De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns

Verwante presentaties


Presentatie over: "….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns"— Transcript van de presentatie:

1 ….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns m.l.m.brouns@ppsw.rug.nl
Gelijk! ….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns

2 Gelijk! .... of toch verschillend?
Onderzoeksvraag Welke zijn de verschillen en overeenkomsten in loopbaanaspiraties van M en V? Welke zijn de verschillen en overeenkomsten in perceptie van competenties van mannen en vrouwen? Welke zijn de verschillen en overeenkomsten in beoordeling van mannen en vrouwen? Gelijk! .... of toch verschillend?

3 Gelijk! .... of toch verschillend?
Methode Interviews met 23 mannen en vrouwen, werkzaam bij NAM/SHELL, universiteit en TNO/NITG 10 junior 5 medior 3 senior 2 personen die Geo-werkdomein hebben verlaten Telefonisch interviews met 5 leidinggevenden Gelijk! .... of toch verschillend?

4 Gelijk! .... of toch verschillend?
Resultaat Start arbeidsmarkt: weinig verschillen in ambities Mannen en vrouwen voelen een sterk commitment met de aardwetenschappen De meest carrière gerichte personen (m en v) gaan naar het bedrijfsleven … maar de vrouwen blijven daar niet. Gelijk! .... of toch verschillend?

5 Gelijk! .... of toch verschillend?
Privé-leven Mannen en vrouwen geven aan dat de combinatie met privé-leven belangrijk is en dat ze soms concessies doen aan het werk en daarvoor een prijs betalen. ‘Een stabiel gezinsleven is ook wat waard’ – man NAM ‘Met een deeltijdbaan kun je een carrière wel vergeten’ – vrouw NAM Gelijk! .... of toch verschillend?

6 Gelijk! .... of toch verschillend?
Gelijkheidsideaal Doet zich in sterke mate voor in de universitaire setting: Meritocratie – talent + inzet - typeert uitgangspunt Leidinggevenden zijn tegenstander specifiek beleid Ongelijkheid is de praktijk Gelijk! .... of toch verschillend?

7 “De universiteit is geen macho-wereld”

8 Visies van leidinggevenden (M) NAM
Verschilperspectief: vrouwen hebben specifieke vaardigheden. Ik denk dat de kwaliteit van het eindresultaat zeker omhoog zou gaan als er meer vrouwen komen. Vrouwen zijn beter in teamwork en communicatie. Aspecten die allemaal erg belangrijk zijn voor dit werk. Gelijk! .... of toch verschillend?

9 Visies van leidinggevenden
Maar dat levert hen vrijwel niets op: ‘Vrouwen die voor een aardwetenschappelijke studie kiezen zijn extreem goed. Dat zij toch niet tot de top doordringen komt door hun overbescheidenheid en een gebrek aan zelfreflectie: ze weten niet wat hun sterke punten zijn.’ ‘Vrouwen moeten zich niet laten inschakelen voor statusarme minor tasks’ ‘Wat vrouwen extra inbrengen behoort niet tot de core values van de organisatie’ Gelijk! .... of toch verschillend?

10 Gelijkheid is ‘battleground’
Vrouwen – zeker die in een door mannen gedomineerde wereld moeten opereren – hechten sterk aan gelijkheid: ‘We zijn niet anders, we zijn gelijk’ Voor individuen is dit de ‘paradox van gelijkheid’ (Van den Brink) Gelijk! .... of toch verschillend?

11 Gelijkheid is ‘battleground’
Voor beleidsmakers is dit een dilemma rond specifiek beleid en maatregelen om posities van vrouwen te bevorderen. Verandering in ‘business as usual’ – beeldvorming, beoordeling – is noodzakelijk. Beleid niet alleen richten op vrouwen, maar ook op leidinggevenden. Gelijk! .... of toch verschillend?


Download ppt "….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns"

Verwante presentaties


Ads door Google