De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

UNICEF & 25 jaar kinderrechten

Verwante presentaties


Presentatie over: "UNICEF & 25 jaar kinderrechten"— Transcript van de presentatie:

1 UNICEF & 25 jaar kinderrechten
Sabine de Jong & Imara Antonius 21 juni 2014

2 Agenda: Kinderrechten en het team pleitbezorging Kinderrechtenschool in Utrecht 25 jaar Kinderrechten & UNICEF

3 Kinderrechten: ook in Nederland hard nodig
Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind: de basis van ons werk VN-mandaat voor toezicht op de naleving van het Verdrag Dit jaar: 25 jaar Kinderrechten - Samenwerking, daar staan we voor. Alleen door samen te werken kunnen we wereldwijd kinderen een betere toekomst bieden. Er zijn talloze manieren hoe je als particulier, bedrijf of organisatie je kunt inzetten voor en met UNICEF, een kleine selectie: -Voor bedrijven:  Partnership afsluiten (zoals ING, IKEA, Djoser etc.) UNICEF Supporter worden (dit is speciaal voor MKB'ers). Donatie geven (of incidenteel bijvoorbeeld met Kerst, eindejaar, jubileum of structureel door sparen met medewerkers) Evenement organiseren (opbrengsten voor UNICEF, denk aan veiling, sportevenement) Producten kopen bij UNICEF ([kerst]kaarten, cadeaus voor medewerkers, etc.) Producten kopen bij partners UNICEF (bijvoorbeeld kerstpakketten via Kerst voor Kids) - Voor Particulieren: Doe Kado (goodies) Lid worden Gift geven Vrijwilliger worden UNICEF-producten kopen via de webshop -Actiematige inzet: UNICEF loop organiseren UNICEF veiling organiseren Let’s Open 4 UNICEF tennistoernooi organiseren UNICEF sport event op uw vereniging Ondersteunen Fietsenplan ANWB/UNICEF Kijk op voor meer informatie 3

4 Kinderrechten zijn van alle tijden
1924 Verklaring van Genève 1940 Janusz Korczak VN Verklaring inzake Rechten van het Kind VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind Je kan hier uitleggen hoe het kinderrechten verdrag tot stand is gekomen. Zie hieronder: Verklaring van Geneve Na de Eerste Wereldoorlog ( ) boden Save the Children en het Rode Kruis hulp aan kinderen in het door de oorlog geteisterde Europa. Beide organisaties vonden dat er ook het een en ander over hulp aan kinderen op papier moest worden gezet. Door hun inspanning en samenwerking kwam in 1924 de Verklaring van Genève tot stand. Deze verklaring is eigenlijk het eerste document waarmee de rechten van kinderen internationaal vorm kregen Janusz Korczak Janusz Korczak was de eerste met het idee dat kinderen ook rechten moesten hebben. Janusz Korczak, was een Pools-Joodse arts die over de hele wereld bekend staat als pedagoog, kinderboekenschrijver, en directeur van een weeshuis. Uit al zijn boeken blijkt hoe goed hij naar kinderen keek en ze ook begreep. Zijn denken had een diepgaande uitwerking op het opstellen van de VN Conventie op de Rechten van het Kind. In het zijn weeshuis organiseerde J. Korczak namelijk al van alles om het recht en de verantwoordelijkheid van kinderen te garanderen ('kinderrechtbank', geldbank, taken, onderlinge hulp, enzovoorts). Hij gaf de kinderen dus een stem in zijn eigen weeshuis. VN Verklaring inzake Rechten van het Kind Na de Tweede Wereldoorlog ( ) werd de Verklaring van Genève uitgebreid en aangepast met begrippen zoals ‘liefde’ (kinderen hebben recht op liefde). De nieuwe tekst, de Verklaring voor de Rechten van het Kind ,werd goedgekeurd door de Verenigde Naties (VN) in Deze Verklaring was nog geen echte wet, maar een oproep en een belofte om aandacht te geven aan de belangen van alle kinderen en jongeren (tot achttien jaar) wereldwijd. In 1979 zou de twintigste verjaardag van de Verklaring voor de Rechten van het Kind gevierd worden. De Verenigde Naties hadden dat jaar uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Kind VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind Het leek de regering van Polen wel een goed idee om de rechten van kinderen ter ere van deze verjaardag nog beter te beschermen door een echt Verdrag te maken, een bindende afspraak tussen landen, in plaats van een Verklaring. Daarom werd in 1979 gestart met de voorbereiding van een tekst voor het VN Verdrag voor de Rechten van het Kind. Het duurde even voor die tekst af was en regeringsleiders het er wereldwijd over eens waren. Maar in 1989 was het zover, de VN besloten dat kinderen en jongeren (onder de achttien jaar) speciale aandacht verdienen omdat zij kwetsbaarder zijn dan volwassenen en nog veel moeten leren. Op 20 november 1989 werd het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen (goedgekeurd) door de VN.

