De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat Wat moet je weten aan het eind van de les? - Wat de investituur is - Wat de Investituurstrijd was - Wat de rol van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat Wat moet je weten aan het eind van de les? - Wat de investituur is - Wat de Investituurstrijd was - Wat de rol van."— Transcript van de presentatie:

1 H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat Wat moet je weten aan het eind van de les? - Wat de investituur is - Wat de Investituurstrijd was - Wat de rol van paus Gregorius VII in de Investituurstrijd was Wat de rol van keizer Hendrik IV in de Investituurstrijd was Waar de geestelijkheid zich op ging richten vanaf de 12 de eeuw Waar de koningen zich op ging richten van de 12 de eeuw

2 H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat Tweezwaarden leer wereldlijke zaken Geestelijke zaken Maar wie had van beiden de hoogste macht? ( het primaat)

3 In de praktijk ging de strijd tussen beiden over het volgende… Wie mocht er bisschoppen benoemen? Tekenen van bisschoppelijke bisschoppelijke macht. macht. Het geven van deze van deze tekenen is de investituur. de investituur. Deze strijd heette daarom de investituurstrijd.

4 Investituurstrijd H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat Gregorius VII Ik ben de opvolger van Jezus op aarde Dus ik heb de hoogste macht!! En alleen ik mag bisschoppen benoemen. Ik heb net lekker een nieuwe bisschop in Milaan benoemd Hendrik IV Dan doe ik jou lekker in de BAN en dan hoor je niet meer bij de kerk en dan ga je naar de HEL!! De twee hoofdrolspelers in deze strijd waren:

5 Straks luisteren mijn onderdanen niet meer naar mij omdat ik niet in de hemel kom…. 1077: de gang naar Canossa Deze keer wint de paus

6 Einde Investituurstrijd -1122 Het besluit van Worms: alleen de paus mag bisschoppen benoemen. Belangrijk! Hiermee begint de scheiding van staat en kerk.

7 Waarom zou de koning er baat hebben gehad om bisschoppen te kunnen benoemen?

8 H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat Tweezwaardenleer wereldlijke zaken Geestelijke zaken Gaan door met centralisatie en staatsvorming Richten zich op strengere naleving van het christendom Ambtenaren Huurlegers Inquisitie Ketters Heksen


Download ppt "H4 Steden en staten §4.4 Kerk en staat Wat moet je weten aan het eind van de les? - Wat de investituur is - Wat de Investituurstrijd was - Wat de rol van."

Verwante presentaties


Ads door Google