De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 OE OO O A AA E EE I IE UU U EU EI AU UI OE iegie aga oegoe iehie aha.

Verwante presentaties


Presentatie over: "A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 OE OO O A AA E EE I IE UU U EU EI AU UI OE iegie aga oegoe iehie aha."— Transcript van de presentatie:

1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 OE OO O A AA E EE I IE UU U EU EI AU UI OE iegie aga oegoe iehie aha oehoe iegie iesie asa oesoe iewie awa oewoe iesie iefie afa oefoe iejie aja oejoe iefie iezie aza oezoe iesjie asja oesjoe iezie ievie ava oevoe ienjie anja oenjoe ievie hied hid heed hed huud hud heud haad hied hoed hood hod had heid houd huid hoed

2 Twee jaar geleden ben ik op vakantie gegaan naar Florence in Italie. Ik heb daar 'n maand gezeten om 'n talencursus te doen om italiaans te leren. Om te kijken of ik italiaans 'n leuke taal vond, of ik dat wilde gaan studeren misschien.

3 Ik heb daar 'n maand gezeten. Ik heb heel veel van Florence gezien en van de omgeving van Florence. Ik moest iedere dag 's ochtends naar school toe van negen tot 1 ongeveer. En dan 's ochtends gingen we grammatica doen en daarna gingen we oefenen met praten en 's middags had ik vrij. Kon ik allemaal leuke dingen gaan doen en 's avonds ging ik uit met heel veel mensen. D'r waren mensen uit alle delen van de wereld. Nou 't was heel leuk.

4 Allemaal nieuwe mensen en ik heb heel veel italiaans geleerd want ik zat met 'n meisje in 'n appartement en 't was 'n frans meisje en ze sprak geen engels en wel al goed italiaans. Nou en mijn frans is niet geweldig dus moest ik wel italiaans praten. En dat ging heel goed na 'n tijdje. Nou heel veel italianen ontmoet, buitenlanders en met sommigen mensen heb ik nog steeds contact. 'n Meisje uit Canada bijvoorbeeld.

5 Vorig jaar ben ik teruggegaan naar Florence. Heb ik weer 'n talencursus gedaan. Ook 'n maand op dezelfde school in 't centrum van Florence, heel erg leuk. Toen ben ik met 'n paar meisjes van mijn studie gegaan en zaten we met z'n allen in 'n appartement en nog buitenlandse meisjes erbij uit Guatemala en Duitsland en Japan en dat was heel leuk.

6 Toen is ook 'n vriend van mij langsgekomen uit Nederland, twee weken en 'n vriendin van ons, uit Nederland ook. Dus toen hebben vooral nederlands gepraat en zoveel italiaans geleerd maar 't was wel heel gezellig. Ik ben nog naar Rome geweest 'n paar dagen. D'r was van alles te zien: sint pieter en nou van alles. Nou toen na 'n maand zijn we teruggegaan.

7 Dat was wel 'n leuke vakantie maar toch anders dan de eerste keer omdat 't... Toen was 't heel erg leuk en daarom had ik nu 'n verwachting dat 't net zo leuk zou zijn maar 't was heel anders omdat ik met andere mensen ging en meer met nederlanders omging. 'k Heb wel ook natuurlijk les gehad iedere ochtend. 'k Heb meer van Florence gezien, minder uit geweest en meer gezien, meer gedaan.

8 We zijn met de auto, zijn we 'n dagje met z'n allen, zijn we door toscane getrokken. We zijn naar Siena geweest, naar San Gimigniano en we hebben heel veel ijs gegeten.

9 Dit jaar ben ik nog 'n keer naar italie op vakantie geweest. Naar rome na de kerstvakantie. Toen ben ik gegaan omdat ik met 'n vriendin van mijn studie... Omdat daar 'n voetbalclub is die we allebei heel erg leuk vinden en die bestond honderd jaar daar zijn we heen geweest.

10 't Was 'n heel leuke dag. 's ochtends begon 't met 'n optocht door rome met vijfentwintigduizend supporters en 's middags was 'n wedstrijd en die hebben ze gewonnen gelukkig en 's avonds was 'r nog 'n, in 'n stadion kwamen mensen langs, werd gezongen, verder allemaal dingen gepresenteerd. Hartstikke leuk.