5 De basis van het Verdrag
4 belangrijkste basisregels: Geen kind mag gediscrimineerd worden Het belang van het kind staat voorop Ieder kind heeft recht op leven en ontwikkeling Kinderen moeten kunnen participeren Je kunt aan het einde van deze workshop nog even een samenvatting van de vier belangrijkste rechten / basisregels geven. Zie sheet.

6 Kinderrechten Kinderrechtencomité (elke 5 jaar controle)
Jongerenrapportage Controleren of kinderrechten worden nageleefd VN kinderrechten comite Om te controleren of alle landen die het Verdrag geratificeerd hebben, ook daadwerkelijk doen wat zij beloofd hebben, is in 1991 het VN Comité voor de Rechten van het Kind ingesteld. Dit Comité bestaat uit achttien ‘kinderrechtenexperts’, afkomstig uit alle delen van de wereld. Deze mensen worden door hun eigen regering voorgedragen en gekozen voor twee jaar. Elk land dat het Verdrag geratificeerd heeft moet twee jaar na de ratificatie een rapport inleveren bij het comité met informatie over de rechten van kinderen en jongeren in hun land. Het Comité nodigt ook andere organisaties en kinderen en jongeren zélf uit om hun ideeën over de rechten van kinderen en jongeren in het land kenbaar te maken. Omdat een regering misschien niet altijd even kritisch zal zijn op haar eigen beleid, vindt het Comité het belangrijk om ook andere stemmen te horen.

7 Team pleitbezorging Onderzoek Monitoren Schrijven Aandacht vragen
Beleidsbeïnvloeding

8 Onderzoek: als controle op de naleving
Internationaal niveau: - NGO-rapportage voor het Kinderrechtencomité Nationaal niveau: - Jaarbericht Kinderrechten - Kinderrechten in Caribisch Nederland - Kinderhandel in Nederland Lokaal niveau: - Kinderen in Tel UNICEF stands for United Nations International Children’s Emergency Fund. UNICEF works worldwide as the only children’s rights organization under the auspices of the United Nations. UNICEF was founded after the Second World War to help children who had suffered in the war. Today UNICEF is active in 190 countries. Our National Committees ask for financial support from the world’s 36 richest countries with which to create aid programs in about 155 developing nations. We make ourselves available to all children regardless of race, creed, nationality or political beliefs. Comprehensive help, because UNICEF is already present, it is ready when war or natural disaster strike — and we remain on location! The Convention on the Rights of the Child forms the foundation of our work. We stand guard over the Convention which almost every country has ratified. At he UN’s behest, we ensure that countries respect the rights of children and comply with the Convention. We perform our work under the motto: UNITE FOR CHILDREN. We are convinced that we can create a better world for children together with governmental authorities, our partners, donors, volunteers, and with children.

9 Kinderrechten als basis voor lokaal jeugdbeleid
12,4 % van de kinderen in Kerkrade leeft in armoede* * Rondkomen van een bijstandsuitkering. Brond: rapport: Kinderen in Tel 2014

10 …maar soms werkt zichtbaar zijn beter:
Veel werk gebeurt achter de schermen… …maar soms werkt zichtbaar zijn beter:

11 What do we do in The Netherlands?
Lobby & Advocacy Migrant Children #withsyria De 3 belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen zijn: Sterfte in de eerste maand Diarree Longontsteking Maar liefst 44% van de kindersterfte vindt plaats in de eerst maand na de geboorte. Meestal door onvoldoende zorg rond de bevalling. Ondervoeding is vaak de onderliggende oorzaak van kindersterfte. UNICEF doet er alles aan om ervoor te zorgen dat kinderen overal ter wereld overleven en gezond opgroeien. Spreerpunten hierbij zijn: Goede zorg voor moeder en kind tijdens zwangerschap en rond de geboorte Opleiding en bijscholing van medisch personeel Voorlichting aan moeders, b.v. over borstvoeding Distributie van medicijnen, muskietennetten, ORS, Plumpy nut, vitamine A etc. Watervoorzieningen en toiletten Grootschalige vaccinatiecampagnes Mede dankzij UNICEF is het aantal kinderen dat dagelijks overlijdt al sterk afgenomen: van kinderen per dag in 2006 naar kinderen per dag in 2011 en zelfs naar kinderen in Sinds 1990 is de kindersterfte met ruim 47% gedaald. We gaan voor nul! Elke dat sterven kinderen aan oorzaken die vaak makkelijk te voorkomen zijn. Zoals malaria, mazelen, diarree en longontsteking. UNICEF is ervan overtuigd dat dit aantal nul zou moeten zijn. Daarom voeren we van 2012 tot 2014 campagne tegen Kindersterfte.

