 11 miljard euro). Dat cijfer bracht Kinetic Analysis Corporation maandag naar buiten op basis van computerberekeningen. De schadepost staat gelijk aan ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het Aziatische land. Hoofdonderzoeker Charles Watson van Kinetic Analysis noemde de schade ''catastrofaal'' voor de Filipijnen. Volgens hem is mogelijk maar 10 tot 15 procent van de schadegevallen verzekerd. Ter vergelijking wees Watson op de schade van 50 miljard dollar die superstorm Sandy vorig jaar aanrichtte in met name New York en New Jersey. Dat bedrag is minder dan 1 procent van het Amerikaanse bbp en was bovendien voor meer dan de helft verzekerd.

7 Omgekomen Nederlander wilde op de boot blijven.


Download ppt "Orkaan Bij De Filipijnen Hoe ging het en wat is er gebeurt?"

Verwante presentaties


Ads door Google