De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maatwerk anesthesie bij slokdarm chirurgie Karina de Roos, anesthesioloog.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maatwerk anesthesie bij slokdarm chirurgie Karina de Roos, anesthesioloog."— Transcript van de presentatie:

1 Maatwerk anesthesie bij slokdarm chirurgie Karina de Roos, anesthesioloog.

2 Screening POS = peri operatieve screening anesthesie Longarts voor longfunctie Laboratorium voor bloedonderzoek ECG = hartfilmpje Bloeddruk meting.

3 POS Gesprek met een anesthesioloog over de algehele gezondheid met speciale aandacht voor : hart en longen luchtweg allergieën uitleg procedure

4 Aanvullend onderzoek longen Longfunctie onderzoek Thorax foto CT

5 Risico factoren voor 1 long beademing Bepaalde type longziekten (COPD bv). Hartproblemen (hart- en longfunctie zijn nauw met elkaar verbonden). Obesitas

6 Bloedonderzoek en ecg (hartfilmpje) Bloedonderzoek nodig om nierfunctie, bloed gehalte (Hb), bloedgroep en zuurstof gehalte in bloed (bloedgas) te onderzoeken. ECG om hartritme stoornissen, geleidingsstoornissen of zuurstoftekort te onderzoeken

7 Het ERAS protocol

8 Anesthesie techniek Thoracale epiduraal= ruggenprik Er zijn contra-indicaties, de belangrijkste is doorgebruikte bloedverdunners. Waarom een ruggenprik? Lokale pijnstilling tijdens de operatie Lokale pijnstilling tot enkele dagen na de operatie Betere darmdoorbloeding

9 Wat is de epidurale ruimte?

10 Hoe wordt de epiduraal geplaatst?

11 Belangrijk om stil te blijven zitten…

12 Epiduraal slang afgeplakt op de rug

13 Wat is het werkingsgebied van de epiduraal? Dermatomen!

14 Algehele anesthesie (narcose) Pijnstiller Slaapmiddel Spierverslapper

15 Monitoring tijdens de operatie 2 dikke infusen om vocht, medicijnen en bloed te kunnen geven. Arterielijn: infuus in een slagadertje in de pols om de bloeddruk per slag te meten. Centrale lijn: dik en lang infuus in een grote ader dicht bij het hart (meestal in de hals). Urine katheter. Beademingsbuis in de luchtweg. Hartritme, zuurstofsaturatie en temperatuur bewaking.

16 Positionering De ruggenprik wordt zittend geprikt. Daarna wordt de patiënt in rugligging in slaap gemaakt. De patiënt wordt z.n. in zijligging geplaatst.

17 Belangrijke anesthesiologische doelen tijdens de operatie, o.a.: Optimale zuurstof toevoer naar de organen, m.n. voor de nieuwe buismaag en de gemaakte naden. Optimale operatie condities creëren voor de chirurgische procedure: beademen over 1 long.

18 Dubbellumen tube

19

20 1 long beademing Samenvallen van rechter long. Beademen van linker long. Controle van de positie van de dubbel lumen tube door te kijken door de tube met een fiberscoop. Kleinere teugen, begrensd door een maximale druk. Eerst een daling in zuurstof spanning in het bloed tot er een re-organisatie optreedt van doorbloeding en gasuitwisseling (de HPV reactie).

21 Fysiologische veranderingen bij 1 long beademing: Bovenste long: minder doorbloeding (zwaartekracht), meer ventilatie (zeker bij open borstkas). Onderste long: meer doorbloeding (zwaartekracht), minder ventilatie (druk van alle buikorganen, van de operatietafel en van structuren bovenop de long).

22 Wat is HPV? HPV reactie = Hypoxic Pulmonary Vasoconstriction Dat wil zeggen: -Als bepaalde longdelen niet beademd worden, dan zullen de bloedvaten die daarlangs lopen samen knijpen. -Dit is een efficiënte reactie van het lichaam. -Zo gaat het meeste bloed door die longdelen waar zuurstof en koolzuurgas uitwisseling (ventilatie) mogelijk is.

23 Belangrijke momenten tijdens de operatie op anesthesiologisch gebied Epiduraal prikken Starten een long beademing Tube omwisselen

24 Slapend naar de Intensive Care afdeling…


Download ppt "Maatwerk anesthesie bij slokdarm chirurgie Karina de Roos, anesthesioloog."

Verwante presentaties


Ads door Google