De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Crosslab Sensory Shopping H e ar Feel Smell See taste.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Crosslab Sensory Shopping H e ar Feel Smell See taste."— Transcript van de presentatie:

1 Crosslab Sensory Shopping H e ar Feel Smell See taste

2 I CAN’T SEE..

3 You are

4 What Happened

5 Well...

6 Well... Actually..

7 Well... Well... Actually.. Actually.. Nothing. Nothing.

8 It was just an assignment, maar niet zomaar een opdracht. Je ervoer hoe het was om blind of doof te zijn.

9 Blind Auto’s raasde voorbij, sneller en harder dan ooit. Wind die in je oren suisde, als een heftige storm. Het voelen van de grond, het reliëf, de tegels, elke hobbeltje.

10 Blind Proeven De ervaring van eten zonder het te zien. Veel bewuster van de structuur en smaak. Een warm stuk chocolade taart met een grove structuur. De chocolade stukjes op je tong en de warme zachte chocolade saus die je beleeft op een manier die alleen kan als je blind bent. Met je ogen open beleef je het veel minder. Het is niet minder lekker maar ik proefde veel intenser en rook meer.

11 Opeens ben je afhankelijk van degene die naast je loopt

12 Vertrouwen

13 Opeens ben je afhankelijk van degene die naast je loopt Vertrouwen Is het enige wat je op dat moment kan doen.

14 Ik voel, jij voelt, wij voelen maar zien we ook door te voelen?

15 Een antwoord is er eigenlijk niet op deze vraag. Maarten Wijntjes heeft dit onderzocht en uiteindelijk bleek dat het heel moeilijk is hier een wetenschappelijk antwoord op te geven. Want, als je zelf altijd al hebt kunnen zien dan weet je dat een vork een vork is en dat een boom een boom is. Dus ook al voel je dan bijvoorbeeld de contouren van een boom zonder te kijken, toch kan je wel raden wat het is. Ben je altijd al blind geweest, zou je het dan ook nog kunnen raden? Zelf denk ik misschien van niet, wel als iemand uiteindelijk zegt: dit is de vorm van een boom. De volgende keer kan je het dan wel raden ook als blinde. Het was heel interessant te voelen zonder te zien. En moeilijk. In mijn hoofd speelde ik visuele beelden af van wat het zou kunnen zijn. Dus toch kom je altijd weer terug op de visuele beelden. Zoals, Monet zegt. Het zicht van de mensen is bepaald door de visuele beelden. je weet wat je ziet. We moesten lijnen voelen zonder te zien en raden wat het was. Meestal wist ik het de 1e keer niet, maar door het daarna te tekenen meteen wel! Ook al klopte het tekeningetje niet helemaal Een antwoord is er eigenlijk niet op deze vraag. Maarten Wijntjes heeft dit onderzocht en uiteindelijk bleek dat het heel moeilijk is hier een wetenschappelijk antwoord op te geven. Want, als je zelf altijd al hebt kunnen zien dan weet je dat een vork een vork is en dat een boom een boom is. Dus ook al voel je dan bijvoorbeeld de contouren van een boom zonder te kijken, toch kan je wel raden wat het is. Ben je altijd al blind geweest, zou je het dan ook nog kunnen raden? Zelf denk ik misschien van niet, wel als iemand uiteindelijk zegt: dit is de vorm van een boom. De volgende keer kan je het dan wel raden ook als blinde. Het was heel interessant te voelen zonder te zien. En moeilijk. In mijn hoofd speelde ik visuele beelden af van wat het zou kunnen zijn. Dus toch kom je altijd weer terug op de visuele beelden. Zoals, Monet zegt. Het zicht van de mensen is bepaald door de visuele beelden. je weet wat je ziet. We moesten lijnen voelen zonder te zien en raden wat het was. Meestal wist ik het de 1e keer niet, maar door het daarna te tekenen meteen wel! Ook al klopte het tekeningetje niet helemaal!