11 Nou 's avonds gingen de lichten uit in 't stadion iedereen had sterretjes gekregen dus iedereen sterretjes aan. Allemaal mooie lichtjes, 't was helemaal donker alleen die lichtjes en toen nou toen, heb ik nog wat dingen van rome bekeken. Ben ik ongeveer 'n week geweest. Ben ik met 't vliegtuig gegaan vanuit brussel en nou val ik 'n beetje stil.

12 Siena is 'n kleine stad in de buurt van Florence. Ligt in toscane ook. 't Is 'n hele mooie stad, 'n oude stad. In 't centrum van de stad is 'n plein en op dat plein wordt twee keer per jaar, wordt de palio gehouden. Dat is 'n paardenrace en de stad Siena is verdeeld in, ik geloof, veertien wijken en ieder jaar of iedere keer mogen tien wijken mogen meedoen, mogen 'n paard en 'n ruiter inzetten en dan komt de hele stad komt kijken. Dagen van te vooren, weken van te vooren zijn ze al bezig en dan rivaliteit en als man en vrouw uit verschillende wijken met elkaar getrouwd zijn dat gaat niet dan.

13 En dan begin juli en begin augustus is die wedstrijd en dan is heel Siena samengestroomd. Alle mensen, nou er zijn ook wel toeristen maar daar is 't eigenlijk niet voor bedoeld. Die tien paarden dan die moeten racen. Nou 't duurt heel lang voor ze opgesteld zijn voor de start en dan moeten ze drie rondjes rennen. 't Is in twee minuten voorbij. D'r is niks aan. Alle paarden die raken gewond. De ruiters worden afgeworpen en 't team dat gewonnen heeft, de ruiter die gewonnen heeft, die wijk is helemaal, die is gewoon 'n jaar lang dé wijk.

14 D'r is heel veel rivaliteit. Paarden worden vergiftigd, ruiters worden omgekocht, nog vóór de start. Dat is echt 'n spectakel. Ik heb 't wel 's op tv gezien toen ik in italie was. Ik ben er niet heen geweest want 't was, je moet dan om vijf uur 's ochtends daar staan op 't plein en je ziet toch niks. Ik ben wel op 't plein geweest. Dat is 'n schelpvormig plein en 't loopt dus naar binnen toe omlaag en recht langs 't plein staan heel veel mooie huizen.

15 En verder is in Siena, is ook nog 'n dom, is 'n hele mooie dom met 'n heel mooi plafond blauw met gele sterren d'r op. Heel veel mooie fresco's d'r in.

16 Sienna is 'n mooi klein oud stadje met stadsmuur eromheen en binnen de stadsmuren zijn alleen mooie ouwe huizen en buiten de stadsmuur is 'n grote parkeerplaats. Je kunt er niet met de auto komen. Verder 'r is van alles te zien en te doen en dat was Siena.

17 Zeker d'r zijn, nou meerdere, mooie bruggen in florence. 'n bekende is de ponte vecchio. Dat is de enige brug in florence die niet tijdens de tweede wereldoorlog is gebombardeerd. 't was de verbinding tussen 't gebied oltrarno aan de andere kant van de arno en 't centrum. Op de brug zijn allemaal kleine huisjes waar edelsmeden, sieradenverkopers nou hun winkeltjes hebben.

18 Vanuit de brug heb je 'n heel mooi uitzicht. 't Ziet er heel schattig uit maar d'r is nog 'n brug in florence, de ponte santa trinità van de heilige drie-eenheid en dat is eigenlijk 'n veel mooiere brug. 'n Hele eenvoudige brug die is wel gebombardeerd in de tweede wereldoorlog en na de tweede wereldoorlog opnieuw opgebouwd. 't Is 'n heel mooi eenvoudige, ja drie pijlers. Dat vind ik persoonlijk 'n mooiere brug dan de ponte vecchio waar alleen maar toeristen over lopen. 'n Echte florentijn die komt daar niet. 't Is niks, ja alleen maar sieraden te koop voor heel veel geld. Ook diamanten, goud.

