De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OPMARS IN LIBANON. WE TREKKEN OP PARAMEDISCHE ONDERSTEUNING.

Verwante presentaties


Presentatie over: "OPMARS IN LIBANON. WE TREKKEN OP PARAMEDISCHE ONDERSTEUNING."— Transcript van de presentatie:

1 OPMARS IN LIBANON

2 WE TREKKEN OP

3 PARAMEDISCHE ONDERSTEUNING

4 RUSTPAUZE

5 MEDICAL CORPS VOLGT DE TROEPEN

6 עוד לא מתעייפים

7 POSITIE IN MARKABE

8 VOORBEREIDING tot de STRIJD

9 BATALJON 9263 DE MEDISCHE AFDELING van het BATALJON in de TWEEDE LIBANON OORLOG NA EEN GESPANNEN WACHTTIJD, KWAM OP ZATERDAGAVOND 22 JULI 2006 DE TELEFONISCHE OPROEP, OM DIRECT NAAR DE VERZAMELPLAATS TE KOMEN (BINNEN 4 UUR). DE OORLOG WAS 10 DAGEN EERDER UITGEBROKEN HET REGULIERE LEGER HAD REEDS VEEL KRACHTEN INGEZET DE RESERVISTEN (PARACHUTISTEN) TREKKEN NAAR DE GOLAN, VOOR OEFENINGEN NA TWEE WEKEN WORDEN DE RESERVETROEPEN INGEZET BIJ DE STRIJD TEGEN DE HIZB’ALLA DE EENHEID LEGERT IN HET DORP MARKABE. ER WORDEN VERKENNINGEN UITGEVOERD EN KAARTEN BESTUDEERD

10 TE VOET WORDT BINNENGETROKKEN, MET ZWARE BEPAKKING; IEDER SCHLEPT ZO’N 40 KILO. ER GAAT WATER EN ETEN MEE VOOR DE EERSTE 48 UUR IN LIBANON. HET OPTREKKEN GAAT ZWAAR, ONZE EENHEID HEEFT EEN HOGE GEMIDDELDE LEEFTIJD. DE OUDSTE VAN ONS IS YARON AMITAY (45). EIGENLIJK HOEFT HIJ AL NIET MEER TE DIENEN, MAAR HIJ GAAT MEE UIT VRIJE WIL. (ZIONISME). VAAK MOET ER WORDEN GESTOPT, MAAR TENSLOTTE WORD DE TIJDELIJKE BASIS BEREIKT. ER WORDT GEDEKT OPGETROKKEN. ONDERTUSSEN ZIJN DE HIZB’ALLA SOLDATEN GEVLUCHT, TOEN ZE ONS (800 MAN) ZAGEN KOMEN. MAAR NA EEN PAAR UUR BREKEN DE EERSTE VUURGEVECHTEN UIT, ZO’N 150 METER VAN ONS VANDAAN. EEN VAN ONZE OFFICIEREN WORDT GETROFFEN; EEN ANDER IS ONVINDBAAR. ER WORDEN PLOEGEN UITGESTUURD OM DE GEWONDEN OP TE HALEN, TERWIJL WE ONDER VUUR LIGGEN. ONZE MEDISCHE PLOEG, WAARVAN IK DEEL UITMAAK, HEEFT ZICH IN EEN GEBOUW INGERICHT IN HET CENTRUM VAN HET DORP, DE EERSTE GEWONDEN KWAMEN BINNEN.

11 DE EERSTE IS TOMER, GETROFFEN IN ZIJN SCHOUDER, DOOR EEN KOGEL DIE ER BIJ ZIJN HALS UITKOMT. DE BLOEDING MOET ONMIDDELIJK WORDEN GESTOPT. HIJ HEEFT VEEL BLOED VERLOREN, ZIET SPIERWIT, MAAR IS BIJ KENNIS. DAN WORDT NERI BINNENGEBRACHT, MET EEN GRANAATSCHERF IN ZIJN HOOFD EN EEN BEEN. MET VEEL MOEITE KUNNEN DE BLOEDINGEN TOT STILSTAND GEBRACHT WORDEN. ER KOMEN NOG ANDERE ARTSEN HELPEN. TENSLOTTE WORDEN DE GEWONDEN PER HELIKOPTER OVERGEBRACHT. BIJ HET INVALLEN VAN DE DUISTERNIS WORDEN WE PLOTSELING MET KANONNEN BESCHOTEN. VIJF VAN ONZE SOLDATEN WORDEN GETROFFEN.

