De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV) 2008 - 2009.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV) 2008 - 2009."— Transcript van de presentatie:

1 1 Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV)

2 2 AOV Les 3 Percentage bereken (bijv. 8% van 1200) x 1,08 = 1296 (8:100 = 0,08) x 0,08 = = : 100 = x 8 = = 1296

3 3 AOV Les 3 Opdracht 1 -Een fulltimer heeft een minimumloon van €1302,-, een vakantietoeslag van 8% en 26% aan premies voor sociale verzekeringen en loonheffing. Bereken de jaarlijks betaalde loonkosten.

4 4 AOV Les 3 Uitwerking opdracht 1: –1302 : 100 = 13,02 13,02 x 8 = 104, ,16 = 1406,16 –1406,16 : 100 = 14,06 14,06 x 26 = 365, , ,56 = 1771, ,76 x 12 = € 21261,12

5 5 AOV Les 3 Opdracht 2 -Een parttimer werkt 28 uur (Bij een volledig dienstverband werk je 40 u/w). Het minimumloon voor een 23 jarige is € 1335,-. De parttimer is 21 jaar en heeft recht op 72,5% van het minimumloon van een 23 jarige. De vakantietoeslag is 8%. De premies voor sociale verzekering en loonheffing bedragen 26%. Bereken de jaarlijkse loonkosten.

6 6 AOV Les 3 Uitwerking opdracht 2 –1335 = 100% 1335: 100 = 13,35 13,35 x 72,5 = € 967,88 – € 967,88 = 40 uur 967,88 : 40 = 24, 20 24,20 x 28 = € 677,13

7 7 AOV Les 3 Uitwerking opdracht 2 –677,13 : 100 = 6,77 6,77 x 8 = 54,16 677, ,16 = € 731,29 –731,29 : 100 = 7,31 7,31 x 26 = 190,06 731, ,06 = € 921,35 921,35 x 12 = € 11056,20

8 8 AOV Les 3 Opdracht 3a: -Je leent € ,- van 10 februari 2008 t/m 16 juli 2008 tegen 2,75%. Bereken de rentekosten. Tips: -1 jaar heeft 360 dagen (12 x 30) - De 1 e dag van de gehele periode tel je niet mee in je berekening, de laatste dag van de gehele periode wel.

9 9 AOV Les 3 Uitwerking opdracht 3a: –(10 februari t/m 30 februari) 20 + (1 maart t/m 30 maart) 30 + (1 april t/m 30 april) 30 + ( 1 mei t/m 30 mei) 30 + ( 1 juni t/m 30 juni) 30 + ( 1 juli t/m 16 juni) 16 = 156 –Rentekosten = k x t x p 100 x 360 –15000 x 156 x 2,75 = = € 178,

10 10 AOV Les 3 Opdracht 3b: –Je leent € ,- van 10 februari 2008 t/m 16 juli 2008 tegen 2,75%. Bereken de rentekosten als je van het juiste aantal dagen uitgaat.

11 11 AOV Les 3 Uitwerking opdracht 3b: –(10 februari t/m 29 februari) 19 + (1 maart t/m 31 maart) 31 + (1 april t/m 30 april) 30 + ( 1 mei t/m 31 mei) 31 + ( 1 juni t/m 30 juni) 30 + (1 juli t/m 16 juli) 16 = 157 –Rentekosten = k x t x p 100 x 366 –15000 x 157 x 2,75 = = € 176,

12 12 AOV Les 3 Opdracht 4: –Je hebt een lening van € ,- op 1 januari Het rentepercentage bedraagt 3%. Op 1 mei los je € ,- af. Op 1 oktober wordt de rente verhoogd naar 3,25%. Bereken de rentekosten van deze lening in 2008 en geef aan welk totaal bedrag je na de lening moet terug betalen.

