De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PERSOONLIJKE VALBESCHERMING

Verwante presentaties


Presentatie over: "PERSOONLIJKE VALBESCHERMING"— Transcript van de presentatie:

1 PERSOONLIJKE VALBESCHERMING
TOOLBOXMEETING VEILIG WERKEN MET PERSOONLIJKE VALBESCHERMING

2 DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke risico’s en maatregelen m.b.t. het gebruik van persoonlijke valbeveiligingsmiddelen: Duidelijkheid te geven over de mogelijkheden en verschillen; Duidelijkheid te geven over het gebruik; Voorkomen van ongevallen met deze PBM’s; Voldoen aan arbowetgeving inzake voorlichting en onderricht.

3 Uitgangspunten bij persoonlijke valbeveiliging
Het gebruik van de juiste middelen; De toepassing op de juiste plek; Het hebben van voldoende kennis; Het accepteren van de onmogelijkheden; Een juiste houding en instelling; Periodieke inspectie; Aanwezigheid van reddingsmiddelen en mogelijkheden.

4 persoonlijke valbeveiligingsmiddelen
Harnasgordel; Positioneringslijn; Valbanddemper; Lijn voor valbeveiliging / vanglijn / veiligheidslijn; Valstopapparaat; Veiligheidshaken; Verbindingsmiddelen Touw.

5 HARNASGORDEL (1) Verschillende gebruiksmogelijkheden;
Voor elk gebruik controleren van de riemen, bevestigingen, sluitgespen en de stiksels; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

6 HARNASGORDEL (2)

7 POSITIONERINGSLIJN Harnasgordel;
Voor elk gebruik controleren van het touw, de bevestigingen en de stiksels; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; LET OP : dit item mag alleen als gebiedsbegrenzing en werkplek- positionering worden gebruikt en niet voor valbeveiliging; LET OP : de combinatie met de harnasgordel.

8 VALBANDDEMPER (1) Voor elk gebruik controleren van de stiksels;
Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

9 VALBANDDEMPER (2)

10 LIJN VOOR VALBEVEILIGING (1)
Voor elk gebruik controleren van het touw, de bevestigingen en de stiksels op de valbanddemper; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Controleer de connectors; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

11 LIJN VOOR VALBEVEILIGING (2)

12 VALSTOPAPPARAAT Voor elk gebruik controleren van de riem of staalkabel en de behuizing; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Controleer de remwerking; Zorg dat er voldoende vrije hoogte is, zonder obstakels.

13 VEILIGHEIDSHAAK Voor elk gebruik controleren van het geheel en met name de sluitingen; Controleer op vervormingen, slijtage, corrosie en schade door gebruik.

14 VERBINDINGSMIDDELEN Voor elk gebruik controleren van de banden en de stiksels; Controleer op scheuren, slijtage en schade door gebruik; Zorg voor voldoende constructieve borging bij gebruik als ankerpunt; LET OP: geen hijsmiddel !!

15 TOUW Voor elk gebruik controleren van het touw en de stiksels;
Controleer op slijtage en schade door gebruik; LET OP: geen hijsmiddel !!

16 LABEL Op elk persoonlijk valbeveiligingsmiddel
is tenminste het volgende aangegeven: Type naam of nummer; Fabrikant; Productiedatum; Betreffende EN-norm; CE-markering; Serienummer.

17 KEURING EN INSPECTIE (1)
Periodiek 1 x per jaar; Door een deskundig persoon. Na een val;

18 KEURING EN INSPECTIE (2)
Aandachtspunten tijdens de inspectie zijn: Controleren van de banden; Controleren van de stiksels.

19 KEURING EN INSPECTIE (3)
Aandachtspunten tijdens de inspectie zijn: Controleren van het touw; Controleren van de sluitingen; Controleren van de algemene werking.

20 ANKERPUNTEN (1) Veiligheidslijnen; Doodgewichtankerpunten;

21 ANKERPUNTEN (2) Veiligheidsogen; Railsysteem horizontaal.

22 ANKERPUNTEN (3) Railsysteem verticaal.

23 WAAR MOET MEN OP LETTEN BIJ EEN ANKERPUNT (1)
Gebruik het ankerpunt altijd in combinatie met een veiligheids- harnas en verbindingsmiddel; Controleer altijd de onderliggende constructie van het ankerpunt.

24 WAAR MOET MEN OP LETTEN BIJ EEN ANKERPUNT (2)
Controleer altijd de bijbehorende type aanduiding met hierop: Naam van de fabrikant / installateur; Identificatienummer van het product; Model en type aanduiding; Toepassingsgebied; Pictogram “lezen gebruiksaanwijzing”; Datum van installatie; Datum van volgende inspectie.

25 Vragen?

26 Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "PERSOONLIJKE VALBESCHERMING"

Verwante presentaties


Ads door Google