De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

A A L S T OOST-VLAANDEREN Powerpoint : Loraine Aalst – gelegen in Oost-Vlaanderen – situeert zich in het centrum van België, ongeveer halverwege tussen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "A A L S T OOST-VLAANDEREN Powerpoint : Loraine Aalst – gelegen in Oost-Vlaanderen – situeert zich in het centrum van België, ongeveer halverwege tussen."— Transcript van de presentatie:

1

2 A A L S T OOST-VLAANDEREN Powerpoint : Loraine

3 Aalst – gelegen in Oost-Vlaanderen – situeert zich in het centrum van België, ongeveer halverwege tussen Gent en Brussel. Het centrum ligt grotendeels in het dal van de Dender, op een hoogte van ongeveer 10m boven het zeeniveau. Naast Aalst zelf bestaat de fusiegemeente nog uit de deelgemeenten: Baardegem, Erembodegem, Gijzegem, Herdersem, Hofstade, Meldert, Moorsel en Nieuwerkerken.

4 Stationsgebouw In 1852 ontworpen door de gekende architect J.P.Cluysenaer. De kantelen, hoektorentjes en de centrale gevechtstoren herinneren aan een middeleeuws kasteel.

5 Stadhuis met laatclassistische gevel uit 1830

6 Grote markt

7 Het Oud-Schepenhuis, een imposant monument dat gebouwd werd in 1225, is het oudste nog bewaarde schepen-huis van de Nederlanden waarvan sommige gedeelten teruggaan tot de 13° eeuw. De achthoekige belforttoren (1460) is door Unesco erkend als wereld- erfgoed. Het vooruitspringende gebouwtje, Gebiedshuisje genoemd, is een op- merkelijk voorbeeld van flamboyante laatgotiek. Het standbeeld is van Dirk Martens (1446-1534), invoerder van de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden. Hij was tevens belangrijk promotor van het humanisme in het toen- malige Europa.

8 Is het vroegere vleeshuis dat in 1630 herbouwd werd als afspanning op de oude handelsroute tussen Rijsel en Amsterdam. Het gebouw met zijn opvallende zuilengalerij doet hedendaags dienst als gezellige en stijlvolle brasserie. Borse van Amsterdam

9 Keizerlijk Plein Aan de ene zijde : Koning Boudewijn (1951-1993)

10 Aan de andere zijde : Koningin Astrid (1905-1935)

11 St. Martinuskerk

12

13 De hooggotische St.Martinus- kerk werd nooit volgens plan afgewerkt. Toch vormen koor, dwarsschip en straalkapellen een evenwichtig architectonisch voorbeeld van Brabantse hooggotiek. De bouw begon in 1480 maar zo’n 180 jaar later werden de werk- zaamheden stop gezet. In 1730 werd nog een portaal gebouwd tegen de onvoltooide westgevel. In deze kerk bevindt zich het grafmonument van Dirk Martens.

14 St.Annabrug over de Dender

15 Cultuurcentrum “De Werf ” Deze naam verwijst naar de vroegere haven en scheepstimmerwerf die zich hier in de buurt aan de Dender bevond.

16 Kapel O.L.V-Ter Druiven

17 De kapel “Onze-Lieve-Vrouw ter Druiven”, door de Aalstenaars de “Werfkapel” of “Schipperskapel”genoemd dateert in haar huidige vorm van 1955. Is een verwijzing naar het drukke scheepvaartverkeer dat er eeuwenlang was op de Dender.

18 Het monument gewijd aan priester Adolf Daens, een van de stuwende krachten achter de christelijke volkspartij, die ijverde voor betere werk- en leefomstandigheden voor de duizenden fabrieksarbeiders in het Aalsterse en de rest van Vlaanderen.

19 St. Jozefkerk In 1868 werd in de stationsbuurt gestart met de bouw van een tweede parochiekerk, de St.Jozefkerk. De bouw verliep met veel hinder- nissen, het werd 1908 vooraleer ze helemaal voltooid was. Later werden nog meer kerken in Aalst gebouwd.

20

21 Van het oude begijnhof, gesticht in 1261,blijft er naast het tracé weinig meer over dan de St.Catharinakerk, een zeldzaam voorbeeld van klassieke kerkbouw aan het einde van het Ancien Régime.

22 Bovenop het graf van het mystieke begijntje Johanna Dedemaecker staat een neobarokke kapel toegewijd aan St.Antonius van Padua.

23 Winkelgalerij Pieter van Aelst Ook om te winkelen komt men in Aalst aan zijn trekken.

24

25

26 Enkele kapellen van vroeger doen nu dienst als boetiek of restaurant.

27

28 Wekelijkse markt op zaterdag

29 Stedelijk museum ‘t Gasthuys

30 Het museum is gehuisvest in de vroegere kloostergebouwen van het Oud Hospitaal (14°-16° eeuw). Daar wordt het leven en werk belicht van de geboren Aalstenaars : priester Adolf Daens schrijver Louis Paul Boon schilder Valerius De Saedeleer drukker en uitgever Dirk Martens renaissancekunstenaar Pieter Coecke. Naast de zalen, gewijd aan deze beroemdheden is er een zaal die rijke archeologische vondsten toont en een hele verdieping die gaat over het Aalsterse carnaval.

31

32

33

34 In dit huis dat zich bevindt in de Kerkstraat, in het centrum van de stad, is Priester Adolf Daens geboren op 18-12-1839.

35 Stadspark

36 Ten zuiden van de stadskern bevindt zich het 70 hectare uitgestrekte natuurreservaat “Het Osbroek” en op 15 hectare van deze oorspronkelijke moerassige gronden werd in 1916 het stadspark aangelegd. Het resultaat is één van de best verzorgde en fraaiste parken van het land. Ook rondom de stad is er nog volop groen en open ruimte: Faluintjes, Dendermeersen, Kluisbos, Gerstjens, Kapellemeersen, Biezenbroeken en Kravaalbos.

37

38 Ook aan de wandel- en fietsliefhebbers heeft Aalst en omgeving heel wat te bieden. Het vroegere jaagpad langs de Dender verbindt de fietspaden voor recreanten van het Scheldebekken (Dendermonde) met die van de streek rond Geraarsbergen.

39

40 Foto’s : Loraine Muziek : Pianoconcert N° 21 Mozart 08 – 12 - 2009 EINDE


Download ppt "A A L S T OOST-VLAANDEREN Powerpoint : Loraine Aalst – gelegen in Oost-Vlaanderen – situeert zich in het centrum van België, ongeveer halverwege tussen."

Verwante presentaties


Ads door Google