13 13 AOV Les 3 Uitwerking opdracht 4: € % € % 3,25%. 1 januari 4 mnd 1 mei 5 mnd 1 oktober 3 mdn 31 december –Rentekosten = k x t x p 100 x 12 –Rentekosten van 1 januari tot 1 mei x 4 x 3 = = € 500, –Rentekosten van 1 mei tot 1 oktober x 5 x 3 = = € 375, –Rentekosten van 1 oktober – 31 december x 3 x 3,25= = € 243, € 500,- + € 375,- + € 243,75 = € 1118,75 € € 1118,75 = € 51118,75

14 14 AOV Les 3 Kosten van diensten van derden -Alles wat je uitbesteed -Voorbeelden zijn: energiekosten, telefoonkosten, kosten van de diensten van een reclamebureau, transsportkosten en verzekeringspremies.

15 15 AOV Les 3 Verzekeringspremies –De ondernemer draat het risico dat hij/zij loopt over aan een verzekeraar. –Verzekeraar keert een bedrag uit wanneer zich een onzekere gebeurtenis voordoet.

16 16 AOV Les 3 Kosten van een verzekering bestaan uit: –Premies –Poliskosten –Administratiekosten –Assurantiekosten

17 17 AOV Les 3 Premie –Vergoeding voor het risico dat de verzekeraar loopt –Uitgedrukt in pro mille (‰) –Hoogte afhankelijk van het risico dat de verzekeraar loopt

18 18 AOV Les 3 Voorbeeld 7: -Je verzekert je inboedel voor € ,-. De premie bedraagt 2,25 ‰. Bereken de premiekosten.

19 19 AOV Les 3 Uitwerking voorbeeld 7: = x 2,25 = 337,50 Of x 0,00225 = € 337,50

20 20 AOV Les 3 Poliskosten -Bij het afsluiten van de verzekering -Bij het wijzigen van de verzekering

21 21 AOV Les 3 Administatiekosten - Bij verlenging van de verzekering

22 22 AOV Les 3 Assurantiekosten -Belasting -7% van de premie + poliskosten (of administratiekosten als dit van toepassing is)

23 23 AOV Les 3 Totale kosten 1 e jaar = Premie + Poliskosten + Assurantiebelasting Totale kosten 2 e jaar = Premie + Administratiekosten + Assurantiebelasting

24 24 AOV Les 3 Voorbeeld 8a: - Je verzekert je inboedel voor € ,- De premie bedraagt 3 ‰. De poliskosten zijn €15,- Vanaf het 2 e jaar betaal je € 3,- aan administratiekosten. De assurantiebelasting bedraagt 7%. Bereken de kosten voor het 1 e jaar.

25 25 AOV Les 3 Uitwerking voorbeeld 8a: -Totale kosten = Premie + Poliskosten + Assurantiebelasting -Premie: : 1000 = x 3 = € 120,- OF x 0,003 = € 120,-

26 26 AOV Les 3 Uitwerking voorbeeld 8a: -Totale kosten = Premie + Poliskosten + Assurantiebelasting -Poliskosten : € 115,- -Assurantiebelasting: € 120,- + € 115,- = € 235,- 235,- :100 = 2,35 2,35 x 7 = 16,45 € 120,- + € 115,- + € 16,45 = € 251,45

27 27 AOV Les 3 Voorbeeld 8b: - Je verzekert je inboedel voor € ,- De premie bedraagt 3 ‰. De poliskosten zijn €15,- Vanaf het 2 e jaar betaal je € 3,- aan administratiekosten. De assurantiebelasting bedraagt 7%. Bereken de kosten voor het 2 e jaar.

28 28 AOV Les 3 Uitwerking 8b: - Totale kosten = Premie + administratiekosten + Assurantiebelasting -Premie : € 120,- -Administratiekosten : € 3,- -Assurantiebelasting€ 120,- + € 3,- = € 123,- 123,- :100 = 1,23 1,23 x 7 = 8,61 € 120,- + € 3,- + € 8,61 = € 131,61


Download ppt "1 Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV) 2008 - 2009."

Verwante presentaties


Ads door Google