16 Proef raad Mango Aardappelpuree Wortel!?

17 Net zoals, de dag waarop we ervoeren hoe het was om blind te zijn. Proefde je hier op dezelfde manier, met een blinddoek om. Niet wetend wat er voor je staat. Dit keer moest de neus ook dichtgehouden worden. Het maakte het een stuk moeilijker. Hoe kan je nou proeven als je neus dichtzit? Bijna niet, maar ik kwam erachter dat je aan de hand van de structuur en stevigheid ook kan opmerken wat het zou kunnen zijn. Aardappelpuree heel stroef en vast in tegenstelling tot bijvoorbeeld appelmoes heel zacht met hele kleine,echt zandkorrel klein, appelstukjes. Op die manier kon ik raden wat ik in mijn mond kreeg. Het was een goede ervaring is te eten op een andere manier en je te concentreren op wat je precies proeft en voelt. Net zoals, de dag waarop we ervoeren hoe het was om blind te zijn. Proefde je hier op dezelfde manier, met een blinddoek om. Niet wetend wat er voor je staat. Dit keer moest de neus ook dichtgehouden worden. Het maakte het een stuk moeilijker. Hoe kan je nou proeven als je neus dichtzit? Bijna niet, maar ik kwam erachter dat je aan de hand van de structuur en stevigheid ook kan opmerken wat het zou kunnen zijn. Aardappelpuree heel stroef en vast in tegenstelling tot bijvoorbeeld appelmoes heel zacht met hele kleine,echt zandkorrel klein, appelstukjes. Op die manier kon ik raden wat ik in mijn mond kreeg. Het was een goede ervaring is te eten op een andere manier en je te concentreren op wat je precies proeft en voelt.

18 Deze ervaringen zorgde ervoor dat er meer vragen bij mij naar boven kwamen. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om een concert bij te wonen zonder dat je hoort. Voel je dan trillingen van de muziek? En weet je dan wel welk ritme het is en hoe kan je weten welke muziekje leuk vind als je doof bent. Ik heb de neiging dit een keer uit te proberen, aangezien ik over een tijdje naar Concert van Lenny Kravitz ga.. Misschien.. dan even een paar minuten goede oordoppen in en beleven hoe het is.

19 Idee ‘De geur van het plattenland’ Het idee kwam van een wc bezoek een paar weken geleden. Toen stonk het zo erg naar koeienvlaaien dat ik er de slappe lach van kreeg. Ik vraag me of die geur ook lekker gemaakt kan worden Bijvoorbeeld door het beeld eromheen, of juist Lachwekkend. Verder denkend kwam ik uit bij de boerenlucht van ‘t plattenland. Op Terschelling in de zomer ‘s ochtends vroeg en je fietst door de weilanden heen en langs de zee. Dan ruik je de koeien paarden vers gebakken brood en voel je de zachte zee wind om je heen.

20 The smell of a day at the farmer Could that be nice?

21 like this.

22 Of course it can! Verse koeienvlaaien in de mooie ochtendzon. Appeltaart gebakken door boerin Gerda De geur van het pas gemaaide gras door boer Piet Een lekker warme stampot met UNOX worst Het voelen van de frisse ochtenddauw. Het hooi onder je voeten. De paarden in de stal. Het vers gebakken brood met een gebakken eitje.

23

24 F eel You can feel the grass at the wall. The hay on the ground. De frisse ochtenddauw om je lichaam.

25 H ear You can hear the cows moewwwh. De paarden hinniken, de Hanen kraaien, And the silence of the Area.

26 Smell Je kan de verse koeienvlaaien ruiken. De appeltaart van Gerda. Het vers gemaaid gras van Piet. Het net uit de oven komend warm zelf gebakken brood met een gebakken eitje. De heerlijke stampot met UNOX worst.

27 Dit is het beeld wat in mijn hoofd zit. De boerderij met zijn geuren en structuren. In mijn beleving zijn het niet alleen stinkende koeienvlaaien en de mest die je ruikt. Ook de geur van hooi, het gras, de appeltaart beleef ik in mijn gedachten als ik het plattenland met de boerderij inbeeld.

28 En waarom moet geur altijd lekker zijn? Wie heeft bepaald welke geur lekker is? Stel dat we opgevoed zouden zijn met het idee dat mest heel lekker is en de geur van bloemen heel vies. Dan waren die plattelandse geuren heel normaal geweest om een lekkere douche mee te nemen..

29 Of een bodybutter van appeltaart

30 Appeltaart als bodybutter

31 , douchen met hooi

32 Douche van hooi

33 Waarom niet?

34 Is toch lekker

35 Waarom niet? Is toch lekker, een vleugje boerenland!


Download ppt "Crosslab Sensory Shopping H e ar Feel Smell See taste."

Verwante presentaties


Ads door Google