19 In florence kun je ook heel lekker ijs eten. Ik heb alle ijswinkeltjes van florence ondekt en daar 't ijs geproefd en ik weet nou precies waar ik heen moet. Lekker ijs. Chocoladeijs dus. Ook heb ik 'n keer op, 'n broodje met ijs d'r op. Dat was... Ja we zagen 't en 'k denk: ja dat moet ik proberen. Gewoon witbrood met ijs en 't was nog best lekker ook. 'n Beetje zoet brood. Niet zoals 't nederlandse brood.

20 Je had ook 'n wafel met ijs. Dat was ook heel erg lekker. Ik heb iedere keer bij iedere ijswinkel chocoladeijs geprobeerd. Dat was toch mijn favoriet. Je hebt ook baci ijs. Dat is chocoladeijs met nootjes d'r in. Ik wilde wel andere smaken proberen maar 't kwam 'r niet van want ik wilde toch eerst chocoladeijs proberen.

21 In florence heb je ook 'n hele mooie dom. Nou ik weet niet meer hoe die heet. Dat is 'n beetje stom want ik heb 'r twee maanden gewoond. Nou daar komen ook alleen maar toeristen. Van 's ochtends tien uur tot 's middags vijf uur is 't hele plein voor de dom, is vol. En de hele dom staat vol met toeristen en daarna mag je d'r niet meer in.

22 't Is 'n dom met 'n hele mooie koepel gemaakt door Brunelleschi en die koepel is naar aanleiding van, of nou ja, gebaseerd op de koepel van de sint pieter in rome. De koepel is nou 'n beetje kapot aan 't gaan, aan 't instorten, nou ja niet aan 't instorten maar 't gaat niet zo goed meer. En ze proberen 't te maken, te ondersteunen en herbouwen maar dat is heel moeilijk. En ze weten niet hoe brunelleschi dat nou vroeger zo gedaan heeft. Met veel minder technische middelen dan wij nu hebben heeft hij toch die koepel gebouwd en ze kunnen 't nu niet nabouwen, dus dat is wel heel bijzonder vind ik.

23 De eerste naar florence ben ik heengegaan met de bus. Dat was 't goedkoopste. 't Was zeventien uur afzien. In brussel kwamen d'r vijftig zingende belgische scouts in de bus die de hele nacht doorgingen. Dat was erg gezellig en midden in de nacht, eindelijk sliep ik, toen kwamen we door zwitserland en toen kwam de zwitserse douane. Moest controleren of wij drugs bij ons hadden. Dus ik heb niet meer geslapen die nacht.

24 Nou toen kwam ik in florence aan. Daar heb ik 'n maand gezeten en toen zijn mijn ouders naar italie gegaan. Zijn ze op vakantie geweest en toen ben ik met ze teruggereden met de auto naar nederland.

25 Vorig jaar ben ik heengegaan met 't vliegtuig naar milaan. Heb ik eerst 'n week met m'n moeder door italie getrokken. Allemaal naar leuke plaatsen geweest. Toen is zij terruggegaan. Ben ik naar florence gegaan met de trein en toen na 'n maand ben ik terruggegaan met de trein naar milaan. Nog bijna de trein gemist en 't vliegtuig gemist maar gelukkig ben ik weer veilig aangekomen.

26 Toen niet, maar ik ben er wel 'n paar keer geweest. Ik vind 't niet zo'n leuke stad. 't Is heel modern en veel noord- europeser dan de andere italiaanse steden. Heel veel modewinkels. Helemaal niet zo duur eigenlijk, vergeleken met de prijzen van die kleren in nederland. 't Is wel 'n hele mooie dom. Ook 'n gotische kerk, is 't heel omhoog gericht. Hoge dingen. Heel versierd. Van buiten heel erg mooi en van binnen erg donker. 't Was 't enige mooie eigenlijk in milaan.

27 Ik ben 'r twee keer geweest. In de jeugdherberg. Die jeugdherberg lag heel ver buiten 't centrum. Was heel moeilijk om 'r te komen. 't was ook niet gezellig daar. Was niks te doen, niks te zien, je moest zelf je eten ergens anders zien te halen. Weinig uitleg en als je d'r om twaalf uur 's middags kwam, dan bleek de jeugdherberg pas om vier uur open te gaan en dat was erg jammer.


Download ppt "A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 OE OO O A AA E EE I IE UU U EU EI AU UI OE iegie aga oegoe iehie aha."

Verwante presentaties


Ads door Google