12 VEEL BLOED. EEN SOLDAAT IN KRITIEKE TOESTAND, ANDEREN ZWAAR GEWOND. DE BEHANDELIJN GAAT SNEL, WEER KOMT EEN HELIKOPTER DE GEWONDEN OPPIKKEN.

13 DE UITWISSELING VAN VUUR GAAT ONVERMINDERD VOORT TOT DE DUISTERNIS INVALT. DAN KOMT DE ORDER, OM TERUG OVER DE GRENS TE TREKKEN. MET GEMENGDE GEVOELENS TREKKEN WE TERUG. ENERZIJDS BLIJ, DAT ER GEEN DODEN ZIJN GEVALLEN, MAAR ANDERZIJDS: WAAROM TERUG? DE TERUGTOCHT IS ZWAAR. IEDEREEN IS VERMOEID, MAAR DAN BEREIKEN WE DE GRENS EN GAAN NAAR KAREI DESJE. WE DENKEN, DAT WE TWEE RUSTDAGEN KRIJGEN EN GENIETEN VAN DE RUST EN HET UITZICHT OVER DE KINERET. PLOTSELING KRIJGEN WE NIEUWE ORDERS: BIJ HET VALLEN VAN DE NACHT MOETEN WE WEER NAAR LIBANON BINNEN. GEEN GEINTJE! EN NU GAAN WE IN DE NACHT NAAR KANTARA, SJOUWEN ZWAAR BELADEN 15 KM. IN DE DUISTERNIS GAAN WE RICHTING DE GRENS. YARON NEEMT DE LEIDING, EN MOEDIGT DE ANDEREN AAN.

14 EN ZO TREKKEN WE MET BINNEN MET ZONSOPGANG, MET ZO WEINIG MOGELIJK EXTRA BELADING DIT KEER. DE WEG IS LANG, MAAR GELUKKIG MINDER STIJL. WE WORDEN CONSTANT BESTOOKT MET ARTILLERIE, EN PROBEREN DIT TE ONTWIJKEN. ZO KOMEN WE IN KANTARA, WAAR WE OPNIEUW ONS INRICHTEN. DAAR WORDT AVI GERAAKT DOOR KANONVUUR. IN DE KOMENDE NACHT WORDEN NOG VEEL GEWONDEN BINNENGEBRACHT VAN TANKEENHEDEN EN ENGINEERING, GETROFFEN DOOR RAKETTEN. HIER KWAMEN ONZE EERSTE DODEN. DAN KOMEN WE OOK ZELF ONDER VUUR TE LIGGEN. TWEE VAN ONZE MENSEN WORDEN DODELIJK GETROFFEN. VERDER NOG 12 GEWONDEN, WAARONDER ZWARE. VIA RADIO VRAGEN WE OM HULP. ONDER BESCHERMING VAN TANKS EN MET BEHULP VAN EEN HELIKOPTER WORDEN TENSLOTTE ALLE GEWONDEN EN DODEN UIT DE PUINHOPEN WEGGEBRACHT.

15 ONDER DE DRUK VAN DE AMERIKANEN EN INTERNATIONALE ORGANISATIES DE VOLGENDE DAG WERD EEN “STOPT HET VUREN” AFGEKONDIGD. HIERMEE WAS DE OORLOG AFGELOPEN. EN WIJ TROKKEN ONS UIT LIBANON TERUG.

16 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "OPMARS IN LIBANON. WE TREKKEN OP PARAMEDISCHE ONDERSTEUNING."

Verwante presentaties


Ads door Google