12 Elk kind heeft recht op vrije tijd en spelen
Artikel 31 IVRK Elk kind heeft recht op vrije tijd en spelen

13 De Kinderrechtenschool
Imara Antonius Coördinator voorlichting van het RCU Utrecht eo

14 De Kinderrechtenschool
Gastlessen Verbinden aan Inspiratoren

15 Projectteam KR-school
Jacqueline Kleijer (Pretty Woman, Digit for You, Opvoeden in Liefde) Jiehua He (UNICEF Utrecht e.o.) Imara Antonius (UNICEF Utrecht e.o.) Maartje Langeslag (Art. 1) Websiteontwikkelaar: Martin Kruizinga

16 Deelnemende organisaties
Gastlessen aangeboden door: UNICEF Pretty Woman Kinderbescherming Amnesty International Utrecht Sense GGD Artikel 1 Victas Academie voor Humanistiek  Organisaties kunnen zich gedurende het project altijd nog bij ons aanmelden.

17 Inspiratoren kunnen bestaan uit:
HKU Toneelspelers HKU dans HKU animatie HKU Beeldend UNICEF Filmcoaches Muzikanten (orkesten,koren) Gevestigde kunstenaars, zelfstandigen  Ook inspiratoren kunnen zich gedurende het project altijd nog aanmelden.

18 Communicatie Website: www.kinderrechtenschool.nl
Twitter: @childrightsedu https://twitter.com/childrightsedu

19 20 November Dag van de rechten van het kind!
Expositie Stadhuis 6 November -28 November 2014 20 November presentatie Binnenstad door de kinderen Toespraak Burgemeester Uitreiking oorkondes aan de Utrechtse Kinderrechtenscholen

20 25 jaar IVRK: de stand van zaken Kernboodschap Logo Website
Andere activiteiten ihkv 25 jaar IVRK Kinderrechtentop

21 Kernboodschap 25 jaar kinderrechten: Er is een VN-Kinderrechtenverdrag
In 2014 bestaat het verdrag 25 jaar Er is al veel bereikt Maar er moet ook nog veel gebeuren…

22 Logo

23 Website www.unicef.nl/25jaarkinderrechten
25 weken aftellen tot 20 november Elke week een kinderrecht uitgelegd Met filmpjes of foto’s en wist-je-dat-jes Elke week een Twitter- en Facebookbericht

24 Jaarbericht Kinderrechten
Interviews: terugblik Analyse 25 jaar kinderrechten Foto’s uit 1989

25 En verder nog… Foto met 200 jongeren
Kleine Prinsjesdag Foto met 200 jongeren Aandacht voor 25-jarig Kinderrechtenverdrag Filmpje Het Kinderrechtenverdrag in beeld Feest! I.s.m. studententeams UNICEF 20 november: Gebr. Nobel, Leiden Nachtcollege

26 Kinderrechtentop 20 november
20 november, – uur Hooglandse Kerk, Leiden Jongeren, Koninklijk huis, politici en internationale gasten Doel: commitments voor kinderrechten

27 Kinderrechtenweek Kinderrechtenweek: november UNICEF Nederland, Gemeente Leiden, Universiteit Leiden Kick-Off Raden van Kinderen Vrijheidslezing (Hillary Clinton?) Wetenschappelijk congres Oefenrechtbank voor studenten Kinderrechtentop

28 25 jaar Kinderrechtenverdrag
unicef.nl/25jaarkinderrechten

29 Brainstorm Hier kun je iets meer vertellen over jezelf en waarom je iets komt uitleggen over kinderrechten & het VN kinderrechten verdrag.

30 25 jaar Kinderrechtenverdrag
unicef.nl/25jaarkinderrechten


Download ppt "UNICEF & 25 jaar kinderrechten"

Verwante presentaties


Ads door Google