De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.2 Pak de boef dan, als je kan Prinsjesdag Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.2 Pak de boef dan, als je kan Prinsjesdag Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk."— Transcript van de presentatie:

1 2.2 Pak de boef dan, als je kan Prinsjesdag Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk

2 Prinsjesdag De troonrede de begroting Wat zijn algemene beschouwingen?

3 Begrotingsspel http://www.begrotingsspel.nl/

4 Opdracht Speel het spel in groepjes van vier. Schrijf vier keuzes die jullie hebben moeten maken over in je schrift en beantwoord voor alle vier de volgende vragen: 1.Maak met een voorbeeld duidelijk waar jullie tussen moeten kiezen (leg dus de vraag uit)? 2.Welke keuze hebben jullie gemaakt en waarom? 3.Was iedereen het met die keuze eens? Zo ja bedenk dan samen argumenten waarom iemand het niet met jullie eens zou zijn.

5 Nakijken Ik controleer aantekeningen en huiswerk Steekproefsgewijs Als ik rondloop bespreken jullie samen de antwoorden op het huiswerk Als iets niet duidelijk is behandelen we dat samen

6 Intro http://www.youtube.com/watch?v=qZybl1yDqgI Deze les heb je nodig voor de volgende praktische opdracht: naspelen van een rechtszaak

7 HC: Pak de boef dan als je kan Is onze rechtshandhaving wel effectief? De politie slaagt er lang niet altijd in om een dader te pakken Verdachten hebben veel rechten en zijn daarom moeilijk te veroordelen “De overheid heeft als enige de macht om criminele burgers aan te pakken, als ze dat niet voldoende lukt verliest zij aanzien onder de bevolking”

8 HC (2) Hoe werkt de rechtshandhaving? De politie spoort een dader op en bewaakt de orde in Nederland (geweldsmonopolie) De politie doet dit in opdracht van de officier van justitie die namens de samenleving een staf wil eisen tegen een dader Waarheidsvinding moet centraal staan in de rechtszaak, de politie moet ook ontlastende bewijzen melden.

9 De rechtszaak Advocaat Verdedigt zijn cliënt (verdedigingsrede of pleidooi) Officier van justitie (OM) Eist een straf (requisitoir) De (onafhankelijke) rechter Werkt bij een rechtbank

10 Soorten rechtbanken Hoge raad (bij cassatie)Gerechtshof (bij hoger beroep) De rechtbank (bestaat uit kantonrechter en strafrechter) Kantonrechter (bij overtredingen) Strafrechter (bij misdrijven)

11 Huiswerk Opdracht: Huiswerk: 5 en 13 En aflevering Baantjer kiezen Iedereen die Tekening of debat Niet gemaakt heb Moet zich melden!


Download ppt "2.2 Pak de boef dan, als je kan Prinsjesdag Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk."

Verwante presentaties


Ads door Google