De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.2 Pak de boef dan, als je kan

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.2 Pak de boef dan, als je kan"— Transcript van de presentatie:

1 2.2 Pak de boef dan, als je kan
Prinsjesdag Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk 5 min Begin: Absenten. Wat gaan we doen deze les. 20 min prinsjesdag uitleg nakijken: Wees duidelijk over aantekeningen en controle daarvan! – vraag terug over vorige les! 20 min opdracht 20 min: HC 5 intro: goed nabespreken 20 HC: 25 opdracht 10 huiswerk (tijd over voor regelen digitaal lesmateriaal)

2 Prinsjesdag De troonrede de begroting Wat zijn algemene beschouwingen?

3 Begrotingsspel

4 Opdracht Speel het spel in groepjes van vier.
Schrijf vier keuzes die jullie hebben moeten maken over in je schrift en beantwoord voor alle vier de volgende vragen: Maak met een voorbeeld duidelijk waar jullie tussen moeten kiezen (leg dus de vraag uit)? Welke keuze hebben jullie gemaakt en waarom? Was iedereen het met die keuze eens? Zo ja bedenk dan samen argumenten waarom iemand het niet met jullie eens zou zijn.

5 Nakijken Ik controleer aantekeningen en huiswerk Steekproefsgewijs
Als ik rondloop bespreken jullie samen de antwoorden op het huiswerk Als iets niet duidelijk is behandelen we dat samen Opdracht 3, 4 en 8

6 Intro http://www.youtube.com/watch?v=qZybl1yDqgI
Deze les heb je nodig voor de volgende praktische opdracht: naspelen van een rechtszaak Vanaf minuut 32

7 HC: Pak de boef dan als je kan
Is onze rechtshandhaving wel effectief? De politie slaagt er lang niet altijd in om een dader te pakken Verdachten hebben veel rechten en zijn daarom moeilijk te veroordelen “De overheid heeft als enige de macht om criminele burgers aan te pakken, als ze dat niet voldoende lukt verliest zij aanzien onder de bevolking”

8 HC (2) Hoe werkt de rechtshandhaving?
De politie spoort een dader op en bewaakt de orde in Nederland (geweldsmonopolie) De politie doet dit in opdracht van de officier van justitie die namens de samenleving een staf wil eisen tegen een dader Waarheidsvinding moet centraal staan in de rechtszaak, de politie moet ook ontlastende bewijzen melden.

9 De (onafhankelijke) rechter Werkt bij een rechtbank
De rechtszaak De (onafhankelijke) rechter Werkt bij een rechtbank Advocaat Verdedigt zijn cliënt (verdedigingsrede of pleidooi) Officier van justitie (OM) Eist een straf (requisitoir)

10 Soorten rechtbanken Hoge raad (bij cassatie)
Gerechtshof (bij hoger beroep) De rechtbank (bestaat uit kantonrechter en strafrechter) Kantonrechter (bij overtredingen) Strafrechter (bij misdrijven)

11 Huiswerk Opdracht: Huiswerk: 5 en 13 En aflevering Baantjer kiezen
Iedereen die Tekening of debat Niet gemaakt heb Moet zich melden!


Download ppt "2.2 Pak de boef dan, als je kan"

Verwante presentaties


Ads door Google